|
Kuzu Külbastı |
|
aysel
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.05.2005
Mesajlar: 265 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc184
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2005
5,907 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzubudundan 15 parçalık külbastı, dövülmüş et
biraz tuz
karabiber
kekik
Etler tuzlanıp, karabiberlendikten sonra, bir süre bekletilir. Sonra ızgarada ya da teflon tavada pişirilir, kekik eklilerek sofraya getirilir.
|
Kuzu Külbastı |
|
çarliston
Aşçı
Kayıt: 09.02.2009
Mesajlar: 19 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc33569
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2009
6,924 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler:
1 kg. kemiksiz fileto çıkarılmış kuzu eti
1 baş sarımsak
2 fincan sirke
50 gr. tereyağı
et suyu
toz karanfil
kimyon
tarçın
karabiber
tuz.
Etler tuzlanıp fırın ızgarasında pişirilir, üstlerine tereyağı sürülür. Etler bir tepsiye dizilir. Üzerine ezilmiş sirkeye karıştırılmış sarımsaklar ve et suyu dökülür. Karanfil, karabiber, kimyon serpiştirilip ağır ateşte suyu çektirilir. En son kalan suyuna bir tatlı kaşığı un ilave edilip hafif koyulaştırılır. Etlerin üzerine gezdirerek servis yapılır.
|
KUZU KÜLBASTI |
|
arzu kız
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.10.2010
Mesajlar: 55 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc56479
Gönderme Tarihi: 03.Ekm.2010
4,729 defa indirildi / yazdırıldı
|
Külbastılık etler, çoğunlukla kasaplardan hazırlanmış alınır, yahut etin but ve kaburga kemiklerinden ayrılır ve tahta mutfak tokmağıyla ince ve yassı parçalar haline getirilir. Üzerlerine tuz, biber ve kimyon (baharat) ekilir. Lezzet vermek için de biraz soğan suyu gezdirilir.
Temiz ve yağlanmış ızgarada, arzuya göre az, orta ve tam olarak pişirilir. Sahanlara veya tabaklara alınıp üstlerine bazıları fındık kadar nefis tereyağı koyarlar ve kokulu ve midevî kekik otu da ufalarlar.
Sıcak sıcak ve biraz da hardal sürerek yerler.
|
Kuzu Külbastı |
|
tombalak
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2011
Mesajlar: 45 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc65675
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2011
5,076 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzu But (600 gram)
Kırmızı Biber (Yarım adet)
Sarı Biber (Yarım adet)
Yeşil Biber (Yarım adet)
Kabak (1 adet)
Havuç (1 adet)
Yeşil Soğan (2 adet)
Sıvıyağ (1 çay bardağı)
Sarımsak (3 diş)
Taze Kekik (4 dal)
Tuz (1 tatlı kaşığı)
Karabiber (1 çay kaşığı)
Bir teflon tavaya 1 çay bardağı sıvıyağı koyarak ısıtın ve üzerine ince dilimler halinde doğradığınız yarım yeşil biberi, yarım sarı biberi, 1 adet havucu, 1 adet kabağı ve 2 adet taze soğanı atın. 3 diş sarımsağı da küçük küpler halinde doğrayarak tavaya ekleyin. 4 dal taze kekiği küçük küçük doğrayın ve tavaya serpin. Hepsini birlikte karıştırın.
Sebzeler kızgın yağda 1-2 dakika sotelendikten sonra (canlılıkları ve dirilikleri tamamen yok olmadan) tavadaki malzemeyi (yağ tavada kalacak şekilde) servis tabağına alın.
Bu sırada kuzu budunu yaprak gibi kesin. Etleri keserken olabildiğince ince, bütün ve zarsız olmasına dikkat edin. Dilediğiniz miktarda tuzla etleri tuzlayım.
Sebzeleri kızarttığınız tavadaki yağın üstüne kestiğiniz kuzu butlarını yerleştirin ve yaklaşık 5 dakika etler kızarmcaya kadar pişirin. Kızartma ateşinizin iyice kızmış olmasına dikkat edin.
Ayrı bir yerde hazırladığınız pilavı servis tabağının ortasına koyarak yemeği servis edebilirsiniz. Sebzelerin üzerine dilimlenmiş maydanozları koyun ve üzerine etleri yayarak servis yapabilirsiniz.
Not: Etleri bir gün önceden zeytinyağı, tuz ve kekikle terbiyeleyerek, bir gün buzdolabında dinlendirilmesi önerilir. Etlerin mümkün olduğu kadar kızgın tavada sulandırılmadan kızartılması gereklidir. Aksi halde et sert olur. Etlerin kızartılmasında çok az yağ kullanıldığı için teflon tavayı tercih etmeniz iyi olur.
|
Kuzu Külbastı |
|
sahra gülü
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.04.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc72213
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2012
3,908 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr kuzu külbastı eti
Az miktarda sıvıyağ
1 çay kaşığı karabiber
Etlerin üzerine sıvı yağı, baharatları ve tuzunu ekleyerek karıştırdıktan sonra yarım saat kadar buzdolabında dinlendirin. Pişirmeden 10 dk. önce etleri buzdolabından çıkarın. Etler kendisinden yağlı olduğu için ve yine yağla beklettiğimiz için tavayı çok az yağlayın. Varsa döküm tava kesinlikle daha iyi sonuç verecektir. Etleri önceden ısıttığınız tavada arkalı önlü kurutmadan pişiriniz.
|
Kuzu Külbastı |
|
meral hamzaoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.11.2014
Mesajlar: 23 Şehir: Kahramanmaraş |
Kısa URL: https://ml.md/lc102727
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2014
3,441 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo külbastı
2 adet soğan
5 diş sarımsak
2 fincan sirke
50 gr tereyağı
1 bardak etsuyu
1 tatlı kaşığı kimyon, karabiber, tarçın
1 fiske toz karanfil
1 fiske tuz
Etler tuzlanıp fırın ızgarasında pişirilir, üstlerine tereyağı sürülür. Etler bir tepsiye dizilir. Üzerine ezilmiş sirkeye karıştırılmış sarımsaklar ve et suyu dökülür. Karanfil, karabiber, kimyon serpiştirilip ağır ateşte suyu çektirilir. En son kalan suyuna bir tatlı kaşığı un ilave edilip hafif koyulaştırılır. Etlerin üzerine gezdirerek servis yapılır.
|
Kuzu Külbastı |
|
krema
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.10.2014
Mesajlar: 37 Şehir: Bilecik |
Kısa URL: https://ml.md/lc133643
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2018
1,053 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo kuzu külbastı (küp küp kesilmiş)
1 tatlı kaşığı salça
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Yarım su bardağı sıcak su
Tereyağı
Sosu için:
Yoğurt
Sarımsak
4 dilim ekmek
Soğanımızı jülyen kesip biraz tereyağında 3-4 dk. soteleyelim.
Ardından etlerimizi ilave edip onlarıda yağda kahverengileştirelim. Sonra baharatarımızı isteğe göre ekleyip suyumuzu, salçamızı katıp etlerimizi pişmeye bırakalım.
Etler pişerken bir yerde yoğurt ve sarmısak karışımı hazırlayalım. İçerisine dereotu da ilave edebilirsiniz.
Etlerimizin suyu biterse gene arada sıcak su ilavesi olabilir .Etlerimiz yumuşayınca altını ocağın altını kapatalım.
Ekmeklerimizi minik küpler halinde keselim. Yayvan bir tavada yağ ile kızartalım.
Tabağımıza önce yoğurtlu karışımımızı sonra etlerimizi en sonda ekmeklerimi koyalım.
Eğer etlerin salçalı suyu var sa onu da hepsinin üstüne gezdirelim.
Yanında güzel bir salata ile sıcak olarak servis yapalım.
|
Kuzu Külbastı |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145239
Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2019
568 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kuzu külbastı eti
2 çay bardağı zeytinyağı
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
1 tatlı kaşığı kuru kekik
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sarımsakları rendeleyip içine baharatları ekleyin.
Zeytinyağını da diğer malzemelere ilave edip hepsini güzelce karıştırın.
Etleri sosun içine alıp elinizle masaj yaparak etin sosu iyice çekmesini sağlayın.
Sos kabının üzerini streç filmle kapatın. Kabı buzdolabına kaldırın ve 2 saat dinlendirin.
Mümkünse döküm bir tavayı, döküm tavanız yoksa kalın tabanlı yapışmaz yüzeyli tavanızı 10 dakika kadar ısıtın.
Tava yeterince ısınınca üzerine etleri yerleştirin.
Etleri 15 saniyede bir çevirerek toplam 4 dakika pişirin.
Pişen etleri bir çelik tencerede kapağı kapalı halde 5 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis edin.
|
|