|
|
LAHANA KAPAMA |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc45240
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2009
8,862 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ:
3 soğan (küçük doğranmış)
150 gr. SANA
1/2 kg. dana kıyma
1/2 bardak pirinç
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı şeker
tuz karabiber (arzuya göre)
4 bardak su
1 çorba kaşığı limon suyu
1 bardak kıyılmış dereotu
maydanoz
kuru nane
1 orta boy lahana (mümkün olduğu kadar gevşek)
100 gr. SANA ile soğanları pembeleştirin. Kıymayı ilave edip, karıştırarak kavurun. Pirinç ve fıstıkları katıp, 10 dakika daha kavurun. Üzüm, şeker, tuz ve biberi de katıp 1/2 bardak kaynat su koyun. Kapağını kapatıp orta hararette pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Ateşten alıp limon suyu ve kıyılmış dereotu, maydanoz ve kuru naneyi katın. Kapağını kapatın. Lahanayı bütün olarak alabilecek bir boyda ve tercihan sofraya getirebileceğiniz bir tencere seçin. İçine 2 bardak su, bir tutam tuz koyup kaynatın. Lahanayı yıkayın, dış yapraklarını atın. Su kaynayan tencereye dibi aşağı gelecek şekilde yerleştirip, kapağı kapalı 10 dakika haşlayın. Ateşten alıp süzün. Lahanayı tencerede bırakın.
Lahananın yapraklarını birer birer kökünden ayırmadan, yırtmadan açın. Göbek kısmına gelince buradaki küçük yaprakları koparıp çıkartın. Lahanayı hafifçe kaldırıp çıkarttığınız küçük yaprakların yarısını tencerenin dibine destek olarak doldurun. Lahanayı tekrar yerleştirin.
Lahananın boşaltılmış göbek kısmını hazırladığınız etli, pirinçli içle sıkıca doldurun. Kalan küçük yaprakları için, üstüne örtün. Kenardaki büyük yaprakları da tekrar kapatarak bir top haline getirin. Kalan SANA'yı üzerine sürün. Doldurduğunuz lahananın üstüne bir de tabak yerleştirin. 1,5 bardak sıcak su ilave edip kapatın. Orta hararette lahana yumuşayıncaya kadar 40 dakika pişirin. Sofraya tencere ile getirin. Bıçakla dilimleyip, kaşıkla servis yapın.
|
Lahana Kapaması (Kıymalı) |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc28832
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2008
1,863 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme
- 1 kg büyüklüğünde lahana
- 4,5 çorba kaşığı Sana
- 1 orta soğan (küçük küçük doğranmış)
- 125 g kıyma
- 1 tatlı kaşığı tuzsuz domates salçası
- 1 çorba kaşığı çam fıstığı
- 1 çorba kaşığı kuş üzüm
- 1 demet maydanoz
- Tuz, kırmızıbiber
- 1 bardak et suyu
Hazırlanışı
Lahanayı ortasından ikiye kesin; göbek kısmını koçanlarıyla çıkarın, üstlerine 1 çorba kaşığı tuz serpin, tencerenin kapağını kapatarak, kuvvetlice bir ateşte su kaynar bir hale gelinceye kadar bırakın. Sonra lahanaları iyice süzerek çıkarın ve bir kevgire alın; soğuyunca lahanaları yaprak yaprak ayırın, kalın damarlarını çıkarın ve bir tarafa ayırın.
Bir tencereye; Sana ile soğanı koyarak, soğanlar pembemsi bir hal alıncaya kadar kavurun; soğanlar istenilen kıvama gelince fıstık ve üzüm ile kıymayı ilave ederek, kıymalar sularını salıp tekrar çekinceye kadar kavurmaya devam edin.
Kıymalar suyunu çekince kırmızıbiber, kıyılmış maydanoz, çeyrek kahve fincanı su içinde eritilmiş salçası katarak, 5 dakika daha kavurun ve ateşten alın.
Bir tepsiye; yaprak yaprak ayrılmış lahanalardan bir kat döşedikten sonra, üstüne kıymalı karışımın yarısını yayın. Kıymanın üstüne bir kat daha lahana döşeyin. Üstüne kalan kıymayı yayın. Bunun üstüne de üçüncü kat lahanaları döşeyin.
Bir bardak et suyunu koyun. Kapağını kapatarak kısık ateşte 1 saat pişirin.
Bir saat sonra, tepsiyi ateşten alarak fırına sürün. Üstleri hafifçe pembeleşinceye kadar fırınlayın, lahanaları tepside dört köşe şekillerle kesin ve servis yapın.
|
|
Lahana Kapaması (Kıymalı) Tarifleri Sana Yemek Tarifleri
|
|