Lahananın tersini çevirip koçan kısmını keserek çıkartın. Yapraklarını tek tek ayırın. Derin bir tencereye su ve 2 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın. Kaynayan suda lahanaları 1-2 dakika bekleterek bunları süzgece alıp soğumaya bırakın. Belirtilen malzemeleri karıştırıp dolma içini hazırlayın. Yapraklardan bir avuç büyüklüğünde parçalar alıp bir ucuna dolmalık içten bir tatlı kaşığı koyun. yaprağın yan kenarlarından birini kapatıp biraz sarın, sonra öbür kenarı da büküp rulo şeklinde tamamen sarın. Tüm sarmaları tencereye dizin. Üzerlerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. Yarım yemek kaşığı domatessalçasını bir kase suda ezerek sarmaların üzerine dökün. Bir miktar kaynamış su ekleyin. Sarmaların üzerlerine tencereye oturacak biçimde bir tabak kapatın. (böylece sarmalar üste çıkamaz). Su kaynadıktan sonra ateşi orta hararete getirip pirinçler yumuşayana kadar pişirin.
Kısa URL: https://ml.md/lc161089
Gönderme Tarihi: 07.Kas.2021
229 defa indirildi / yazdırıldı
1 adet orta boy kelem
İçi için:
1,5 – 2 su bardağı pirinç
1 adet orta boy soğan
200 gram kadar kıyma
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
İsteğe göre baharatlar
Sıvı yağ
Zeytinyağı
İlk önce kelemi yaprak yaprak ayırarak başlıyoruz ayırdığımız yaprakları büyük bir tencerede kaynamakta olan suya atıp 3 4 dk (kelemine göre değişir) haşlıyoruz. Haşlanan kelemleri soğuk suya atıp kelemi çok incitmeden suyunu sıkıp alıyoruz.
İçi için, kıymayı tavaya koyup kapağını kapatıyoruz. Suyunu çekince doğranmış soğanı içine atıyoruz bir miktar sıvı yağ ekliyoruz. Soğanların pişmesine yakın salçaları ve baharatlarını tuzunu koyuyoruz. Pirinci de ekleyip üzerine 1 çay bardağı su ekliyoruz harç suyunu çekince ocaktan alıyoruz.
Zeytinyağlı sarma usulü sarıyoruz. Tencereye dizdikten sonra üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı gezdiriyoruz. Ve üzerine çıktı çıkacak kadar su ilave ediyoruz. (suyun içine tuz atabilirsiniz tuzlu sevenler için. ) Kaynayınca kısık ayarda pişirmeye bırakıyoruz. (kaynadıktan sonra üzerine tabak kapatabilirsiniz)