|
Beyaz Lahana Turşusu |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70307
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2011
4,260 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg beyaz lahana (iri parçalara doğranmış)
1 orta boy havuç (kabuğu kazınıp, halka biçiminde doğranmış)
5 sivri biber
2 litre (10 su bardağı) su
1 su bardağı sirke
1 çorba kaşığı tuz
1/2 çorba kaşığı kırmızıbiber
5 diş sarımsak (dövülmüş)
Büyük bir tencereyi 3/4'üne kadar suyla doldurup, harlı ateşe oturtunuz. Su kaynayınca lahanaları ekleyip, 3-4 dakika haşlayınız. Tencereyi ateşten alıp, bir kenarda soğumaya bırakınız. Lahanalar soğuyunca bir kevgirden süzüp (haşlanma suyunu atınız), bir kenara bırakınız.
Temiz bir cam kavanoza lahanaları kat kat döşeyip, her katın arasına birkaç havuç dilimi serpiştiriniz. En üste biberleri yerleştirip, kavanozu bir kenara bırakınız.
Büyük bir tencereye su, sirke, tuz, kırmızıbiber ve sarımsağı koyup, orta ateşe oturtunuz. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, bir kenara bırakınız. Biraz ılındıktan sonra, karışımdan kavanoza, malzemenin üstünü örtecek kadar (kalanını atınız) boşaltınız. Ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir yerde bir hafta beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 24.02.2022
|
Lahana Turşusu |
|
kumsal
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc24587
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2008
2,629 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta büyüklükte lahana
1 kilo sirke
10 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
Turşu için küçük, sıkı kelle yapan beyaz lahanalar kullanılır. Önce lahananın dış yapraklarını temizleyiniz. Lahananın dip tarafını oyup koçanını çıkarınız. Dörde bölünüz. Bir bıçakla kıyınız. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp bol tuz ile ovunuz. Tuzla-yıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayınız. Üzerine bir tahta veya küçük bir tepsi yerleştiriniz, tepsinin de üzerine herhangi bir ağırlık koyup (Mesela su dolu bir tencere.) 6-7 saat bekletiniz. Bu işlemi akşamdan yaparsanız sabaha hazır olur Sarımsakları ayıklayıp, bir havanda tuzla dövünüz. Sirkeyle dövülmüş sarmısağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletiniz. Lahanaları silkeleyip turşu kabına veya çarp kavanoza yerleştiriniz. İyice bastırmak için bir ağırlık, en iyisi su dolu bir naylon torbayla bastırınız. Hazırladığınız tuzlu sirkeyi üzerine dökünüz. Lahanaların üstünü kapatacak kadar su ilave ediniz. 10 gün içinde, zaman zaman suyunu savurduğunuz, turşunuz hazır olur. Turşuyu daha çabuk yapmak için önceden biraz haşlayarak aynı işlemi yaparsanız, iki gün içinde yenecek duruma gelir. Arzu eden sirkeye kırmızı pul biber katabilir. Limon dilimleri de konabilir.
|
Lahana Turşusu (sirkeden) |
|
aylinakışık
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.04.2008
Mesajlar: 48 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc23214
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2008
2,530 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 orta boy beyaz lahana
3 orta boy havuç
1 baş sarımsak
8 adet nohut tanesi
Tuz
Sirke
Lahanaları yıkayıp istediğiniz irilikte doğrayın. Havuçlan kazıyıp halka halka kesin. Bir tencerede lahana ve havuçları 10 dakika kadar haşlayın. Lahana ve havuçları havlu peçete yardımıyla kurulayın. Orta boy cam bir kavanoza bunlan koyup aralarına ayıklayıp yıkadığınız sarımsaklan ve nohutları koyun. Üstünü bir litreye 6 çorba kaşığı turşuluk tuz olacak şekilde tuzlu su ile doldurun. Yaklaşık bir fincan sirkeyi de turşunun üzerine döküp üzerine bir cam ile ağırlık yapın ve kapağını kapatın. Fazla soğuk olmayan bir yerde olmaya bırakın.
ML® Lahana Turşusu Videosu
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 24.02.2022
|
Lahana Turşusu |
|
parantez
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24652
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2008
2,393 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 büyük sert beyaz lahana
1 kilo tuz
Acılı istenirse pul biber konabilir
Az sirke
4 baş sarımsak
Lahanaları elinizle veya bıçakla parçalara ayırın ve bir bidona doldurun. Tuzu suda eritin. Lahanaların üstüne dökün. Sarmısakları kabuklarıyla koyun. İstenirse acı biber de konabilir. Sirkeyi de ilave edip ağzını kapatın. Hava almasın. 5 gün sonra kontrol edin. Tuzu azsa koyun. Çoksa ilave edin. 20 günde hazırdır.
|
Lahana Turşusu (sirkeden) |
|
ayşe diye biri
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.09.2010
Mesajlar: 24 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc56237
Gönderme Tarihi: 22.Eyl.2010
2,384 defa indirildi / yazdırıldı
|
Önce lâhana yapraklarını tuzlamalı ve oğmalıdır.
Büyük bir kevgir içerisne koyup üzerine ağır bir cisim koyarak, 24 saat kendi haline bırakmalıdır.
Tuz, lâhana sulariyle süzüldükten sonra, lâhanaları çıkarıp asıl turşu kabına, güzelce istif etmeli ve üzerine bilindiği gibi, sirke doldurup, yine ağır bir cism koymalıdır. Bu ağır cisim, temiz bir deniz kaya parçası olmalıdır. Ve kavanoza uyacak bir tahta üzerine konmalıdır. Çünkü, demir vesaire madenlerin sirke temasları asitler bakımından muvafık değildir.
|
Lahana Turşusu |
|
kır çiçeğim
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.09.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc128343
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2017
1,418 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.posta.com.tr
1 orta boy lahana
3 havuç
1 baş sarımsak
6 çorba kaşığı kaya tuzu
1 çorba kaşığı limon tuzu
1 şişe sirke
1 tatlı kaşığı kişniş (arzu edilirse)
8-10 kereviz sapı
1 demet dereotu
15-20 adet nohut
Lahananın üst yaprakları çıkarılıp önce ortadan ikiye bölünür, sonra dilimlenir. Havuçlar da soyulup dilimlenir. Kavanozun dibine 5-10 adet nohut atılır. Lahanalar sıkıca kavanoza yerleştirilir. Her katta aralara havuç dilimleri ve soyulan sarımsaklar konur. Birer kaşık tuz serpilir. Kişniş, limon tuzu ve kalan nohutlar eklenir. Kavanozun en üst kısmına kereviz sapları yerleştirilir. Bir demet dereotu da bastırılır. Kavanozun 1/3üne kadar sirke doldurulur. 1 şişe yeterli olmazsa eklenebilir. Üzerine de kaynamış ve soğutulmuş içme suyu eklenir. Ağzı güzelce kapatılır, serin ve kuru bir yere konur. Eğer su birkaç günde azalırsa tuzlu su eklenir. 15-20 gün sonra hazır olur.
|
Lahana Turşusu |
|
adnan pekel
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.02.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Kırıkkale |
Kısa URL: https://ml.md/lc140561
Gönderme Tarihi: 15.Şub.2019
953 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 litre su
1 çay bardağı sirke
2 yemek kaşığı kaya tuzu
1 çay kaşığı limon suyu
7-8 diş sarımsak
Bir litre suya bir çay bardağı kadar sirkeyi ve iki yemek kaşığı kaya tuzu ekleyiniz. Ardından bir çay kaşığı limonlu suyu da ilave ediniz ve kaşık yardımı ile karıştırınız.
Lahanalarınızı turşuluk şeklinde doğrayınız. Sarımsaklarınızı da soyunuz. Şimdi artık turşumuzu kavanoza doldurmaya geçebiliriz.
Öncelikle kavanozun içerisine lahanalarınızı aralarına bir iki tane sarımsak koyup, bastırarak doldurunuz. Doldururken rastgele özenmeden doldurabilirsiniz. Ardından sirke, limon ve tuz eklediğiniz suyu kepçe yardımı ile kavanozunuza boşaltınız. Suyun lahanaların üzerinde durması gerekmektedir.
Şimdi kavanozun kapağını iyice kapatarak beklemeye bırakabilirsiniz. Yaklaşık 1 hafta sonra yenmeye hazır olacaktır.
|
Lahana Turşusu |
|
fotocan
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.05.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc142590
Gönderme Tarihi: 09.May.2019
764 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta büyüklükte lahana
1 kilogram sirke
1 diş sarımsak
1 tutam tuz
Yarım bardak sıvı yağ
Lahananın dış yapraklarını temizleyip, dip tarafını oyup koçanını çıkarın. Dörde bölüp bıçakla irice kıyın. Büyükçe bir tepsiye kıydığınız lahanaları boşaltıp bol tuz ile ovun. Tuzlayıp iyice ovduğunuz lahanaları tepsinin ortasına toplayın. Üzerine bir tahta yerleştirip onun da üzerine herhangi bir ağırlık koyup 6-7 saat bekletin.
Sarımsakları ayıklayıp, havanda tuz ile dövün. Sirkeyle dövülmüş sarımsağı karıştırıp turşu yapacağınız zamana kadar bekletin. Lahanaları bekletme süresi bittiğinde silkeleyip turşu kabına veya cam kavanoza iyice bastırarak yerleştirin. Hazırladığınız tuzlu sirkeyi üzerine dökün. Lahanaların üstünü kapatacak kadar kaynatılıp soğutulmuş su ilave edin. En üste de küf oluşmaması için yarım bardak sıvı yağ ekleyin.
Arzuya göre sirkeye kırmızı pul biber ve limon dilimleri de koyabilirsiniz.
Not: Turşu için küçük, sıkı beyaz lahana kullanın.
|
Lahana Turşusu |
|
uhulet
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.12.2019
Mesajlar: 30 Şehir: Frankfurt |
Kısa URL: https://ml.md/lc147623
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2020
550 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram beyaz lahana
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 litre kaynatılmış su
1 su bardağı turşu ve kaya tuzu
Yarım su bardağı limon tuzu
6-7 diş sarımsak
2 adet havuç
5-6 adet nohut
Maydanoz
Lahananın dış yapraklarını ayıklayıp bol suda yıkayın.
Orta kısımda yer alan kökü çıkarıp lahanayı 4'e ayırın.
Dilediğiniz büyüklükte doğrayın. Bol suda yıkayıp süzün.
Havuçların kabuğunu soyup iri halka şeklinde doğrayın.
Sarımsakların da kabuğunu soyup ince ince doğrayın.
Turşu kavanozuna ilk olarak nohutları ekleyin.
Ardından doğradığınız lahana ve sarımsakları kavanoza yerleştirin.
Aralara havuç ve maydanoz dalları da ekleyin.
Bir kaseye sirke, limon ve tuzu ekleyip karıştırın. Ardından bir kepçe yardımıyla kavanoza ilave edin.
Suyu kavanozun üst sınırına kadar doldurun.
Kapağını sıkı bir şekilde kapatarak güneş görmeyen bir yerde saklayın.
En az 10-15 gün bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
|
Lahana Tursusu |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163484
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2022
313 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet orta boy lahana
Yarım su bardağı kaya tuzu
3 baş sarımsak
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
Su
Lahananın dış yapraklarını ayırın.
Ortasındaki kökünü bıçakla kesip kıvrımlı yapraklarını irice doğrayın ve derin bir kâseye alın.
Üzerine kaya tuzunu serpin ve lahanaları elinizle 10 dakika kadar ovalayarak tuzu iyice yedirin.
Lahanaları yıkayıp temiz olan bir kavanozun içine yerleştirin.
Kabuğunu soyup diş diş ayırdığınız sarımsakları lahanaların arasına sıkıştırın.
Limon tuzunu sirkeyle karıştırıp lahanaların üzerine dökün.
Kavanozun kalan boşluğunu da suyla tamamlayın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
Kavanozu alt üst ederek malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
Turşuyu serin ve güneş almayan bir yerde 15 gün kadar bekletin.
Bu süre içinde kapağını kesinlikle açmayın.
15 günün sonunda olgunlaşan turşunuzu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz.
|
|