Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi
20 gr yaş maya
1,5 su bardağı ılık süt
3 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Kızartmak için bol sıvı yağ
Bir kabın içerisine maya su ve süt koyulur. Ayrı bir kabın içerisine 1 su bardağı un tuz şeker koyulup karıştırılır ve daha sonra sıvıların üzerine ilave edilir ve 5 dakika bekletilir.
Bekleme işlemi sonunda geri kalan un yavaş yavaş yedirilerek cıvık bir hamur haline gelene kadar karıştırılır.
Hazır edilen hamur mayalanma işlemi için dinlendirilir.
Kızartma işlemi için ocak üzerine kızartma tenceresi koyulur ve yağ ilave edilir daha sonra ısıtmaya bırakılır.
Mayalanmış hamur hava kabarcıkları gidene kadar tekrar yoğrulur. Yoğrulan hamur kızgın yağın içine küçük parçalar halinde kızarması için bırakılır. Kızarma işlemi tamamlandıktan sonra yağdan alınan lokmalar servis edilir.
|