|
Lokum Pilavı (Bodrum Muğla) |
|
kod adı:
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.01.2010
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc45978
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2010
6,099 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet yumurta
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Üzeri için:
350 gr kıyma
1 çorba kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Hamur sert kıvama yakın yoğrulur, yarım saat bekletilir. Sonra iki parçaya ayrılır. Her parça yarım santim kalınlığında açılır. Sonra üzerine bolca un serpilir ve 2 parmak eninde şeritler kesilir. Şeritler erişte gibi ancak yarım santim kalınlığında kesilir. Bu küçük parçalarlar da tekrar yarım santim kalınlığında, minik küp şeklinde kesilir. Kıyma ve tereyağı kavrulur, tuz katılır. Bu arada lokumlar da biraz kurur. Bir tencereye su, az sıvıyağ ve tuz konur. Kaynayınca lokumlar atılır. Yüzüne çıkana kadar kaynatılır, sonra süzülür, soğuk sudan geçirilir. Servis tabağına alınır. Üzerine karabiber serpilir, kıyma konur, karıştırılır. Sıcak olarak sofraya getirilir.
ML® Lokum Pilavı için tıklayın
ML® Lokum Pilavı (görsel)
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 08.06.2023
|
Lokum Pilavı (Bodrum Muğla) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc163575
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2022
279 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg un
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tereyağı
500 gram kıyma
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
Hamur için derin bir kaba unu alıp ortasına yumurtaları kırın. Tuz serpin. Sert bir hamur elde edene kadar su ekleyerek yoğurun. Hamuru ceviz iriliğinde bezelere ayırıp un serperek tezgahta açın. Oklavaya dolayıp ortadan ikiye kesin. Daha sonra erişte biçiminde, sonra da çok minik kareler oluşacak biçimde hamuru tekrar kesin. Hamurları kurumaya bırakın. Sıcak tuzlu suda haşlayın. Süzgeçten geçirip soğuk su ile yıkayın. Ayrı bir yerde tereyağında kıymayı kavurun. Tuzunu, karabiberini katın. Hamurları kıymalı malzemeyle karıştırıp, sıcak servis yapın.
Not: Lokum pilavı Bodrum yöresine ait olup genelde özel günlerde ve düğünlerde yapılan bir yemektir.
|
Lokum Pilavı (Bodrum Muğla) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172883
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2023
213 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bodrum Belediyesi
Hamur için:
1 yumurta
1,5 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz
1 kg un
Pişirmek için:
300 g kıyma
4 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
½ çay bardağı zeytinyağı
Hamur malzemelerini bir kaba alın ve sert bir hamur yoğurun. Hamuru iki parçaya bölün. Parçaları un yardımıyla 2 – 3 milim kalınlığında açın. Üzerlerine bir bez örterek bezeleri bir süre kurumaya bırakın. Kuruyan hamurun üzerine un serpin ve oklava ile sarın. Hamuru, önce oklavanın üzerinde boylu boyunca önce şerit halinde, ardından her parça ortalama yarım cm olacak şekilde kare şeklinde kesin.
Tereyağında kıymayı kavurun ve tuz ile karabiberini ekleyin.
Bir tencereye 1,5 – 2 litre kadar su, tuz ve zeytinyağı koyarak kaynatın.
Hazırlamış olduğunuz hamur parçalarını kaynar suda ortalama 5 dakika kaynatın ve süzün.
Kıymayı kavurduğunuz tencereye haşlanmış lokum pilavını ekleyin, sık sık karıştırarak 4 – 5 dakika kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Not: Hamuru oklavaya sarıp kesmek pratik bir yöntemdir; ancak, alışkın olduğunuz kesme yöntemini de kullanabilirsiniz. Porsiyonu 630 kcal; kalorisi yüksek bir yemek olduğu için, ideal kilosunda olan kişiler için uygundur; fazla kilolu, diyabetli ya da kolesterolü yüksek kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez.
|
|