Kısa URL: https://ml.md/lc130338
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2017
4,640 defa indirildi / yazdırıldı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
1 kg lolaz
1 demet yeşil soğan
1 demet maydanoz
Kına biberi
5 adet limon
Turp
Nane
Tuz
Lolaz temizlenip yıkanır ve bir tencereye konularak iyice haşlanır. Haşlanan lolaz süzgece alınarak süzülmeye bırakılır. Yeşil soğan ve maydanoz ayıklanıp bol suyla yıkanarak doğranır ve bir kapta karıştırılır. Turpun kabukları soyularak ince, kibritçöpü şeklinde doğranır. Limon kesilerek ya da suyu çıkarılarak sofraya bırakılır.
Yarım açık ekmek (lavaş) içerisine bir çay bardağı haşlanmış lolaz konulur. Daha sonra üzerine soğan-maydanoz karışımı, tuz, kına biberi ilave edildikten sonra limon suyu damlatılır ve dürüm haline getirilip turp ve ayran eşliğinde yenilir.
Not: Lolaz, Urfa'da börülce'ye verilen ad. Lolazdürmüğü şeklinde söylenir.
Kısa URL: https://ml.md/lc139698
Gönderme Tarihi: 11.Oca.2019
578 defa indirildi / yazdırıldı
1 kg lolaz (kuru börülce)
1 çay bardağı isot
1 çorba kaşığı tuz
1 tabak zerzevat
Zerzevat için:
1 adet küçük turp
100 gr yeşil soğan
1 demet maydanoz
6-7 dal herdel(hardal)
6-7 dal nane
Lolazlar ayıklanıp yıkandıktan sonra 3 litre suyun içinde yaklaşık 30 dakika haşlanır. Pişmiş olan lolaz sudan çıkarılarak bir tabağa alınır. Turp, kalem inceliğinde uzunca kıyılır. Geri kalan zerzevat malzemeleri fazla ince olmasına gerek olmadan doğranır. Bir dürümlük açık ekmeğin içine bolca lolaz konur. Üzerine doğranmış yeşillik serpiştirilir. Dürümün içine turplar dizilir. Şsot ve tuz da serpilerek dürüm yapılıp yenir. Zerzevat diye genel söylememizden maksat, bulunabilen yeşillik veya arzu edilen yeşilliğin kullanılmasıdır.