Lolaz yıkanır, bir tencereye konur, üzerini kaplayacak kadar su ilave edilir (Su lolazı pişirecek kadar olmalıdır). Lolazlar piştikten sonra pilavı pişirecek kadar sıcak su ve tuz ilave edilir. Sonra salçası konulur bir taşım kaynatıldıktan sonra pişmesi beklenir ve piştikten sonra karabiber ve kırmızıbiber eklenir. Yağ bir tavada ısıtılır ve pilavın üzerine dökülür. Onbeş dakika dinlendirildikten sonra servis yapılır.
2 bardak bulgur
1 bardak lolaz (kuru börülce)
300 g kıyma
1 adet soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Lolazı yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlama esnasında suyu koyu bir renk alacaktır.
Koyu renkli haşlama suyunu süzerek atın.
Haşlanmış lolazın üstüne sıcak su ekleyip bir kenarda bekletin.
Soğanı ince ince kıyın.
Kıymayı bir tencerede suyunu salıp çekinceye kadar kavurun, kıyılmış soğanı ve yağı ekleyin, soğan hafif yumuşayıncaya kadar çevirin.
Salça ve tuzu ekleyip bir iki kere altüst ettikten sonra yaklaşık 3-4 bardak su koyun.
Su miktarı, bulgurun su çekme kapasitesine göre değişebilir.
Haşlanan lolazı süzün ve bulgurla birlikte tencereye ekleyin.
Kapağını kapatarak kısık ateşte pişmeye bırakın.
Suyunu çekince ateşten alarak biraz dinlendirin.
Karabiber ekerek servis yapın.
Not: Lolaz veya loğlaz, kuru börülceye yörede verilen addır. Gaziantep mutfağında bol taze soğan ve maydanozla piyazı da yapılır. Mercimekli pilav gibi bulgurlu lolaz pilavı da çok sevilen ve sık yapılan bir yemektir. İsterseniz kıymasız sadesini de yapabilirsiniz.