|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1992 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc180744
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2024
24 defa indirildi / yazdırıldı
|
MasterChef
Lor dolması için:
100 gram tereyağı
2 adet kuru soğan
1 tutam tuz
1 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kaymak
2 su bardağı lor peyniri
1 demet pazı
1/2 çay bardağı su
8 çay kaşığı tereyağı
Lor dolması servisi için:
1 kase yoğurt
İlk olarak geniş bir tavada tereyağını eritip, ince doğranmış kuru soğanları ekleyin.
Soğanları tuzla birlikte yumuşayana kadar kısık ateşte kavurun.
Ardından bulguru ilave edip birkaç dakika kavurun.
Üzerine süt ve kaymağı ekleyin, karışımı iyice toparlanana kadar pişirin.
Harcı ocaktan alın ve bir kasede lor peyniri ile karıştırın.
Hazırladığınız bu karışımı soğumaya bırakın.
Pazı yapraklarının uzun saplarını kesin.
Yaprakları, kaynar ve bol tuzlu suda yaklaşık 1 dakika kadar haşlayın.
Haşlanan yaprakları hemen buzlu suya atarak şoklayın ve süzülmeleri için bir kenara bırakın.
Bu işlem, pazıların parlak ve canlı kalmasını sağlar.
Her bir pazı yaprağının parlak yüzeyi dışta kalacak şekilde, içine bir yemek kaşığı lorlu harç koyun ve sarma şeklinde sarın.
Pazı yaprakları büyükse, onları ikiye keserek sarma işlemini yapabilirsiniz.
Damarları kalın olan yaprakların damarlarını kaşıkla bastırarak düzleştirin ki sarma işlemi daha kolay olsun.
Hazırladığınız dolmaları sıkı bir şekilde fırın kabına dizin.
Üzerine küçük parçalar halinde tereyağı ekleyin ve 1 su bardağı suyu dolmaların üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, dolmaların üzeri kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Fırından çıkan lor dolmalarını sıcak olarak servis edin.
Yanında sade veya sarımsaklı yoğurt ile sunarak lezzeti artırabilirsiniz.
|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178261
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2024
74 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mustafa Masatlı
İç harcı için:
200 gr lor peyniri
1 su bardağı pilavlık bulgur
50 gr kaymak
Tuz
Pazı yaprağı
Üzeri için:
Yoğurt
Sarımsak
Tereyağı
Bulgur iki su bardağı suyla pilav yapar gibi pişirilir.
Piştikten sonra ılımaya bırakılır.
Sonra lor peyniri, kaymak ve tuz arzuya göre eklenir. İyice homojen olacak şekilde karıştırılır.
Pazıların yaprak kısımları alınıp sıcak suda az bekletilerek çıkarılır.
Bu iç harçtan koyulup sarılır.
Fırın tepsisine dizilir ve 15 dakika pişirilir.
Son olarak tereyağı kızdırılarak üzerine dökülür.
Sarımsaklı yoğurt hazırlanıp üzerinde gezdirilir.
Fotoğraf "dolu" tarafından gönderildi. 08.11.2024
|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174555
Gönderme Tarihi: 10.Ekm.2023
240 defa indirildi / yazdırıldı
|
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Pilavlık bulgur sıcak su ile demlenerek bulgur pilavı kıvamını alır. İçerisine lor peyniri ve kaymak konur.
Haşlanmış evelik (ekşimsi yeşil yapraklı bitki) yahut pazı yapraklarına sarılan dolmalar tepsiye dizilir, üzerine yarım bardak kadar su dökülerek fırına verilir.
Kızaran dolmaların üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış tereyağı gezdirilip servis edilir.
|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164687
Gönderme Tarihi: 06.May.2022
196 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pazı yaprağı
İçi İçin:
200 gr. lor peyniri
1 su bardağı pilavlık bulgur
50 gr. kaymak
Tuz
Üzeri İçin:
Tereyağı
Yoğurt
Sarımsak
Bulguru iki su bardağı su ile pilav yapar gibi pişiriyoruz. Ilındıktan sonra lor peyniri, kaymak ve tuzu ilave ediyoruz. İyice homojen olacak şekilde karıştırıyoruz. Pazıların yaprak kısımlarını sıcak suda biraz bekletip çıkarıyoruz. Pazı yapraklarına iç harcı koyup sarıyoruz. Fırın tepsisine dizip 15 dakika fırınlıyoruz. Son olarak üzerine kızdırılmış tereyağı gezdiriyoruz. Dolmayı üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis yapıyoruz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 09.01.2024
|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
Halfeti'li
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.01.2020
Mesajlar: 58 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc148200
Gönderme Tarihi: 30.Oca.2020
469 defa indirildi / yazdırıldı
|
Alperen Kayserili
Öncelikle evelik (efelek) adı verilen geniş yapraklı bitkiler suda haşlanarak yumuşatılır.
Eğer evelik bulunamaz ise pazı adı verilen pancar yaprakları ile de yapılabilmektedir.
Bundan sonra bulgurlar, tereyağı ve tuzsuz lor ile karıştırılır ve iyice karışıncaya kadar yoğurulur.
Yoğurulan bulgurlar, evelik yaprağı içerisine sarılarak dolma haline getirilir.
Son olarak güveç veya tepsi içerisine itinalı bir şekilde dizilir ve pişirilir.
Tandırda veya taş fırında pişirilirse daha ağır ve daha iyi piştiğine inanılır.
Pişen dolmalar, üzerine eritilmiş tereyağı ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servise hazır hale getirilir.
|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
tarif cenneti
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.02.2019
Mesajlar: 28 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc140406
Gönderme Tarihi: 09.Şub.2019
773 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
6 adet pazı yaprağı
200 gr lor peyniri
1 adet orta boy kuru soğan
100 gr ince bulgur
5 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
100 gr yoğurt
İlk olarak pazıları tek tek yıkayıp saplarından ayırın. Su dolu orta boy bir tencereye alıp bir dakika kadar tutun. Sonrasında hemen buzlu suya atıp soğutun. Soğanı küp küp kesip tereyağı ile kavurun. Soğana bulguru, lor peynirini, yağı ve tuzu ekleyip harmanlayın. Hazırladığınız karışımı pazıya sarıp tepsiye dizin. Üzerlerine tereyağı koyup fırında 160 derece 10 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra yoğurtla beraber servis edebilirsiniz.
|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc67727
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2011
2,824 defa indirildi / yazdırıldı
|
İki bardak bulgur 500 gram çökelek (lor) Yeteri kadar evelik veya pazı yaprağı 2 adet soğan, tuz 2 kaşık margarin Az süt kaymağı Soğanları ince ince kıyın ve yağda pembeleşinceye kadar kavurun, Diğer tarafta bulguru pilav gibi pişirin. Kavrulan soğanlra kaymak, bulgur ve lor ilave edin. Sonra iyice karıştırın ve pazı yapraklarını dolma gibi sarıp tepsiye tek kat dizin. Fırına verip biraz üzerleri kızarmaya yakın çıkarın. Tereyağını kızdırıp üzerine dökün ve sarımsaklı yoğurtla yiyin.
|
Lorlu Pazı Sarması (Erzurum) |
|
harbi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.01.2009
Mesajlar: 44 Şehir: Gazi Magosa |
Kısa URL: https://ml.md/lc32962
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2009
4,832 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg lor
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
2 baş kuru soğan
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 tatlı kaşığı tuz
3 su bardağı su
2 demet pazı
Üzeri için:
2 çorba kaşığı tereyağı
Sarımsaklı yoğurt
Soğan ince kıyılır, sıvıyağda pembeleştirilir. Üzerine bulgur katılır. Biraz kavurduktan sonra üzerine 1 su bardağı su ve tuz eklenir. Kapak kapatılır, 5 dakika daha pişirilir, ateşten alınır. 20 dakika sonra lor katılır ve karıştırılır. Pazı yaprakları haşlanır ve kenarına iç konarak sarılır. Bir fırın kabına en fazla 2 kat olarak dizilir. Üzerine 1 su bardağı su eklenir. 190 derece fırına verilir. 20 dakika sonra fırından çıkarılır. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde servise sunulur.
ML® Pazı Sarması için tıklayın
|
Lor Dolması (Erzurum) |
|
lavanta
Aşçı
Kayıt: 28.07.2008
Mesajlar: 19 Şehir: Alaçatı-İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc25718
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2008
5,593 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emire Saçlı
2 bardak bulgur
500 gram çökelek (lor)
Yeteri kadar evelik veya pazı yaprağı
2 adet soğan,
Tuz
2 kaşık margarin
Az süt kaymağı
Soğanları ince ince kıyın ve yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Diğer tarafta bulguru pilav gibi pişirin. Kavrulan soğanlara kaymak, bulgur ve lor ilave edin. Sonra iyice karıştırın ve pazı yapraklarını dolma gibi sarıp tepsiye tek kat dizin. Fırına verip biraz üzerleri kızarmaya yakın çıkarın. Tereyağını kızdırıp üzerine dökün ve sarımsaklı yoğurtla yiyin.
Fotoğraf "sehergülü" tarafından gönderildi. 18.06.2020
|
|