Kısa URL: https://ml.md/lc126712
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2017
2,314 defa indirildi / yazdırıldı
Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Mercimek - 20 gr.
Köftelik Bulgur - 10 gr.
Soğan - 50 gr.
Sadeyağ - 10 gr.
Mercimekler ve bulgurlar temizlenip yıkandıktan sonra bir tencere içerisinde su ilave edilerek mercimek çorbası kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Soğanlar ayıklanıp ufak ufak doğranır ve bir tavada ıslatılan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Yağda kavrulan soğanlar çorbanın üzerine dökülerek servis yapılır.
Not: Arapça bir kelime olan ve katışık anlamına gelen "mahluta", Şanlıurfa ağzında Mahluta kelimesine dönüşmüştür. İki malzeme karıştırılarak kullanıldığı için bu ismi almıştır.
Kısa URL: https://ml.md/lc130019
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2017
1,102 defa indirildi / yazdırıldı
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
250 gr kurut
1 su bardağı dövme
6 bardak su
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı pul biber
1,5 yemek kaşığı sadeyağ
Yıkanan mercimekler tencereye konulup bulgur ve su ilavesiyle mercimek çorbası kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Soğanlar ayıklanıp ufak ufak doğrandıktan sonra bir tavada ısıtılan yağda pembeleşinceye kadar kavrulur ve çorbanın üzerine dökülerek servis yapılır.
Not: Urfa ağzında 'malhuta' Arapça katışık, karışık anlamına gelir ve bulgur karıştırılan mercimek çorbasına denir. Metateze uğrayarak Urfa ağzında malhuta şeklini almıştır.
Kısa URL: https://ml.md/lc153775
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2020
348 defa indirildi / yazdırıldı
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
1 yemek kaşığı pirinç
1 adet soğan
1 adet havuç
1 tatlı kaşığı tuz
8 su bardağı su
Terbiyesi İçin:
2 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta sarısı
Ekşili Sosu İçin:
4 yemek kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı salça
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Nane
Pul biber
Kimyon
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kimyon
Mahluta çorbası için öncelikle mercimek, bulgur ve pirinci süzgeçte yıkanır, süzdükten sonra düdüklüye alınır. Üzerine havuç rendelenir ve soğan doğranır. Tuzu atılıp suyu konulur ve kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. Çorba pişerken terbiye malzemeleri hazırlanır. Düdüklü açıldıktan sonra blenderden geçirilir. Çorbadan bir kepçe alınır ve terbiye ile karıştırılır. Ardından düdüklüye o karışım ilave edilir ve iyice karıştırılır. Bir kere daha düdüklünün kapağını kapatmadan kaynatabilirsiniz. Çorbaya başka bir tavada salça ve yağ kızdırıp çorbaya dökebilirsiniz. Nar ekşisini de ekledikten sonra mahluta çorbası yemeye hazır.