|
Makarnanın Besin Değeri |
|
dolu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2014
Mesajlar: 1430 Şehir: Denizli |
Kısa URL: https://ml.md/lc179785
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2024
15 defa indirildi / yazdırıldı
|
1991 yılında ABD Tarım Bakanlığı tarafından yayımlanan ve günümüzde tüm beslenme uzmanlarının sağlıklı beslenmenin ana kuralı olarak kabul ettiği "Beslenme Piramidi"nin en alt sırasında yer alan (en çok tüketilmesi gereken karbonhidratlar grubu) bölümün içine ekmek, tahıl, pirinç ve makarna girer.
Besleyici özelliğinin yüksek olması nedeni ile, makarnanın öğünlerimizde ayrı bir önemi bulunur. Makarna, kompleks karbonhidratlar yani kalori içermesinin yanı sıra, vücudumuzun ihtiyacı olan lif, vitamin ve mineralleri de sağlayan karbonhidratlar grubuna girer. Makarnada A, B1, B2 vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfor, potasyum bulunur. Protein yönünden de bir hayli zengindir. Yağ ve sodyum oranı düşük olduğu için, kolesterol riski bulunmaz. Hatta çok az minör yağ bileşenleri ve yüksek oranda lineolik yağ asidi içerdiğinden, kolesterolü düşürücü etkisi bile vardır.
Metabolizmada kolay parçalandığından hemen enerjiye dönüşen makarna kolay hazmedilir. Makarna uzun süre tok tuttuğu içinde genel kanının aksine şişmanlatmaz. Spor gibi çok enerji gerektiren faaliyetlerde bulunan kişiler için makarna, özellikle tüketilmesi gereken bir besindir.
Makarnayla ilgili olan yaygın fakat yanlış bir düşünce de, sofralarımızda etin veya sebzenin yanında yenen yan yemek olduğudur. Oysa ki hafif bir sosla zenginleştirilmiş makarna, ana yemek olarak hem doyurucu hem de çok besleyicidir.
|
Makarnaların Besin Değerleri |
|
suzinak
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.01.2009
Mesajlar: 22 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc32927
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2009
2,477 defa indirildi / yazdırıldı
|
Makarnalar hamur işleri gibi karbonhidratlı (nişastalı - şekerli yiyeceklerdir.
Bileşimlerindeki nişasta, pişme esnasında da içine konan yağdan dolayı vücuda enerji veren yiyeceklerdir.
Vücudun günlük kalori ihtiyacının mühim bir kısmını bu çeşit yiyecekler sağlar.
Ayrıca pişme esnasında içine konan peynir, kıyma, süt ve yumurta da makarnaların besin değerlerini arttırarak tek taraflı beslenmemize sebep olurlar.
Bu bakımdan makarnaları pişirirken sadece haşlayıp azıcık yağ ilâve edip yiyecek olursak tek taraflı bir beslenme yapmış oluruz. Bu sadece bize enerji ve kalori vermekle kalır. Eğer enerjiyi de herhangi bir iş yapacak kullanmazsak o zaman vücutta şişmanlık dediğimiz hoşa gitmeyen durum meydana gelebilir. Bu bakımdan makarnaları pişirirken içerisine mutlaka peynir, kıyma süt vs. gibi besin maddeleri ilâve ederek daha iyi bir beslenme yapmış ve vücudun besin ihtiyacını da iyi bir şekilde karşılamış oluruz. Makarna örnekleri verilirken bu husus göz önünde tutulmuştur.
|
Makarna (besin değerleri) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc26157
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2008
2,722 defa indirildi / yazdırıldı
|
Adı.............: Makarna
Ağırlık gr....: 100
Protein......: 12,5
Karbonhidrat: 75,2
Yağ…........: 1,2
Kolestrol...: -
Kalori….....: 369
Kalsiyum....:
Demir….......:
A vitamini...:
B1 vitamini.:
B2 vitamini.:
Niasin…......:
C vitamini...:
|
Makarnanın Enerji Besin Değerleri |
|
çığ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.12.2007
Mesajlar: 33 Şehir: Hakkari |
Kısa URL: https://ml.md/lc19829
Gönderme Tarihi: 08.Arl.2007
2,317 defa indirildi / yazdırıldı
|
Filiz Makarna
100 g. pişmemiş makarna için;
Enerji 357 kcal
Protein 11 g.
Karbonhidrat 75 g.
Yağ 1,4 g.
Niasin 6,1 mg.
Demir 3.1 mg.
Tiamln (B1) 0,95 mg.
Ribofain 0,4 mg.
Folk asit 0,22 mg.
|
|