|
Mamül |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160087
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2021
457 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamuru için :
500 gram irmik
140 gram eritilmiş margarin
75 ml sıvıyağ
2 su bardağı kaynar su
5 gram karbonat
2 çorba kaşığı un
İçi için:
500 gram dövülmüş ceviz içi
40 gram tereyağı
1 tatlı kaşığı silme tarçın
300 gram pudraşekeri
1 Türk kahvesi fincanı su
Üzeri için:
Pudra şekeri
İçi için ceviz, tereyağı, tarçın, 200 gram pudraşekeri ve suyu kıvam alana dek yoğurun. Kıvam alınca kalan pudraşekerini ilave edip yoğurun. Karışımdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp elinizde yuvarlayın ve streç filmle kaplayıp derin dondurucuda 1-1.5 saat dinlendirin. Hamur için irmiği bir kaba alıp ortasını havuz gibi açın. Yağları ve suyu ilave edip spatula yardımıyla kıvam alana dek karıştırın. Karbonat ile un ekleyip karıştırın ve streç filmle kaplayıp buzdolabında 10-12 saat dinlendirin. Hamuru 50 gram ağırlığındaki bezelere ayırıp yuvarlayın ve içlerini başparmağınız yardımıyla oyun. İç malzeme ile hazırladığınız topları içlerine yerleştirin. Daha sonra 1 adet hamuru mamül kalıbına koyup, üzerine hafifçe bastırın ve daha sonra mamul kalıbını ters çevirip çıkarın. Kalan hamurları da aynı şekilde hazırlayıp, fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında hafifçe kızarana kadar pişirin. Fırından alıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Pudraşekeri serpip servis yapın.
|
Mamül Kurabiye |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172896
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2023
241 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı tereyağı (oda sıcaklığında)
1 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
3 su bardağı irmik
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım çay kaşığı tuz
İsteğe bağlı olarak ceviz veya kuru üzüm
İç harcı için:
Hurma püresi
Fırını 180 dereceye ayarlayın ve fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Büyük bir karıştırma kabında tereyağı ve toz şekeri birleştirin.
Mikserle iyice karışana kadar çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve her birini karışıma iyice yedirin.
Ayrı bir kapta irmik, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
Bu kuru malzemeleri yavaş yavaş ıslak karışıma ekleyin ve bir spatula veya tahta kaşıkla karıştırarak homojen bir hamur elde edene kadar karıştırın.
İsteğe bağlı olarak ceviz veya kuru üzüm gibi ek malzemeleri hamura ekleyin ve karıştırın.
Hamuru buzdolabında yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirin.
Bu, hamurun daha kolay şekil almasını sağlayacak ve daha yumuşak bir kıvamda olmasını sağlayacaktır.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve avuç içinde yuvarlayarak kurabiye şeklini verin.
Ortasını açın ve hurma püresi ekleyip kapatın.
Hamurları hazırladığınız tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Üzerine çatalla şekil verin.
Fırında yaklaşık 10-12 dakika veya kurabiyeler hafifçe altın rengini alana kadar pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra tepsinin üzerinde 5 dakika kadar soğumasını bekleyin ve daha sonra tel bir rafa alarak tamamen soğumalarını sağlayın.
Bu tarifle yaklaşık 24 adet kurabiye elde edersiniz. İsteğe bağlı olarak üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
|
Mamül |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172687
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2023
216 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
250 g sadeyağ
½ çay kaşığı karbonat
200 ml süt, oda sıcaklığında
350 g irmik, çok ince
Harcı için:
300 g hurma, geceden suda bekletilmiş
250 g pudra şekeri
75 ml su, soğuk
Hurmaları pudra şekeri ve 75 ml suyla birlikte rondodan geçirerek pürüzsüz bir harç haline getirin. Bir kenarda bekletin.
Sadeyağa karbonatı ilâve edin. Çırpma teliyle vurarak köpürtün. Çırpma teliyle devamlı kuvvetlice karıştırarak, oda sıcaklığındaki sütü sicim gibi akıtarak yedirin.
İrmiği ilâve edin ve 1 dakika iyice karıştırın.
Hazırladığınız karışımı 50’şer gramlık parçalara bölüp, küçük bir top gibi yuvarlayın.
Hamurları teker teker sol avucunuzun içine alıp, sağ elinizin başparmağıyla tam ortasına bastırın, sağa sola çevirerek hamurun içinde bir kahve fincanı içi gibi boşluk meydana getirin.
Bu boşluğun yarısından fazlasını harç ile doldurup, üzerini büzerek ve parmağınızla hamuru iterek kapatın.
Sert ağaçtan bir kepçe gibi oyulmuş, içi muhtelif şekilde tırtıllanmış mamul kalıbının içine elinizle bastırarak hamuru yerleştirin. Sonra kalıbı hafifçe masaya vurarak kurabiyeyi kalıptan çıkarın.
2’şer santim arayla bir tepsiye dizin. Hepsini aynı şekilde hazırladıktan sonra 225°C’de önceden ısıtılmış fırında alt ve üstü hafif renk alacak ölçüde pişirin.
Fırından alıp dinlendirin.
Soğuyunca arzuya göre üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.
Not: İçi dolgulu kurabiyelere iyi bir örnek mamuldür. Dışı irmikli bir hamur, içi ise hurmalı bir harç olan mamul, oymalı ahşap kalıplar ile kalıplanıp şekillenir. Uzun süre dayanır. İçinin harcına portakal çiçeği suyu ya da tarçın, kakule gibi baharalar katılabilir.
|
|