|
Maş çorbası (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc34011
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2009
4,869 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
2 su bardağı maş
1 çay bardağı pirinç
1 adet kurutulmuş kırmızı biber
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı kırmızı biber
2 yemek kaşığı kurutulmuş tarhın
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
12 bardak su
Maş bir tencereye alınarak üzerine 6 bardak su eklenip kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında maşların kabukları üste çıkar ve bunlar kevgir ile alınıp kalan 6 bardak su tencereye eklenir. Halka şeklinde doğranan soğan, pirinç, salça, kuru kırmızıbiber (doğranmış) ve tuz eklenerek pirinçler açılıncaya kadar pişirilir. Bir tavada ısıtılan yağa, soğuyunca tarhın ve kırmızıbiber eklenip çorbaya ilave edilir. Yemek servise hazırdır.
|
Maş Çorbası (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95395
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2014
2,430 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özden (Mermer) Özsabuncuoğlu
1 su bardağı maş
1 fincan pirinç
3 adet orta büyüklükle kuru soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı veya 2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı kum tarhun
2 adet kurtulmuş dolmalık biber (isteğe bağlı)
Ayıklanıp yıkanmış olan maş, 4-5 bardak su ile bir tencerede kaynamaya alınır, kaynama başlayınca altı hafifletilir. 10-15 dakika sonra, maşın kabukları suyun yüzüne doğru toparlanmaya başlar. Bu kabuklar bir kevgirle alınır.
Üzerine 1 fincan yıkanmış pirinç ve halka halka doğranmış soğan ve yeterince tuz ilave edilir.
Maş, pirinç ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir, istenirse, kurutulmuş 2 adet kırmızı dolmalık biber de ilave edilebilir. Bir iki taşım daha kaynatılır.
Çorbanın üzerine kızdırılmış yağla birlikte tarhın ve kırmızı toz biber gezdirilir.
Not: Maş, yöresel bir baklagil bitkisi olup protein bakımından zengin bir gıdadır. Daha çok kışın pişirilen bu çorba enerji vermesi ve vücudu sıcak tutması bakımından da önerilir.
|
Maş Fasulyesi Çorbası (Gaziantep) |
|
İ
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 622 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc112763
Gönderme Tarihi: 16.Kas.2015
4,289 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı maş fasulyesi
Yarım su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı salça
2 adet kuru soğan
1 kahve fincanı sıvıyağ
Tuz
Tencereye maş fasulyesi konur üzeri örtünceye kadar su konarak kabuklarını bırakıncaya kadar haşlanır.
Suyun yüzeyine çıkan maş fasulyesinin kabukları bir süzgeç yardımıyla toplanarak atılır.
Maş fasulyeleri bir süzgeçe aktarılarak haşlama suyu süzülür.
Soğanlar çeyrek daire şeklinde doğranarak aynı tencereye aktarılır, üzerine biraz tuz eklenir bir süre ölmesi için ateşte çevrilir.
Soğanlar biraz yumuşayınca pirinç, sıvıyağ ve salça eklenir, beraber kavrulur.
Soğanlı karışımın üzerine süzgece çıkardığımız maş fasulyesi ve yeteri kadar sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.
Çorba pişince ateşten alınır.
|
|