|
Mayalı Börek |
 |
Doctor
English Admin

Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157061
Gönderme Tarihi: 05.Nis.2021
827 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru İçin:
1,5 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
5 su bardağı un
Hamurların Arasına Sürmek İçin:
3 yemek kaşığı tereyağı (eritilecek)
Yarım çay bardağı zeytinyağı
İçi İçin:
400 gr kıyma
2 adet kuru soğan
2 adet yeşilbiber
1 adet patates
4 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
Üzeri İçin:
Susam
Hamur malzemelerinin hepsini yoğurma kabına alalım.
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
30 dakika dinlenmeye bırakalım.
Bu sürede iç malzememizi hazırlayalım.
Soğan ve biberleri zeytinyağında soteleyelim.
Kıymayı da ekleyerek, suyunu çekene kadar pişirelim.
Patatesi küçük küçük doğrayıp, salça ile birlikte ekleyelim.
5 dakika daha pişirip altını kapatalım.
Karabiber ve maydanozunu ekleyip karıştırıp soğumaya bırakalım.
Kabaran hamurumuzu 6 eşit bezeye bölelim.
Bir bezeyi önümüze alalım, servis tabağı büyüklüğünde açalım.
Tereyağı ile zeytinyağını karıştıralım.
Açtığımız hamurun üzerine fırça yardımı ile sürelim.
Bıçak yardımıyla aralıkları eşit olacak şekilde hamuru 8 eşit parçaya ayıralım.
Sonra bütün katları üst üste kapatalım.
6 hamuru da böyle hazırlayalım
Buzdolabında 30 dakika bekletelim.
Süre dolunca hepsini servis tabağı büyüklüğünde açalım.
1 tanesini önümüze alıp tereyağı sürelim.
2. hamuru üzerine ekleyip tekrar tereyağı sürelim.
En son 3. hamuru üzerine kapatalım.
Merdane yardımıyla fırın tepsisi büyüklüğünde açalım.
Tepsimize serelim ve iç harcımızı üzerine yayalım.
Kalan son üç hamuru da böreğin alt kısmı gibi hazırlayıp üzerine yerleştirelim.
Dilimleyip her yerine tereyağı sürelim ve susam serpelim.
30 dakika tepside dinlendirelim.
180 derece fırında pişirelim.

|
Mayalı Börek |
 |
Selver Somuncu
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc158974
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2021
696 defa indirildi / yazdırıldı
|
Un (6 bardak)
Su (3,5 bardak)
Maya (25 gram)
Zeytinyağı (yarım bardak)
Tuz (1 kahve kaşığı)
Şeker (1 çorba kaşığı)
Harcı için:
Lor peyniri (250 gram)
Dereotu (1/4 demet)
Pul biber (1 çorba kaşığı)
Üzeri için:
Yoğurt (1 çorba kaşığı)
Yumurta (1 adet)
Haşhaş (1 kahve kaşığı)
Oval bir kabın içerisine 6 bardak un, yarım bardak zeytinyağı, 3, 5 bardak su koyun ve 2-3 dakika karıştırın. Ayrı bir küçük kaba 25 gram maya koyun. Üzerine 3 çorba kaşığı su ilave edip, maya yumuşayıncaya kadar hızlıca karıştırın.
Yumuşayan mayayı hazırlamış olduğunuz karışıma dökün. Üzerine 1 kahve kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı şeker ilave edip yaklaşık 3-4 dakika yoğurun. Bu sürenin sonunda hamuru 30 dakika boyunca dinlenmeye bırakın.
Harcını hazırlamak için ayrı bir kaba 250 gram lor peyniri koyun. Üzerine 1 çorba kaşığı pul biber ilave edin. 1/4 demet dereotunu ince ince kesip hazırladığınız harca ilave edin ve malzemelerin hepsini karıştırın.
Börek kalıbını fırça yardımı ile yağlayın. 30 dakika dinlendirdiğiniz hamurun yarısını börek kalıbına dökün. Elinizi ıslatarak döktüğünüz hamuru tepsiye iyice yayın. Üzerine önceden hazırladığınız harcı koyun. Hamurun kalan yarısını da tepsinin üzerine dökün ve elinizi ıslatarak tepsiye iyice yayın.
Bir kaba 1 çorba kaşığı yoğurt koyun. Üzerine 1 adet yumurta kırın ve çırpın. Bu karışımı hazırlamış olduğunuz hamurun üzerine fırça yardımı ile sürün. Üzerine 1 kahve kaşığı haşhaş serpin. Hamurunuzu 45 dakika mayalanmaya bırakın.
Mayalanmış hamuru önceden 180 derece ısıtılmış fırına yerleşirin. 35 dakika piştikten sonra böreğinizi fırından alın ve servise hazır hale getirin.

|
Mayalı Börek |
 |
Gül
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc169327
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2022
401 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.droetker.com.tr
Hamur:
4,5 - 5 su bardağı un
1 poşet Dr. Oetker Instant Maya
1 çay kaşığı tuz
0,5 çay kaşığı toz şeker
0,5 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı ılık süt
Dolgu:
50 g eritilmiş margarin
1 çay bardağı süt
2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
1 demet ince doğranmış maydanoz
Üzeri için:
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Kalıp:
Dikdörtgen kalıp (22x24 cm)
Unu derin bir kaba eleyin, mayayı ekleyip kaşık ile karıştırın. Tuz, toz şeker, sıvı yağ ve ılık sütü ilave edip iyice yoğurun. Üzerini kapatıp mayalanması için ılık ortamda 40 dakika bekletin.
Kalıbı margarin ile yağlayın. Fırını belirtilen dereceye ayarlayıp ısınması için önceden açın.
Alt-üst pişirme: 180 °C
Turbo pişirme: 170 °C
Mayalanan hamuru tezgah üzerine alıp kısa bir süre yoğurun. Hamuru 8 eşit parçaya bölün. Her birini hafif unlanmış tezgahta merdane ile kalıbın boyutunda açın. Eritilmiş margarin ile sütü karıştırın. Açtığınız hamurların dördünü, aralara margarinli süt sürerek kalıba üst üste sıralayın. Rendelenmiş peynir ile maydanozu yayın. Üzerine kalan dört hamuru aralara margarinli süt sürerek üst üste sıralayın. Üzerine sıvı yağ sürün, 30 dakika bekletin ve pişirin.
Pişirme süresi: Yaklaşık 20 - 25 dakika
Fırından çıkarın ve 15 dakika sonra dilimleyin. Ilık veya soğuduktan sonra servis yapın.

|
Mayalı Börek |
 |
Çetin Ceviz
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 2952 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc185026
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2025
68 defa indirildi / yazdırıldı
|
Şaziye Şimşek
7 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
3 adet yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
40 gram yaş maya
1 çay kaşığı tozşeker
Tuz
İçi için:
600 gram beyaz peynir
1,5 su bardağı sıvıyağ
Mayayı ılık süt ile karıştırıp kabartın.
Yumurtalardan birinin sarısını üzerlerine sürmek için kenara ayırın.
Yumurtanın akı ve diğer yumurtalarla birlikte, sıvıyağ, yoğurt, tozşeker ve tuzu ekleyip karıştırın.
Unu ilave edip hamuru yoğurun.
Kabarmasını beklemeden hamuru 10 eşit bezeye ayırın.
Unlanmış düz bir zeminde açabildiğiniz kadar ince açın.
Üzerine sıvıyağ gezdirip fırçayla yayın.
Yufkaların bir kenarını ortaya gelecek şekilde katlayın.
İç malzemesini düz kenara yayın. Kenarları 2 parmak kalınlığında katlayıp rulo şeklinde sarın.
Hamurları yağlanmış fırın tepsilerine yerleştirin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin.
Hamurun kabarması için 1 saat kadar oda sıcaklığında bekletin.
250 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
Dilimleyip servis yapın.

|
|