Kısa URL: https://ml.md/lc71622
Gönderme Tarihi: 13.Oca.2012
2,913 defa indirildi / yazdırıldı
2 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvı yağı
5 çorba kaşığı şeker
1 adet yumurta
Aldığı kadar un
10 gram yaş maya
İçi için:
1 adet elma
1 tatlı kaşığı tarçın
1 çay bardağı ceviz
Derin bir kabın içine yaş maya ile ılık suyu koyup biraz kabarmasını bekleyin. Daha sonra üzerine sıvı yağı, şeker, yumurta koyup yavaş yavaş unu ekleyin. Yumuşak bir hamur ede edinceye kadar yoğurup unu ekleyin. Bu karışımın üzerini örtüp 1 saat kadar bekletin. Elmayı rendeleyip üzerine ceviz ve tarçın serpin. Mayalanan hamuru unlanmış tezgahta yufka şeklinde ince bir şekilde açın. Üçgen dilimler halinde dilimleyin. Üzerine elmalı harcı koyup rulo şeklinde sarın. Tepsiye koyup 5-10 dakika daha mayalandırın. Daha sonra 200 derecedeki fırında 35 dakika pişirin. Fırından çıkan çöreklerin üzerine pudra şekeri serpip servis yapın. İsterseniz içini boş olarak hazırlayabilirsiniz.
Hamur malzemeleri:
650 g un
20 gram maya
200 ml süt
40 g şeker
5 gr tuz
5 yumurta sarısı
200 gr yumuşak tereyağı
Doldurma malzemeleri:
250 gr doğranmış ceviz içi
20 gram galeta unu
1 çay kaşığı öğütülmüş zencefil
50 ml süt
60 gr bal
30 gr eritilmiş tereyağı
Kaplaması için:
1 yumurta sarısı
Çok az süt
50 gr ince badem
Unu karıştırma kabına yayın ve ortasında boşluk açın. Mayayı çukura ufalayın.
Süt, biraz şeker ve kenardan aldığınız biraz unu karıştırın, üzerine biraz un serpin.
Üstüne serptiğiniz unlu yeri çatlayıncaya dek, hamuru sıcak bir yerde dinlenmeye bırakın.
Kalan şekeri unun kenarına koyun. Tüm malzemeleri yoğurarak yumuşak bir hamur kıvamına getirin. Hamuru iki katına kabarana dek sıcak bir yerde bekletin.
Dolguyu yapmak için tüm malzemeleri karıştırın. Hamuru üç eşit parçaya bölün ve uzun dikdörtgen şeklinde açarak yayın.
Dolgunun üçte birini her birdik dörtgene serpin ve ardından hamur parçalarını birleştirin.
Üç parça hamuru saç örgüsü şeklinde örün. Çöreğin yüzeyini yumurta sarısı ve süt karışımıyla kaplayın ve üzerine ince badem serpin.
Fırında 55 dakika pişirin.