|
Mayalı Hamur |
|
Ezogelin
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.06.2007
Mesajlar: 20 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc15658
Gönderme Tarihi: 24.Haz.2007
12,422 defa indirildi / yazdırıldı
|
Su veya sütü ısıtıp 1 tatlı kaşığı tozşeker ekleyin. Şeker eriyince ılık karışıma (35-40 derece) toz mayayı ilave edip eritin.
Unu hamur kabına alın. Ortasını çukur şeklinde açıp mayalı karışımı dökerek 10 dakika bekletin.
Karışıma tariflerdeki diğer malzemeleri ilave edin. Hamur yoğurma kabından ayrılıncaya dek elle veya mikserle yoğurun.
Hazırladığınız hamuru temiz bir bezle örterek sıcak bir yerde kabarmak üzere dinlenmeye bırakın. Hamur yüzeyinin düzgün olmasına, üzerinde pütür çatlaklar olmamasına dikkat edin.
|
MAYALI HAMUR HAZIRLANMASI |
|
torpil
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.07.2011
Mesajlar: 39
|
Kısa URL: https://ml.md/lc66268
Gönderme Tarihi: 27.Tem.2011
3,237 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. un
2 adet yumurta
1 çorba kaşığı yağ
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı tozşeker
Yarım çay bardağı su veya süt
40 gr. yaş veya 20 gr. kuru maya
1 çay bardağı su
Unu hamur tahtasına eleyiniz.
Ortasını oldukça geniş olarak açınız.
Açılan yere mayayı koyup, yarım su bardağı ılık süt veya suyla mayayı iyice eziniz.
Etraftan az miktar un alarak mayayla karıştırıp, ortada cıvık bir hamur yapınız.
Etrafta kalan unu cıvık hamurun üzerine kubbe şeklinde örtüp, mayalanmaya bırakınız (üre hazırlama).
Unun ültrl bltkaç yerinden çatlayınca tekrar mayalı hamuru ortada bırakacak sakilde açınız.
Açılan yere yumurtaya, yağı etrafa da şekeri ve tuzu koyup 1 çay bardağı suyla hamuru kulak memesi daha yumuşak olarak yoğurunuz.
Üzerlne nemli bir bez örtüp, olduğu yerde veya başka bir kaba alıp, iki misli oluncaya kadar ılık bir yerde hamuru mayalandırmaya bırakınız.
Mayalandıktan sonra istediğiniz yerde kullanınız.
|
Mayalı Hamur |
|
virtiöz
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.06.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc37294
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2009
2,978 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gr. un
2 adet yumurta
1 kaşık yağ
1 kahve kaşığı tuz
1 kahve kaşığı şeker
1/2 çay bardağı su veya süt
20 gr. kuru maya veya 40 gr. yaş maya
1 çay bardağı su
Unu hamur tahtasına eleyin. Ortasını geniş olarak açın. Buraya mayayı koyup yarım bardak ılık süt veya su ile mayayı iyice ezin. Etraftan biraz un alarak mayayla karıştırıp ortada cıvık bir hamur yapın. Etrafta kalan unu bunun üzerine kubbe şeklinde örtüp mayalanmaya bırakın. Unun üzeri bir kaç yerinden çatlayınca tekrar hamuru ortada bırakacak şekilde açın. Açılan yere yumurtayı, yağı etrafa da şekeri, tuzu koyup 1 çay bardağı su ile hamuru kulak memesinden biraz daha yumuşak olarak yoğurun. Üzerine nemli bir bez örtüp iki misli oluncaya kadar ılık bir yerde hamuru mayalanmaya bırakın.
|
MAYALI HAMUR YAPIMI |
|
perikızı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.04.2010
Mesajlar: 89 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc51207
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2010
2,302 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuru mayanın 3 katı miktardaki ve 35-40° su veya sütün içine 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir ve kuru maya bu sıvının içinde karıştırılarak eritilir. 10 dakika kadar beklenir. Unun ortası açılır ve bu mayalı sıvı oraya dökülür ve 10 dakika beklenir. Daha sonra diğer malzemeler ilave edilir ve hamur daima ılık suyla yoğrulur. Hazırlanan hamur üzeri örtülerek sıcak bir yerde kabarmaya bırakılır. Hamur iki katma ulaştığında hamur mayalanmıştır. Daha sonra tariflerde belirtildiği şekilde hamura şekil verilir. Eğer varsa iç malzemeleri konur ve yaklaşık 45 dakika ikinci mayalanma için sıcak bir yerde bekletilir.
Not: Kuru maya yerine yaş maya kullanıldığında tariflerdeki kuru maya miktarının iki katı kullanılmalıdır.
|
|