|
Mayasız Poğaça |
|
selmann
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.12.2011
Mesajlar: 37 Şehir: İskenderun |
Kısa URL: https://ml.md/lc70537
Gönderme Tarihi: 07.Arl.2011
4,831 defa indirildi / yazdırıldı
|
125 gr eritilmiş margarin
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta-beyazı içine sarısı dışına
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
Yarım demet dereotu veya maydanoz
Aldığı kadar un
Tüm malzemeleri karıştırıp, hamur kulak memesinden birazcık daha yumuşak hale gelene kadar un ekliyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yuvarlak yapıyoruz. Üzerlerine yumurta sarısını da sürüyoruz. 200 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar bekletiyoruz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 25.12.2023
|
Mayasız Poğaça |
|
kuruş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2019
Mesajlar: 34 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc146896
Gönderme Tarihi: 21.Kas.2019
819 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 gram tereyağı
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 adet yumurta
3-4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 çimdik şeker
İçi için:
Karışık peynir ile maydanoz, Ya da zeytin ile pul biber
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Çörekotu ya da susam
Oda sıcaklığında beklemiş olan tereyağını sıvı yağ ile karıştırın. Isıtarak da bu işlemi yapabilirsiniz ama yağın soğumasını beklemelisiniz. Ardından yoğurt ve yumurtayı ekleyin. Malzemelerin tamamen karıştığına emin olduktan sonra un, tuz, şeker ve son olarak da kabartma tozunu ekleyerek hamuru yaklaşık 20 dakika yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelen hamuru vaktiniz varsa 1 saat yoksa yine de yarım saat dinlendirmenizi öneririz. Çünkü poğaça yapmanın en önemli püf noktası hamurun dinlenmesidir. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar keseren avucunuzun içinde yuvarlayın ve yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.
Eğer poğaçanızı peynirli ya da zeytinli yapmak isterseniz hamur dinlendikten sonra yine ceviz büyüklüğünde parçalayıp avucunuzda önce düz bir hamur elde edip daha sonra biraz iç malzeme ekledikten sonra kapatarak hamuru yuvarlayabilirsiniz. Tepsiye dizdiğiniz poğaça hamurlarının üzerine önce yumurta sarısı sonra arzu edilmesi durumunda çörek otu ya da susam eklenir. Önceden ısınmış 180 derecelik fırında üzeri kabarıp, kızarıncaya kadar pişirin. Biraz ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz.
|
Mayasız Poğaça |
|
damat bey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2019
Mesajlar: 39 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc147864
Gönderme Tarihi: 14.Oca.2020
618 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
2 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
Aldığı kadar un
İç harcı için:
Beyaz peynir
Maydanoz
Üzeri için:
Yumurta sarısı
Derin bir kasede yoğurt, 2 adet yumurta, sıvı yağ, toz şeker ve tuzu çırpın.
Kabartma tozunu da ekleyin.
Unu da azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
Diğer taraftan da da peynir ve ince kıyılmış maydanozu karıştırın.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın.
İçerisine peynirli harcı ekleyerek şekil verin.
Tepsiye dizin.
Üzerine yumurta sarısı sürüp fırına verin.
180 derecede üstü kızarana kadar pişirin.
|
Mayasız Poğaça |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157633
Gönderme Tarihi: 07.May.2021
465 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.haberturk.com
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta (1 tanesinin sarısını üzeri için ayırın)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet kabartma tozu
Alabildiğince un (yaklaşık 4 su bardağı)
İçi için:
Maydanoz
Lor peyniri
Bir yumurtanın sarısını poğaçaların üzerine sürmek için ayırın.
Beyazını ve diğer yumurtayı yoğurt ve sıvı yağ ile yoğurma kabına alarak karıştırın.
Tuzu da ekleyip bir kez daha karıştırdıktan sonra kabartma tozunu ilave edin.
Unu azar azar ekleyerek elinize yapışmayan bir hamur elde edin.
Maydanozları ince ince kıyıp lor ile karıştırın. (Dilerseniz farklı malzemeler de kullanabilirsiniz.)
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzun içinde açın.
Ortasına harcı kapatıp yuvarlak ya da D şeklinde kapatın.
Fırın tepsisine yağlı kâğıt serip poğaçaları üzerine yerleştirin.
Bir kenara ayırdığınız yumurta sarısını poğaçaların üzerine sürün. Arzu ederseniz susam, çörek otu ya da haşhaş serpin.
Fırını 175 dereceye ayarlayıp önceden biraz ısıtın ve tepsiyi fırına verin.
Kızaran poğaçalarınız kıtır kıtır kıvamıyla yenmeye hazırdır.
|
Mayasız Poğaça |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168101
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2022
266 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yoğurt (1 su bardağı)
Sıvı yağ (1 çay bardağı)
Yumurta akı (1 adet, sarısı üzerine)
Tuz (1 tatlı kaşığı)
Toz şeker (1 yemek kaşığı)
Kabartma tozu (1 paket)
Un (3 su bardağı)
İç malzeme için:
Maydanoz (1 tutam)
Beyaz Peynir
Üzeri için:
Yumurta Sarısı
Derin bir kap içerisine 1 su bardağı yoğurt koyuyoruz.
Üzerine 1 çay bardağı sıvı yağ ile 1 adet yumurta akı, 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı da tuz ekliyoruz. Bütün bu malzemeleri çırpıcı yardımı ile bir süre karıştırıyoruz.
Sonrasında ise, karışımımıza 1 paket kabartma tozu ile 3 su bardağı unu az az ekliyoruz. Hamurumuzu, ele yapışmayan ve yumuşak bir hale gelene dek yoğuruyoruz.
Bir yandan da bir kap içerisine kullanacağımız miktarda beyaz peyniri ufalayarak ekliyoruz. Bunun üzerine de 1 tutam ince doğranmış maydanozumuzu ekliyor ve karıştırıyoruz.
Mayasız poğaça hamurundan, ortalama bir ceviz büyüklüğünde parçalar alarak bezeler yapıyoruz. Her biz bezemizi düz biz zeminin üzerinde, parmak uçlarımız ile bastıracak şekilde açıyoruz ve içine peynirli harcımızdan koyuyoruz.
Daha sonra hamurumuzu D biçiminde kapatıp kenarlarına parmak uçlarımız ile baskı uyguluyoruz ve yağlı kağıt sermiş olduğumuz fırın tepsisinin içine diziyoruz.
Poğaçalarımızın üzerlerine yumurta sarısını sürüyor ve susamlarımızı serpiştiriyoruz. Öncesinde ısıttığımız 180 derecelik fırına tepsimizi yerleştiriyor ve üzerinin kızardığından emin olana dek, yaklaşık 20 dakika kadar bir süre fırında pişiriyoruz.
Mayasız poğaçalarımız piştikten sonra fırından alıp, sıcak ya da ılık bir biçimde servis edebiliriz.
|
Mayasız Poğaça |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175901
Gönderme Tarihi: 09.Oca.2024
257 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1,5 tatlı kaşığı toz şeker
Yeteri kadar un
1,5 paket kabartma tozu
İçi için:
1 kase beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
İsteğe göre pulbiber
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
Çörekotu, susam
Un haricinde tüm malzemeleri alın ve yoğurun.
Unu yavaş yavaş ekleyin. Hamuru yoğurduktan sonra üzerini streç film ile kapatıp yarım saat dinlendirin.
Bu sırada iç harcı hazırlayın.
Dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp el ile açalım.
İçine harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatın ya da isteğinize göre şekil verin.
Kapattığımız kısma, çatalla bastırarak çizikler atın.
Şekillendirdiğiniz poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirip üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpin. 190-200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Poğaçalar hazır.
|
Mayasız Poğaça |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176365
Gönderme Tarihi: 10.Şub.2024
89 defa indirildi / yazdırıldı
|
100 ml süt
100 ml sıvı yağ
1 adet yumurta
50 gram tereyağı, oda sıcaklığında
400-450 gram un
8 gram tuz
1 paket kabartma tozu
150 g ufalanmış beyaz peynir
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Susam
Çörekotu
Süt, sıvı yağ ve 1 yumurtayı geniş bir kaseye alın.
İçerisine oda sıcaklığında tereyağını da ekleyerek güzelce karıştırın.
Elemiş olduğunuz unun yarısını, tuz ve kabartma tozunu ekleyin.
Bir tahta kaşık veya spatula ile hamuru karıştırmaya başlayın.
Elinize yapışmayacak bir kıvama gelen dek unu azar azar ilave edin.
Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamuru önce 4 eşit parçaya, ardından her parçayı 3 eşit parçaya bölerek toplamda 12 adet hamur parçası elde edin. Hamurları elinizde yuvarlayın.
Hamurları elinizle bastırıp düzleştirin.
Yuvarlak hamur içerisine 1 tatlı kaşığına yakın ufalanmış beyaz peynir ekleyin.
Ardından sol ve sağ tarafından birleştirip hamuru kapatın.
Parmağınızla kilitleyerek hamurun iyice kapandığına emin olun.
Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine hamuru birleştirdiğiniz kısımlar alta gelecek şekilde poğaçaları dizin.
Yumurta sarısını bir fırçayla üzerlerine güzelce yedirin.
Susam ve çörekotunu dilediğiniz gibi serpiştirin.
Önceden ısıtılmış 180°C fansız fırında 20-25 dakika kontrollü olarak pişirin.
Fırından çıkardıktan sonra en az 10 dakika kadar dinlendirin.
Ardından dilediğiniz gibi servis edin.
Not: Dilerseniz soğuduktan sonra hava almayan paket veya poşette buzlukta muhafaza edebilir, dilediğiniz zaman fırında ısıtarak servis edebilirsiniz.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 11.03.2024
|
Mayasız Poğaça |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177201
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2024
140 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta akı (sarısı üzerine sürülecek)
1 adet kapya biber
1 adet havuç
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
Çeyrek demet dereotu
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı zerdeçal
1 tatlı kaşığı tuz
2.5-3 su bardağı un
Öncelikle sıvı yağ, yoğurt ve yumurta akını geniş bir kapta iyice karıştırın.
Kapya biberi ve havucu rendeleyerek karışıma ekleyin.
Ardından rendelenmiş kaşar peyniri ve doğranmış dereotunu ekleyin.
Kabartma tozu, zerdeçal ve tuzu da ekledikten sonra unu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda yuvarlayarak şekil verin.
Hazırladığınız poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında altın rengini alana kadar pişirin.
Fırından çıkan poğaçalarınızı sıcak veya ılık olarak servis yapabilirsiniz.
|
Mayasız Poğaça |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177613
Gönderme Tarihi: 05.May.2024
147 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nermin Gül
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta (1 tanesinin akı üzeri için)
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı sirke
2 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı kadar un
İçine;
Kaşar peynir veya beyaz peynir
Üzeri için;
1 adet yumurta beyazı
Kavrulmuş susam
Öncelikle 1 su bardağına yakın susamı hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz ve soğuması için bir kenara alıyoruz.
Yumurta, sıvı yağ, şeker ve tuzu bir genişçe bir kaba alarak ve yavaş yavaş un ilave ederek el ile karışıtırıyoruz.
Oluşan hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar bu işlemi sürdürüyoruz.
Sonra hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.
Elimizle hafifçe bastırıp ortasına peynirli harç koyup uç kısımlarını birleştiriyoruz.
Elimizle güzelce yuvarlayıp üzerine yumurta beyazını sürüyoruz.
Daha sonra kavrulmuş susama batırıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizip bıçakla artı şeklinde çizik atıyoruz.
Daha önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
|
Mayasız Poğaça |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178655
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2024
93 defa indirildi / yazdırıldı
|
125 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
3,5 su bardağı un
1 adet yumurta (beyazı içi iç kısmına, sarısı üzerine)
İçi için:
Rendelenmiş kaşar peynir
Rendelenmiş beyaz peynir
Üstüne;
Yumurta sarısı
Çörekotu
Oda sıcaklığında olan tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, tuz kabartma tozu ve yumurtanın beyazını karıştırıyoruz.
Karıştırdıktan sonra içerisine un ekliyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurun dinlenmesine gerek yok.
İçi malzemesi için ise beyaz peyniri ezip üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave ediyoruz. Böylelikle iç kısmı hazır hale geliyor.
Hazırlamış olduğumuz hamuru yaklaşık mandalina büyüklüğünde parçalar halinde koparıp sonrasında elimizle biraz genişletiyoruz.
Genişlettiğimiz hamur parçamızın kenarına hazırlamış olduğumuz harçtan koyup, kenarlarını kapatıyoruz ve tepsiye diziyoruz. (İsteğinize göre isterseniz sarma sarar gibi hamuru yuvarlayabilir ya da poğaça gibi yuvarlak da yapabilirsiniz.)
Hazırlamış olduğumuz poğaçaların üzerinde yumurta sarısını ve çörek otunu sürüp önceden ısıttığımız 180 derece olan fırınımızda 30 dakika pişiriyoruz.
|
|