Kısa URL: https://ml.md/lc10288
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2006
2,145 defa indirildi / yazdırıldı
Küçük, ince dilimli ve güzel kokulu yaprakları olan bir bitkidir. Maydanozun iki çeşidi vardır. Biri " yaprak maydanoz ", diğeri " kök maydanoz " dur. Bizde iki çeşidi de yetiştirilir. Bütün Avrupa'da ve ülkemizde de çok yetiştirilir ve çok kullanılır. Türk mutfağında olduğu gibi diğer ülkelerin mutfaklarında da maydanozun girmediği yemek ve sos yok gibidir. Tava yemeklerinde servis tabaklarının süslenmesinde de kullanılır. Maydanozların saplan da kokulu ve lezzetli olduğundan, saplarını da yapraklarıyla birlikte doğramak gerekir. Kök maydanozda ıtırlı bir yağ bulunduğundan bazı soslarda ve yemek sularında bu köklerden yararlanılmaktadır.
Kısa URL: https://ml.md/lc24251
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2008
1,890 defa indirildi / yazdırıldı
Kıyılmış ya da dal halinde hemen bütün yemeklerde kullanılan maydanoz, eskiden midevi bitkiler arasında baş sırada sayılırdı. Maydanoz, hemen bütün diğer otlarla bir arada kullanılabilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc171510
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2023
272 defa indirildi / yazdırıldı
Maydanoz faydaları arasında iyi bir A ve C vitamini kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Önemli miktarda beta karoten de içerir. Düzenli tüketilmesiyle eklem ağrılarına iyi gelir. Kokusu ve lezzeti ile iştah açıcı ve hazmı kolaylaştırıcıdır. Ağız kokularını giderici etkisi vardır.