|
|
Mayonezli Balık |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc39070
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2009
2,621 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
250 gram beyaz etli balık
1 adet kuru soğan (küçük boy)
1 adet defne yaprağı
½ havuç
1 çay kaşığı tuz
Mayonez için:
1 çorba kaşığı un
1 adet yumurtanın sarısı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 limonun suyu
½ çay kaşığı tuz
Yapılışı:
Balığın içini, eğer pullu balıksa pullarını temizleyin. Bir tencereye balığı örtecek kadar su doldurun. Tuzu koyup karıştırın. Kuru soğanı soyup dörde bölün. Soğan, defne yaprağı ve havucu ekleyin. Balığı da koyup kaynatın. Kaynadıktan yaklaşık 10 dakika sonra balığı alın. Derisini ve kılçıklarını ayıklayın. Beyaz etlerini çok küçük olmayan parçalara bölünp bir kaba alın.
Yumurtanın sarısını iyice çırpın. Sıvı yağı damla damla ilave ederken çırpmaya devam edin. Aynı şekilde limonun suyunu da ilave edin. Unu da yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edin. Tuzu ekleyip tekrar karıştırın.
Hazırlamış olduğuınuz mayonezi balıkların üstüne döküp harman edin. Servis tabağına alıp üzerine az zeytinyağı gezdirin. Siyah zeytin ve kornişon ile süsleyip soğuk servis yapın.
Notlar:
Bu tarif için bütün beyaz etli balıklardan; kırlangıç ve levrek en uygun olanlarıdır. Mayonezi yapmak zahmetine katlanmak istemiyorsanız hazır mayonez de kullanabilirsiniz. Balığı haşladığınız suyu atmayın. Balık suyu çok kıymetlidir. Pilavda veya çorba yapımında kullanabilirsiniz.
|
MAYONEZLİ BALIK |
|
Ayfer Demirtepe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.02.2009
Mesajlar: 33 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc33841
Gönderme Tarihi: 17.Şub.2009
2,662 defa indirildi / yazdırıldı
|
Levrek, kefal, mercan, sinarit gibi balıklardan
1000 gram beyaz etli balık
8 bardak su
1 adet havuç
1 baş soğan
2 diş sarımsak ve maydanoz kökü
Tuz
MAYONEZİ:
2 adet yumurta sarısı
2 adet limon
225 gram rafine zeytinyağı (1 1/4 bardak)
1 tatlı kaşığı tuz
1 Bir tencereye; 8 bardak su, kızarmış 1 havuç, kabukları soyulmuş ve dörde bölünmüş 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1 maydanoz kökü, 1 çorba kaşığı tuz ile, pulları kazınmış, iç ve solungaçları çıkarılmış ve ikiye kesilmiş 1 kg. beyaz etli balık koyarak, kapağı kapatılmış olarak, tencereyi kuvvetlice ateşe oturtmalı ve tenceredeki su iyice kaynar bir hal aldıktan sonra balıkları ancak 6-7 dakika arasında haşlamalıdır.
2 Balıklar haşlanınca; bunları bir delikli kepçe ile tencereden çıkararak, ılındıktan sonra kılçık ve derilerini ayıklamalı, sonra da balıkları küçük parçalara ayırarak bir tabağa döşemeli ve iyice soğuduktan sonra yanında; malzemesinden hazırlanmış mayonez olduğu halde balıklan servis yapmalıdır.
Not: Siyah etli balıklar haşlamaya elverişli değildirler. Genellikle pulsuz balıklar siyah etlidir.
|
MAYONEZLİ BALIK |
|
bilge79
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.08.2008
Mesajlar: 40 Şehir: Kahramanmaraş |
Kısa URL: https://ml.md/lc26728
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2008
2,531 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi:
1 kg. beyaz etli balık,
8 bardak su,
1 adet havuç
1 baş soğan,
2 diş sarımsak,
maydanoz kökü,
tuz,
1 bardak mayonez
Hazırlanışı:
Bir tencereye 8 bardak su, kazınmış 1 havuç, kabukları soyulmuş ve dörde bölünmüş 1 soğan, 2 diş sarımsak, 1 maydanoz kökü, 1 çorba kaşığı tuz ile temizlenmiş ve ikiye kesilmiş balıkları koyarak kapağı kapatılmış olarak tencereyi kuvvetlice ateşe oturtun. Tenceredeki su iyice kaynar bir hal aldıktan sonra balıkları 6-7 dakika haşlayın. Balıklar haşlanınca bunları delikli kepçe ile tencereden çıkararak, ılındıktan sonra kılçık ve derilerini ayıklayın, sonra da balıkları küçük parçalara ayırarak bir tabağa döşeyin. İyice soğuduktan sonra yanında mayonez olduğu halde servis yapın.
|
Mayonezli Balık |
|
tiryaki
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2008
Mesajlar: 45 Şehir: Yenimahalle-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc24133
Gönderme Tarihi: 28.May.2008
2,545 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemesi
1,5 kg.lık levrek ya da kefal
2 adet havuç
2 adet soğan
5-6 adet tane karabiber
1/2 adet limon
1 tertip mayonez
Balığın kafasını kesmeden içini temizleyip yıkayın. Havucu kazıyarak dörde bölün, soğanı iri parçalara ayırın. Tane karabiber ve limon suyuyla birlikte soğan, havuç ve balığı üzerini örtecek kadar tuzlu kaynar suda haşlayın. Piştikten sonra kabında soğutun. Balığı et tahtası üzerine alarak, deri ve kılçığını ayıklayın. İri dilimler halinde doğrayın. Balığın kafasını muhafaza edin, Oval bir dağıtım tabağına kesilen etleri balık şekli vererek yerleştirip kafasını yerine koyun. Üzerini mayonezle kaplayıp, tırtıllı duy takılmış bir torbadan mayonez sıkarak kenarlarını süsleyin.
Kornişon, yumurta, yeşil ya da siyah zeytin, pancar turşusu ve maydanozla, göz, ağız, solungaç ve kuyruk yaparak süsleyip servis yapın.
|
MAYONEZLİ BALIK |
|
muvaffak
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.03.2008
Mesajlar: 21 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc22704
Gönderme Tarihi: 21.Mar.2008
2,315 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 kilo kefal balığı
1 bardak amerikan salatası
1 bardak mayonez
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
Balığı ayıklayıp temizledikten sonra, tuz, limon ve karabiberle birlikte haşlayın. İyice yumuşayınca sudan çıkarıp başını ve kılçıklarını ayıklayıp derisini alın. Küçük küçük dilimleyin. Tabağın kenarına amerikan salatasını ve balığı koyun, balığın üzerini mayonezle kaplayıp, servis yapın.
|
MAYONEZLİ BALIK |
|
Elvin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.12.2007
Mesajlar: 37 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20172
Gönderme Tarihi: 23.Arl.2007
2,572 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 balık (levrek veya kefal)
1 orta boy soğan
1 orta boy havuç
1 defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tuz
Mayonezi için;
1 çorba kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 su bardağı sıvıyağ
1 limon
1 küçük salatalık turşusu
Mayonezi mazelerinden hazırlayınız. Balığın başı üstünde kalacak şekilde temizleyip bol su ile yıkayınız. Büyük bir tencereye 5 su bardağı su koyup kaynatınız. Tuz atıp halkalara kesilmiş havuç, dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı ilave edip balığı içine koyunuz. Orta hararetli ısıda 20 dakika pişiriniz. Balığı tahta üzerine alıp derisini soyunuz. Kılçıklarını ayıklayıp balık etlerini küçük parçalara ayırınız.
Mayonezin yarısını balık, şekli vererek uzun servis tabağına koyunuz. Balık etlerini üzerine yerleştiriniz. Geri kalan mayonezi etlerin üzerine balık şekli vererek muntazam kapatınız. Bıçak ucu ile pulcuklar yapınız. Turşudan göz, yüzgeç ve kuyruk; havuçtan solungaç ve ağız yaparak şekillendiriniz.
Not: Balığın haşlama suyundan balık çorbası hazırlanabilir.
|
MAYONEZLİ BALIK |
|
maya
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.11.2007
Mesajlar: 48 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc18997
Gönderme Tarihi: 01.Kas.2007
2,646 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
1 kg kefal,
1/2 limon,
4-5 yumurta,
1 adet kıvırcık salata,
1 adet havuç,
tuz,
karabiber.
Yapılışı:
1- Balıklan temizleyip iyice yıkayınız.
2- Az derin bir kaba iri parçalara doğranmış soğan, kereviz, havuç, defne yaprağı, tuz karabiber, biraz limon suyu veya sirke ve balığa yetecek kadar su koyunuz.
3- Hepsini bir taşım kaynatıp balıkları ilave ediniz.
4- Orta hararetli ateşte kaynamağa bırakınız ve sık sık köpüğünü alınız.
5- Kaynamağa başladıktan sonra ateşi azaltınız, balığın cinsine ve büyüklüğüne göre 10 ile 40 dakika arasında haşlayınız.
6- Rus salatası hazırlayıp kayık servis tabağına balık şeklinde koyunuz.
7- Üzerine didilmiş balık etlerini yine balık şeklinde koyunuz.
8- Etlerin üzerini mayonezle kaplayınız.
9- Mayonezin üzerine bıçak ucuyla pullar yapınız.
10- Salatalık turşusundan solungaçlar, pancar ve havuçtan ağız, bezelye tanesinden göz yaparak aynen balık şeklini veriniz.
11- Etrafına kıyılmış kıvırcık salata, haşlanmış yumurta koyup süsleyiniz.
|
MAYONEZLİ BALIK |
|
Horse
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2007
Mesajlar: 176
|
Kısa URL: https://ml.md/lc11211
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2007
4,739 defa indirildi / yazdırıldı
|
1000 gram beyaz etli bir balık
2 çorba kaşığı tuz
8 bardak su
1 küçük havuç
2 büyük sarı patates
1 baş soğan
1.5 bardak mayonez
1 diş sarımsak
1 demet yeşil salata
1) Bir tencereye 8 bardak su, 1 adet havuç, 1 baş soğan, 1 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı tuz ve pulları kazınmış, iç ve kulak tabir edilen malzemeleri temizlenmiş, enliliğine doğru ikiye kesilmiş ve iyice yıkanmış 1000 gr. ağırlığındaki beyaz etli bir balık koyduktan sonra, kapağı kapatılmış olarak tencereyi kuvvetlice ateşe oturtmalı ve su kaynar bir hal aldıktan sonra balıkları ancak 4 ilâ 6 dakika haşlamak, sonra da balıkları sudan çıkararak soğumaya bırakmalıdır. (Beyaz etli balıklar: Levrek, kefal, mercan, sinarit, kırlangıç, skorpit ve sairedir).
2) Diğer taraftan da bir kaba 2 büyük sarı patates ile üstlerini iyice kaplayabilecek kadar su doldurduktan sonra, patatesler pişmiş bir hal alıncaya kadar aşağı yukarı 25 dakika haşlamak sonra da haşlanmış hu patateslerin kabuklarını soyarak bunları aşağı yukarı birer santim en ve boyunda parçalara kesmeli, sonra da kesilmiş patateslere, 1/2 bardak da mayonez ilâve ederek karıştırmak suretile mayonezi patateslere huladıktan sonra hunları uzunca bir tabağa tıpkı bir balık şeklinde döşemelidir.
3) Balıklar iyice soğuyunca bunların deri ve kılçıklarını ayıkladıktan sonra küçük parçalara ayırmalı, sonra da küçük parçalara ayrılmış bu balıklara, bir bardak mayonezin yarısını ilâve ederek iyice karıştırmak suretile mayonezi balıklara bulamalı, sonra da mayonez bulanmış hu balıkları tabağa uzun döşemiş olduğumuz patateslerin üstlerine yerleştirmeli ve el ile düzeltmek suretile bunlara ,da bombemsi ve uzun bir halik şekli verdirmelidir.
4) Bilâhare tabakta uzun şekil verdirmiş olduğumuz bu balığın üstüne, kalan mayonezi de düzgün bir şekilde sıvadıktan sonra, balığın etrafını gayet ince kıyılmış yeşil salata ile çevirmek suretiyle süslemeli ve servis yapmalıdır.
ML® Mayonez için tıklayın
|
MAYONEZLİ BALIK |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc1319
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2006
3,800 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER:
1 kg. levrek (kefal, palamut, yayın)
1 soğan
2-3 defne yaprağı
1 çay kaşığı tane karabiber
Tuz
RUS SALATASI İÇİN
2 yumurta sarısı
1,5 su bardağı zeytinyağ
1-2 limon
1 çay kaşığı toz hardal
2 patates (haşlanmış)
1 havuç (haşlanmış)
Yarım su bardağı iç bezelye(konserve)
10-12 küçük salatalık turşu(kornişon)
YAPILIŞI:
1- Balık temizlenir; iki üç parçaya ayrılıp, yıkanır;
sıcak suya konur. Kaynayınca köpüğü alınır. Dörde bölünmüş soğan, defne yaprağı, tuz, tane karabiber ilave edilip haşlanır. Suyunda soğutulur.
2- Balık küçük parçalara ayrılıp servis tabağına alınır. Tuz ve karabiber serpilir.
3- Rus salatası hazırlanır. (4- 5 kaşık mayonez, üzerini süslemek için ayrılır.)
4- Balık eti, Rus salatası ile karıştırılır. Üzeri ayrılan mayonez ve turşu ile süslenir.
Not: Balığın haşlama suyunu "balık çorbası" yapınız.
|
|
MAYONEZLİ BALIK Tarifleri Torik Tarifleri
|
|