Eti yıkayıp tuzla ovun ve güveç kabına yayın. Su ve sumağı karıştırıp 15 dakika bekletin. İnce bir tülbentten geçirip süzün. Patlıcanların kabuklarını alaca soyun. Boyuna dörde bölüp küp şeklinde doğrayın. Tuzlu suda bekletip süzün. Domateslerin kabuklarını soyup ufak doğrayın. Hazırladığınız sebzeleri etin üzerine yerleştirin. Sumak suyunu sebzelerin üzerinde gezdirin. Tuz ve pulbiber serpip, orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar kapağı kapalı olarak pişirin. Sıcak servis yapın.
½ kg kuzu koldan kuşbaşı
½ kg patlıcan
2 adet domates
4-5 adet sivribiber
1 baş sarmısak
1 yemek kaşığı sumak
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı sıcak su
Tuz
Karabiber
Patlıcanları alaca soyarak kuşbaşı doğrayın. Tuzlu suda acısını çıkarın.
1 su bardağı sıcak su içine 1 tatlı kaşığı sumağı karıştırın, 10 dakika bekletin.
Sarımsakları dövün ve sumaklı suyun içine ekleyin.
Domateslerin kabuklarını soyun ve irice küpler halinde doğrayın.
Yıkadığınız kuşbaşı etleri geniş bir tencereye (pilav tenceresi gibi) yerleştirin.
Etlerin üzerine kuşbaşı doğranmış patlıcanları, domatesleri ve yeşil biberleri ekleyin.
½ su bardağı sumaklı suyu ve 1 su bardağı sıcak suyu tencereye ekleyin.
Tereyağı küçük parçalara bölerek etlerin arasına yerleştirin.
Tuz ve karabiberi ekleyin.
Kısık ateşte, etler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin (yaklaşık 1.5 saat kadar).
Geriye kalan sumaklı suyu etlerin üzerine dökerek servis edin.
500 gr kemikli kuşbaşı kuzu eti
1 tatlı kaşığı domates salçası
4 adet orta boy patlıcan
3 adet sivri biber
4 adet orta boy domates
2 yemek kaşığı margarin
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
2,5 su bardağı ılık su
7-8 diş sarımsak
3 yemek kaşığı tane sumak
Patlıcanları alaca soyup boylamasına dörde bölerek doğrayıp tuzlu suda bekletilir.
Et yıkanır tuz ve salçayla ovularak bir güvecin dibine yerleştirilir.
Üzerine margarinin yarısı parçalanarak konur ve kırmızı biber serpilir.
Biber ve domates doğranır. Tane sumak 1,5 su bardağı ılık suyun içine eklenerek 2-3 dakika kaynatılır ve 10 dakika bekletilir.
Bir kaba sumağın suyu süzülerek alınır.
Patlıcanlar sudan çıkarılıp yıkanır ve güveçteki etlerin üzerine konur. Domates ve biberde eklenir sumak suyu ve 1 su bardağı su güvecin kenarında yavaşça içine akıtılır. Kalan yağ yemeğin üzerine konulup orta ateşte 50-60 dakika tuz eklenerek pişirilir.
Pişince kapak açılarak dövülmüş sarımsak eklenip karıştırılır. Sıcak servis yapılır.