|
|
MEKİK BÖREĞİ |
|
yasemin&mükremin
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.03.2010
Mesajlar: 39 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc48992
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2010
2,058 defa indirildi / yazdırıldı
|
250 gr özlü un
150 gr margarin yağı
2 adet yumurta
3 çorba kaşığı zeytinyağı
4 dal maydanoz
200 gr beyaz peynir
1/2 bardak un
Yağ bir sahana konarak çok hafif ateşte eritilir. Soğuduktan sonra buzdolabına konur. Sertleşmeye başlayınca tahta bir kaşıkla beyaz renk alana kadar çırpılır. Diğer taraftan, un, hamur tahtasına dökülür, ortasına 1 kahve kaşığı tuz atılarak 1 yumurta kırılır ve ılık su ilâvesiyle yoğrulur. Sonra, yuvarlanarak ince bir fırancala kalınlığına getirilir. Eşit büyüklükte 5 santim kadar bölümlere ayrılır. Kesilen noktalara un serpilerek yumruk şekline getirilir. Yaş beze sarılarak buz dolabına konur ve 20 dakika beklenir. Sonra, yumaklar alınarak yufka haline getirilmek üzere açılır. Yağın bir kısmı fırça ile üstlerine sürülerek, üst üste konur. Bir kaba un serperek bu hamurlar oraya yerleştirilir, tekrar buzdolabına konur. Bu işlem üç kez tekrarlanır. Sonunda hamur 7 santimetre boyunda parçalara bölünür.Oklava ya da merdane ile tekrar açılır. Ortasına peynir, maydanoz konur. Etrafı ondüleli olarak sakıştırılır. Yumurta sarısı da sürülüp ısısı yüksek olmayan fırına sürülür ve sıcak servis yapılır.
|
MEKİK BÖREĞİ |
|
fatmaeryaman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.02.2008
Mesajlar: 42 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc22959
Gönderme Tarihi: 02.Nis.2008
2,097 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 paket margarin
1.5 kg. un
1 adet yumurta
1 bardak su
1/2 limon suyu
Tuz
İçi için:
2 su bardağı beyaz peynir
1 adet yumurta
1 demet maydanoz
Unun içine, tuz, limon suyu ve su koyup, hamuru yoğurun. Islak bir bez örtüp, yarım saat dinlendirin. Hamurun arasına yumuşak margarini koyup kapatın. Yarım cm. inceliğinde açın. Katlayıp, bir bez örtün. 10 dk. dinlendirin. Bu işlemi 4 kere tekrarlayın. Hamuru 3-4 mm. inceliğinde açıp, kare olarak birer börek büyüklüğünde kesin. Ortalarına içini koyup, bohça veya üçgen şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye dizip üzerine yumurta ve çörekotu sürün. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
MEKİK BÖREĞİ |
|
siyahinci
Aşçıbaşı
Kayıt: 03.07.2006
Mesajlar: 21 Şehir: Çankırı |
Kısa URL: https://ml.md/lc6368
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2006
3,402 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı un
2 yumurta
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çoraba kaşığı sirke
Yeterince su-tuz
Peynir,
maydanoz
haşhaş
Yoğurma kabına un ekleyip içine 2 adet yumurtanın sarısını, sıvıyağ, sirke, tuz ve az az su ilave edelim. Özlü bir hamur olana dek yoğuralım. Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp 20 dakika dinlendirelim. Hamurdan yumurta iriliğinde parçalar koparıp beze yapalım. Unlu bir zeminde her bezeyi mantı yufkası kalınlığında açalım. Eritilmiş margarini bir fırçayla yufkanın üzerine sürüp bohça şeklinde katlayalım. Hamur bohçalarını buzlukta 5 dakika bekletelim. Buzluktan çıkarıldıktan sonra bir oklava ile açalım. B u işlemi 3 kez tekrarlayalım. Peyniri bir çatal ile ezelim. İçine 2 adet yumurta akını ve ince kıyılmış maydanozu ilave edelim. Buzluktan çıkardığımız hamur bohçalarını mantı hamuru kalınlığında tekrar açalım. Bir bıçak ile üçgen şeklinde parçalar keselim. Her parçanın geniş kenarına peynirli içten bir miktar koyarak, yuvarlayıp saralım. (Sigara böreği yapar gibi) kıvrılan kenarları üste gelecek şekilde yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp haş haşı serpelim. Orta dereceli ve önceden ısıtılmış fırında pişirelim.
|
|
MEKİK BÖREĞİ Tarifleri Alt Üst Böreği Tarifleri
|
|