Kısa URL: https://ml.md/lc177322
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2024
173 defa indirildi / yazdırıldı
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet soğan
2 yemek kaşığı un
1 adet havuç
Yarım yemek kaşığı biber ya da domatessalçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
2 litre sıcak su
5 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır.
Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir.
Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc180518
Gönderme Tarihi: 25.Kas.2024
26 defa indirildi / yazdırıldı
1,5 su bardağı kırmızı mercimek
1 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı un
1 adet kuru soğan
1 adet defne yaprağı
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tane karabiber
2 litre sıcak tavuk suyu
2 tatlı kaşığı soğuk tereyağı
İlk olarak mercimekleri soğuk suyun içerisinde ovalayarak yıkayın. (Bu işlem esnasında mercimekleri kırmamaya özen gösterin.) Mercimekleri yıkadıktan sonra süzgeçten geçirin.
Derin bir tencerenin içerisine tereyağı ve zeytinyağını koyarak üzerine un ilave edin ve kokusu çıkana kadar kısık ateşte kavurun.
Tencerenin içerisine süzülmüş mercimekleri ekleyip yüksek ateşte mercimekler ısınana kadar kavurun.
Soğanın kabuğunu soyun ve bütün olacak şekilde tencereye koyup baharatları da üzerine ekleyin.
Ardından sıcak tavuk suyunu dökün.
Çorba kaynamaya başladığında kapağını kapatıp altını kısın.
Mercimekler yumuşak bir kıvam alınca soğanı çıkarın ve çorbayı süzgeçten geçirin.
Süzülen çorbayı tekrar tencerenin içerisine alın ve soğuk tereyağını koyup kısık ateşte bir taşım kaynatın.
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 havuç
1 patates
1 soğan
3 yemek kaşığı zeytinyağı
5 su bardağı su
Tuz
Kimyon
Mercimekleri yıkayıp tencereye alın. Doğranmış havuç, patates ve soğanı ekleyin. Zeytinyağını ve suyu ekleyip sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Baharatları ekleyin ve blendırdan geçirin.