|
Mercimek Köftesi (Elazığ) |
|
aşı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.03.2016
Mesajlar: 37 Şehir: Van |
Kısa URL: https://ml.md/lc116061
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2016
1,931 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
2 kase su
1 kase kırmızı mercimek
1 kase ince köftelik bulgur
2 adet büyük boy kuru soğan
1 su bardağı yağ (isteğe göre tereyağı veya sıvı yağ)
1 yemek kaşığı kaşığı biber salçası
Yarım demet reyhan
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı kimyon
3 adet sivri biber
10 adet taze soğan
Tuz
2 kase su tencerede kaynatılır. Kaynar suya ayıklanmış, yıkanmış mercimekler atılır. Kısık ateşte kaynatılır. Suyunu çeken mercimek ateşten alınır. İçine bulgur ilave edilir. Karıştırılır, demlenmeye bırakılır. Ayrı bir kapta yağ ile ince doğranmış kuru soğan kavrulur. Salça, kırmızı biber, kimyon, ince doğranmış yeşil biber konup karıştırılır ve bulgurla mercimeğin üzerine dökülür. Dökülmeden önce mercimekli bulgura tuz ilave edilir. İnce doğranmış taze soğan, maydanoz ve Reyhan konup karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Elde köfte şekli verip, servis tabağına dizilir.
|
Mercimek Köftesi (Elazığ) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167582
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2022
369 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elazığ il Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı köftelik bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kaşığı biber salçası
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet kuru soğan
2 bardak su
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Taze veya kuru reyhan
Kırmızı toz biber
Limon
Tuz
Bir tencerede 2 bardak su kaynatılır.
Kaynayan suya ayıklanmış, yıkanmış mercimekler atılır.
Mercimekler suyunu çekinceye kadar pişirilir ve ocağın altı kapatılır.
Pişen mercimeğe bulgur ve tuz ilave edilir.
Karıştırılarak 30 dk demlenmeye bırakılır.
Bir tavada ince doğranmış kuru soğan yağda hafif kavrulur.
Kavrulan soğana, domates ve biber salçası eklenir.
Salça kavrulunca kırmızı toz biber ilave edilerek karıştırılır.
Bu karışım demlenen bulgur ve mercimek ile karıştırılır.
Bu karışım geniş bir kaba alınarak 3-5 dk yoğrulur.
Taze reyhan, maydanoz ve taze soğanlar ince ince doğranır.
Doğranan yeşillikler yoğrulan mercimeğe katılır ve çok az daha yoğrulur.
Elde sıkılarak köfte şekli verilir ve tabağa dizilir.
Limonla birlikte servis edilir.
|
|