|
|
Mercimekli Biber Dolması |
|
angaralı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.08.2009
Mesajlar: 110 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc38949
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2009
3,676 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
10-12 adet uzun yeşil dolmalık biber (kırmızı uzun salçalık biber de kullanabilirsiniz)
İç harcı için;
2 su bardağı yeşil mercimek
1/2 su bardağı kalın pilavlık bulgur
2 adet orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 yemek kaşığı sıvıyağ
varsa 2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze nane
1 demet ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pul biber, yenibahar
Yapılışı:
Dolmanın iç harcını hazırlamak için; soğanları çok ince yemeklik, sarımsakları pirinç tanesi büyüklüğünde doğrayın. Bulgur ve mercimeği yıkayıp süzün. Sıvıyağın 2 yemek kaşığı kadarını, soğan, sarımsak, bulgur ve mercimeği geniş bir tencereye koyun. Orta ısılı ateşte karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Salça, tuz, karabiber, kimyon, pulbiber ve yenibaharı ilave edip 4-5 dakika daha kavurun. 1 su bardağı sıcak su ekleyip 5 dakika daha, mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar pişirin ve ocaktan alın. İncecik kıyılmış maydanozu da katıp soğumasını bekleyin. Dolmalık biberlerin saplarını kapak gibi kesin. İçlerini temizledikten sonra yıkayıp süzün. Mercimekli harcı biberlerin içine paylaştırın. Kalan 2 yemek kaşığı sıvıyağı geniş bir tencereye gezdirin. Hazırladığınız dolmaları ağız kısımları yukarıya bakacak şekilde tencereye yerleştirin. 2 su bardağı sıcak suyu dolmaların üzerine gezdirip düz bir porselen tabakla üzerlerini kapatın, (sıcak suya hazır tavuk bulyon katabilirsiniz) Dolmayı önce orta ısılı ateşte, kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp kısık ateşte 25-30 dakika, biberler iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın.
Not: isterseniz mercimekli harca yarım çay kaşığı toz köri katabilirsiniz. Bu yemeğe çok yakışacaktır.
|
Mercimekli Biber Dolması |
|
fındıkkıran
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.06.2007
Mesajlar: 23 Şehir: Ordu |
Kısa URL: https://ml.md/lc16083
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2007
3,034 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik Gerekli malzeme:
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 çorba kaşığı tereyağı
1 soğan
1 diş sarımsak
1 yeşil elma
50 gr hurma
1 çay kaşığı kimyon
4 dolmalık biber (değişik renklerde)
Tuz, karabiber
Sos malzemesi:
2 acı biber (kırmızı ya da yeşil)
1 çorba kaşığı sıvıyağ
2 kahve fincanı yoğurt
1 Soğanı kıyın, sarımsağı ezin. Elmaları soyup küçük küpler halinde doğrayın. Hurmaların çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük kesin. Fırını 190 dereceye ayarlayın.
2 Mercimeği yıkayıp tencereye alın ve 3-4 su bardağı su ilave ederek yumuşayıncaya kadar pişirip suyunu süzün.
3 Tereyağını tavada eritin. Soğan ve sarımsağı ilave edip hafif ateşte 2-3 dakika pembeleştirin. Elma ve hurmaları ekleyip 2-3 dakika pişirin. Süzülmüş mercimek, kimyon, tuz ve biber ekleyip 1-2 dakika daha pişirin ve ateşten alın.
4 Biberleri uzunlamasına ortadan ikiye kesip çekirdekli kısımlarını çıkarın. İçlerini mercimekli karışım ile doldurup fırın tepsisine dizin. Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp biberler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
5 Acı biberlerin saplarını koparıp çekirdeklerini çıkarın. Yıkayıp kuruladıktan sonra ince halkalar halinde doğrayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp biberleri kızartın. Kevgirle tavadan alıp yağını süzün.
6 Biber dolmalarını servis tabağına yerleştirin. Her birinin üzerine birer çorba kaşığı yoğurt ekleyip kızarmış biberlerle süsleyin ve sıcak servis yapın.
|
Mercimekli Biber Dolması |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc102026
Gönderme Tarihi: 02.Ekm.2014
2,829 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo dolmalık biber
300 gram kıyma
2 çay bardağı pirinç
1 baş sarımsak
1 adet soğan
1 demet maydanoz
2 çay bardağı kırmızı mercimek
3 çorba kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı nar ekşisi
2 yemek kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber, pul biber
Dolmalık biberleri temizleyip içlerini alın. Pirinci ayıklayıp yıkayın. Maydanozu yıkayıp ince ince kıyın. Sarımsak ve soğanı soyup kıyın. Pirinç, mercimek, kıyma, tereyağı, maydanoz, tuz, pul biber, soğan, sarımsak ve nar ekşisini birlikte iyice karıştırın. Karışımı biberlerin içine fazla sıkıştırmadan doldurun. Tencereye dizin. Üzerine 1-2 su bardağı su ilave edip pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan indirip üzerine, kuru naneyi dökün ve bu şekilde 5 dakika demlendirin. Servisi sıcak sıcak yapın.
|
|
Mercimekli Biber Dolması Tarifleri Acur Dolması Tarifleri
|
|