|
Mercimekli Börek |
|
Nermin Aşar
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.09.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc27073
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2008
2,154 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar ılık su
İçi için:
1 su bardağı ıslatılmış yeşil mercimek
1 adet soğan
2 kaşık zeytinyağı
Tuz
Karabiber
İsteğe göre yarım demet maydanoz
Arasına:
100 gr. tereyağı
1/2 çay bardağı kadar sıvıyağ
Islatılmış mercimek yumuşayana kadar haşlayın. Soğanı yağla birlikte kavurun. Suyu süzülmüş mercimeği ilave edin. Baharatları ve istenirse maydanozu koyup içini hazırlayın. Hamur malzemelerinden yumuşak bir hamur yapın. En az yarım saat kadar dinlendirin. Hamuru 16 parçaya bölüp yuvarlayarak hafif unlu tezgâha dizin. Bu arada tereyağını kısık ateşte eriterek sıvıyağ ile karıştırın. Bezelerin yarısını merdane ile unlu tezgâhta tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Her katında aralarına yağ sürerek üst üste yerleştirin. 8'inci parçadan sonra yağ koymayın. Hamuru önce merdane sonra oklava ile açılabildiği kadar ince açın. Üstünü yağlayarak harcın yarısını fotoğraftaki gibi iki ucuna genişçe yayın ve ortaya doğru sarın. Ortadan keserek iki parça elde edin. Parçaları etrafında yuvarlayarak hafif yağlanmış tepsiye ortadan başlayarak dolandırarak yerleştirin. Kalan diğer 8 bezeyi de aynı şekilde açın ve en üstteki hariç aralarını yağlayın. Kalan malzemeyi ekleyip aynı işlemleri tekrar ederek tepsiye yerleştirin. Üzerine kalan katı sıvıyağ karışımından sürerek ısıtılmış 200C li fırında üstü kızarana kadar pişirin.
|
Mercimekli Börek |
|
cemre02
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Adıyaman |
Kısa URL: https://ml.md/lc22247
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2008
2,107 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
3 su bardağı un
Yarım su bardağı sıvıyağ
1 yumurta
1 çay kaşığı kabartma tozu
Yarım su bardağı su
1 tutam tuz
İç malzemesi:
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı su
2 soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Unun ortasını havuz gibi açıp sıvıyağ, yumurta, kabartma tozu, su ve tuz ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Top şeklinde kapatıp üzerini nemli bezle örtün ve 10 dakika dinlendirin.
Mercimeği yıkayın ve 2 bardak su ile yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzün. 2 kaşık sıvıyağı tencerede kızdırın. Soğanı kıyıp pembeleştirin. Mercimek, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırın, birkaç dakika sonra ateşten alın.
Hazırladığınız hamuru sekiz eşit parçaya ayırın. 15 cm eninde kare şeklinde açın. içlerine mercimekli karışımı paylaştırın. Hamurların 4 ucunu ortada birleştirip kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp hafifçe yağlanmış tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Mercimekli Börek |
|
cips
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.10.2013
Mesajlar: 23 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc92770
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2013
1,809 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
2,5 su bardağı un
2 çorba kaşığı tereyağı
Yarım paket kabartma tozu
1 yumurta
2 çorba kaşığı yoğurt
1 çay kaşığı tuz
İçi için:
1 su bardağı yeşil mercimek
2 çorba kaşığı tereyağı
3 sap taze soğan
150 gram beyaz peynir
2 adet haşlanmış patates
2 yumurta
1 çay bardağı süt
Öncelikle hamuru yoğurmak için tüm malzemeyi bir kabın içine alın ve yumuşak bir hamur olana dek yoğurun. Hamuru unlanmış bir zeminde güzelce açın. Büyük üçgenlere bölün. Üzerine haşlanmış yeşil mercimeği, beyaz peynir ve haşlanmış patatesi iri parçalar halinde yerleştirin. Taze soğanı irice doğrayıp yerleştirin. Böreği rulo yapıp gül şekli verin. Diğer bir tarafta yumurta, süt ve unu çırpın. Bu karışımı tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine sürün. 200 derecedeki fırında 35 dakika pişip fırından alın. Ilık halde servis yapın.
Fotoğraf "naturell" tarafından gönderildi. 27.08.2014
|
Mercimekli Börek |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157768
Gönderme Tarihi: 18.May.2021
456 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 kg un
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt, 1 adet yumurta
250 gram eritilmiş margarin
1 çorba kaşığı sirke
1 çay bardağı sıvıyağ, bir tutam tuz
İçi için:
Yarım kg yeşil mercimek
Yeteri kadar su
Yarım su bardağı sıvıyağ, 1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Pulbiber
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Susam veya çörekotu
Öncelikle iç malzeme için mercimeği haşlayın ve süzün. Yağı bir tencereye alıp, içine kıyılmış soğanı katın ve hafifçe kavurun. Mercimek ve baharatları ilave edip, 1-2 dakika kavurduktan sonra soğuması için bir kenara alın. Hamur için un ve tuzu yoğurma kabına alıp, ortasını havuz şeklinde açın. Diğer malzemeleri ilave edin ve kenardaki unu ortaya doğru azar azar alarak özlü bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örtün ve 20 dakika dinlendirin. Dinlenen hamuru portakal büyüklüğünde bezelere ayırın. Bir adet bezeyi yufka büyüklüğünde açın. Daha sonra bir kenarına iç harçtan koyup, rulo şeklinde sarın. Yağlanmış yuvarlak bir tepsinin ortasına gül şekli vererek dolayın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın ve tepsideki hamurun etrafına sarın. Böreğin üzerine yumurta sarısı sürün ve susam veya çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
|
|