|
Mercimekli Bükme (Afyonkarahisar) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157470
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2021
395 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
Hamuru için:
5 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
30 gram yaş maya (1 paket: 42 gram)
3 yemek kaşığı toz şeker
Yeteri kadar su
Aralara ve üzerine sürmak için:
1 su bardağı haşhaş ezmesi
1 çay bardağı ayçiçeği yağı
İçi için:
1 su bardağı yeşil mercimek
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet soğan
Tuz
Kimyon
Karabiber
Pul biber
Öncelikle hamur için un ve tuzu yoğurma kabına alın. Ayçiçeği yağı, yaş maya ve toz şeker ilave edin. Kulak memesinden daha sert bir hamur elde edene kadar su ilave edip, tüm malzemeyi yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında 10 dakika dinlendirin. Hamurların aralarına sürmek için ezilmiş haşhaş ve ayçiçeği yağını bir kapta karıştırın.
İç harcı için yeşil mercimeği bir gece öncesinden ıslatın ve ertesi gün süzün. Üzerini geçecek kadar suyla tencereye alın ve yumuşayana kadar pişirin (suyu kaldıysa süzün). Tereyağını bir tavada eritin ve kıyılmış soğanı kavurun. Mercimeği ekleyin ve tuz, kimyon, karabiber, pul biber katın. Tüm malzemeyi 2-3 dakika kavurun ve soğumaya bırakın.
Dinlenen hamuru 3 eşit bezeye ayırın ve her birini oklava yardımıyla yarım cm kalınlığında açın. 1 adet hamurun üzerine her tarafını kaplayacak şekilde haşhaşlı harçtan sürün. Uzunlamasına 3 parçaya kesin ve bu hamurları üst üste koyup tekrar yoğurun. Kalan 2 adet bezeye de aynı işlemi uygulayın. Bezelerin her birini 3'e kesip toplam 9 adet beze elde edin. Her bir bezeyi açın ve uzun kenarına mercimekli iç harçtan koyun. Rulo şeklinde sarın ve 3 parmak genişliğinde kesip fırın tepsisine yerleştirin. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayın. Üzerlerine haşhaşlı harçtan sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
|
Mercimekli Bükme (Afyonkarahisar) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145772
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2019
485 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
1 kg un
1 su bardağı sıvı yağ
125 gram tereyağı (eritilmiş) ya da 1 yemek kaşığı iç yağ
100-200 gram sürtülmüş haşhaş
Aldığı kadar ılık su
Tuz
İçi için:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 baş soğan
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
Un, tuz ve suyla genişçe bir kapta yumuşak bir hamur yapılır, nemli bir bezin altında 30 dakika dinlendirilir.
Bir kapta sıvı yağ, margarin ve haşhaş karıştırılır.
Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
Birinci beze, fazla inceltilmeden orta büyüklükte açılır; yufkanın üzerine hazırlanan karışımdan bir fırça yardımıyla biraz sürülür ve yufka, zarf (bohça) şeklinde kapatılır.
Hazırlanan yufka, buzdolabında 10 dakika dinlendirildikten sonra oklava yardımıyla biraz daha açılır.
İkinci beze de aynı şekilde hazırlanır; kapatmadan önce buzdolabından çıkan bohça ortasına konarak yine bohça biçiminde kapatılıp 30 dakika nemli bez altında dinlendirilir.
Hamur 12 parçaya bölünüp dikdörtgen şeklinde açılır.
Açılan hamurun içine mercimekli içten konur.
Kesilen paçaların uçları karşılıklı olarak kapatılır ve kapatılan kısım alta gelecek biçimde yağlanmış tepsiye dizilir.
Tüm hamur bitene kadar bu işlem sürdürülür.
Her bir bükmenin üstüne hazırlan haşhaşlı karışımdan sürülür.
Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirilir.
İçi içi, ayıklanıp yıkanan mercimekler üzerini örtecek kadar suyla haşlanır.
Bir tavada küp küp doğranmış soğanlar sıvı yağla pembeleşene dek kavrulur.
Haşlanmış mercimekler süzülerek, tuz, karabiber ve soğanlar eklenir.
|
Mercimekli Bükme (Afyonkarahisar) |
|
dilşad
Aşçı
Kayıt: 10.05.2017
Mesajlar: 17 Şehir: Şanlıurfa |
Kısa URL: https://ml.md/lc125226
Gönderme Tarihi: 11.May.2017
3,867 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kase yoğurt
2 yumurta
1 kiloluk un
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket margarin
Bir yumurta sarısı ve mercimek hariç bütün malzeme yoğrulup hamur haline getirilir.
Yoğrulan hamur 4 büyük bezeye ayrılır.
Sonra bir beze fırın tepsisi büyüklüğünde açılır.
Üstüne erimiş yağ sürülür.
İkinci hamurda aynı büyüklükte açılır, üzerine yağ sürülür.
İki hamur üst üste konup bohça gibi katlanır.
Kalan 2 bezede aynı şekilde açılıp yağlanır bohça gibi katlanır.
Katlanan hamur küçük, küçük kareler halinde kesilir. Küçük parçalar elle biraz bastırılarak büyütülür.
Ortasına mercimekli iç konup kapatılır, tepsiye dizilir yumurta sarısı sürülerek fırına verilir.
Not: Hamur yağlanıp katlandıktan sonra 1 saat dinlendirilirse daha çıtır, çıtır olur.
|
MERCİMEKLİ BÜKME BÖREK (Afyonkarahisar) |
|
Yemek Tarifleri
Robot
Kayıt: 18.06.2006
Mesajlar: 10595 Şehir: Türkiye |
Kısa URL: https://ml.md/lc59460
Gönderme Tarihi: 16.Oca.2011
9,285 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.zaman.com.tr
2 su bardağı süt
1 su bardağından iki parmak eksik sıvı yağ + 1 kepçe sıvı yağ
1 kahve fincanı üzüm sirkesi
1 paket margarin
1 kâse haşlanmış mercimek
1-2 yemek kaşığı yoğurt
Aldığı kadar un
Tuz
Mercimekler haşlanıp sıvı yağda kavrulur. Diğer taraftan margarin eritilir. Hamuru için mercimek ve yoğurt hariç tüm malzemeler eklenip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamurdan dört beze yapılır. Bezeler oklava ya da merdane yardımıyla ince ince açılır, eritilen margarin sürülür ve açılan dört hamur üst üste konulur. Dört kenarı içe doğru katlanır ve donması beklenir. Donduktan sonra hamur küçük karelere , yaklaşık on altı parçaya bölünür. Bu parçalar da küçük küçük açılır ve mercimekli karışım içine konup kapatılır.
|
Mercimekli Bükme (Afyonkarahisar) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc47071
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2010
5,428 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çiğden Altınöz
Malzemeler (Hamur İçin):
1,5 kg un
1 fincan sirke
1/2 kg. ayçiçek yağı
125 gr İçyağı
haşhaş ezmesi
tuz
su.
İçi İçin:
2 su bardağı mercimek
1 adet orta büyüklükte soğan
tuz
karabiber.
Yapılışı:
Mercimekler haşlanır, soğanlar küçük küçük doğranır, kavrulur. Haşlanan mercimeklere yağda kavrulan soğan, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılır ve soğumaya bırakılır.
Un, sirke, tuz ve su karıştırılarak kulak memesi kıvamında yoğurulur. Yoğurulan hamur iki eşit parçaya bölünerek bezeler elde edilir.
Bezeler oklava ile açılır. Yufka gibi açılan hamurun üzeri eritilmiş içyağı (ayçiçek yağı ile karıştırılmış iç yağı) ile yağlanır, ezilmiş haşhaş (ayçiçek yağı ile karıştırılmış haşhaş ezmesi) sürülür ve açılan hamur katlanır. Rulo hale getirilir, küçük kare parçalara kesilir.
Küçük hamur bezeleri oklava ile yuvarlak açılır. Ortasına uzunlamasına mercimek içi konulur. Kenarlar mercimek üzerine katlanır. Ters çevrilerek yağlanmış tepsiye sıralanır. Daha önceden ısıtılmış fırında pişirilir.
|
|