Kısa URL: https://ml.md/lc31852
Gönderme Tarihi: 24.Arl.2008
2,132 defa indirildi / yazdırıldı
Malatya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Ufak kırmızı mercimek hazırlanır, sonra pişirilir. İstenirse pişen mercimeğe kavurma katılabilir. Çorbanın yağı, tuzu konur. Mercimek pişerken biraz reyhan, biraz kırmızı biber konur. Bakılır. Suyu azsa ilave edilir. Daha sonra erişte karıştırılır. İki arşın (taşım) bu şekilde kaynatılır. Eriştenin pişmiş olduğu anlaşılınca ocaktan indirilir ve servis yapılır.
Kısa URL: https://ml.md/lc170926
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2023
290 defa indirildi / yazdırıldı
Malatya Valiliği
½ su bardağı erişte
Yarım çay bardağı kahverengi mercimek
1 baş (büyükçe) kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yumurta kadar yağ
Karabiber
Pul biber
Reyhan
Tuz
Limon
Yağı tencereye koyup içine küçük küçük doğranmış kuru soğan ilave ederek pembeleştirin. Salçaları sulandırıp soğana ilave edin. Et suyu koyarak kaynatın.
Yıkanmış mercimeği kaynayan suya koyun ve mercimek pişince tuz atın.
Daha sonra erişteleri ilave edin. 3-4 taşım kaynatarak eriştenin pişmesini sağlayın.
Ateşten alın ve sıcak olarak servis yapın.
Not: Serviste isteğe bağlı olarak kırmızı ve karabiber ile limon kullanabilirsiniz. Hem doyurucu hem ısıtıcı hem de lezzetli olmasından dolayı özellikle kışın tercih edilen ve her damak tadına uygun bir çorbadır. İlçelerde, çorbaya kavurma, reyhan veya kurutulmuş maydanoz koyma tercih edilirken, il merkezinde tercih edilmez. Bu çorba erişte olmadığı zaman mercimek-arpa şehriye veya mercimek-ve pirinç ile de yapılabilir.