| 
 
 
 | 
Met Helvası (Eskişehir) | 
  | 
Göksen 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.01.2015 
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc116262 
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016 
5,473 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.kulturportali.gov.tr
 
 
Adını çubuk (met) ve aşık kemiğiyle oynanan bir oyundan alan met helvası, Eskişehire özel lezzettir. Un, yağ, şeker, limon ve su kullanılarak yapılan, 2-3 cm çapında ve 6 cm uzunluğunda yuvarlak olarak hazırlanan, yatay kesilerek yapılan helvanın kakaolusu ve vanilyalısı vardır. Bu meşhur helva pişmaniye tadını andırır. Met helvası, met oyunu sonucunda yenilen tarafın uzun kış gecelerinde helva çekmesiyle oluşan bir geleneğin ürünüdür.
 
 
 
  
 | 
Met Helvası (Eskişehir) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc31617 
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2020 
10,169 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilogram şeker
 
2 su bardak su
 
1 adet limon
 
250 gram tereyağı
 
3 su bardağı un
 
 
Şeker ve suyu bir tencerede karıştırın ve kaynayana kadar pişirin.
 
Limonun suyunu şerbete ekleyin.
 
Rengi hafif kızarana kadar kaynatmaya devam edin.
 
Şerbetten 1 kaşık alıp soğuk suya damlatın. Eğer katılaşırsa olmuş demektir, ocaktan alıp soğutabilirsiniz.
 
250 gram tereyağını tavada eritin.
 
Unu bu yağda kavurup geniş bir tepsiye alın ve soğumasını bekleyin.
 
Bu esnada ocaktan aldığınız şerbeti, rengi beyazlaşana ve ağda kıvamına gelene kadar katlaya katlaya yoğurun.
 
Ağdayı tepsideki unun içine alın ve 4 tarafından çekiştirerek halkayı büyütün.
 
Halka büyüyünce ikiye katlayıp aynı işlemi yeniden yapın.
 
Bu işlemi ağda ve kavrulmuş un tamamen homojenleşene kadar sürdürün.
 
Ardından met helvasını bozuk para çapında inceltip parmak boyunda dilimleyerek servis edebilirsiniz.
 
 
 
 
Fotoğraf "şiraze" tarafından gönderildi. 20.12.2017
  
 | 
 
 
 
 
 
 |