|
|
Meyan Kökü |
|
Turist Ömer
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2005
Mesajlar: 81
|
Kısa URL: https://ml.md/lc714
Gönderme Tarihi: 14.Arl.2005
4,140 defa indirildi / yazdırıldı
|
En iyi yumuşatıcıdır. Özellikle Türkiye'nin Güney sahillerinde yetiştirilir. Bulamacını yapmak için 10-20 gr. iyice ezilmiş meyan kökü, 1 litre soğuk su içinde, 6 saat bırakılır. Kuvvetli öksürük nöbetini kesmek için yudum yudum alınır.
Boğazı yumuşatmaya yardımcıdır. 3 bardak suya 5-7 çay kaşığı ezilmiş meyan kökü karıştırın. Karışımın yarısı buharlaşana kadar ocakta tutun. Aynı zamanda diğer solunum yolu rahatsızlarının tedavisinde de etkilidir.
|
Meyan Kökü |
|
pandemir
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.04.2020
Mesajlar: 39 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc150241
Gönderme Tarihi: 01.May.2020
433 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.aksam.com.tr
Meyan bitkisinin bağışıklık sistemini güçlendiriyor, bitki köklerinin göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü, ateş düşürücü, öksürük kesici, nezle ve bronşit gibi hastalıklara karşı şifalı özellikleri vardır. Solunum yollarındaki mukozaya koruyucu etkiye sahip. Boğaz ağrılarına da iyi gelmekte. Meyandan şerbet, pastil ve bal elde ediliyor.
Meyan kökünün antiviral ve antimikrobiyal aktivitelerine dair birçok bilimsel çalışma yapılmış, "Özellikle meyan kökü kaynaklı bileşiklerin, influenza, hepatit, suçiçeği, HIV, herpes tipi bir dizi virüse karşı antiviral etkiye sahip birçok bilimsel makale bulunmaktadır.
Meyan şerbeti, özellikle ramazanda susuzluk çekilen dönemde ferahlatıcı ve rahatlatıcı etkisinin yanında halsizlik ve yorgunluk gibi durumlarda da etkili olan bir içecektir.
Meyan kökünün fazla miktarda kullanılmasının ise vücuda zararı bulunuyor. Özellikle hipertansiyon, böbrek rahatsızlıkları, karaciğer hastalıkları, kalp damar bozuklukları gibi şikayetleri olanların meyan bitkisinden uzak durması gerekir.
|
|
Meyan Kökü Tarifleri Şifalı Bitkiler
|
|