Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
Mezgit balığı
Un
Sıvı yağ
Tuz
Mezgit balığı (elle, bıçakla veya makasla) ayıklanır.
Makasla ayıklandığında, içerisindeki siyah zar da uzaklaştırılır.
Ayıklanan balık kevgirde tuzlanır ve yarım saat kadar bekletilir.
Sonrasında kuyruklarından tutulup ikişer ikişer unlanıp yağlanmış ısıtılmış tavaya dizilir.
Bir tarafı piştikten sonra tavaya uygun düz tabak veya düz kapakla tersine çevrilip diğer yüzünün de pişmesi sağlanır (Unsuz pişirilir ve maşa ile çevrilmeye kalkılırsa balık parçalanır).
Sıcak servis yapılır.
Not: Kastamonuda en çok tüketilen iki balıktan bir tanesi Mezgit, diğeri ise Hamsidir. Kerempe Mezgiti en ünlüsüdür. Dip balığı olduğu için deniz kirliliğinin en az olduğu bu coğrafyada mezgit balığını güvenerek yiyebilirsiniz.
|