|
Mirik Köftesi (Sivas) |
|
fincan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2009
Mesajlar: 57 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc39008
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
3,031 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İyice yoğurulan ince bulgur( tuz ve baharatla birlikte) avuç içine alıp sıkılır. Şekli aynen kabuklu fıstık gibi olur. Bunlar kaynamış suya atılıp haşlanır, süzülerek üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Kırmızı biber, sadeyağ içinde kızdırılarak yoğurtlanmış köfteler üzerinde gezdirilip sofraya getirilir.
Not: İçinde et olmadığı için bu adı olan yemeği de köftelere dahil edebiliriz. Mirik, cimri, kıyımsız, biraz da çingene anlamına gelmektedir. Belki etsiz hazırlandığı için de bu adı almış olabilir.
ML® Mirik Köfte için tıklayın
|
Mirik Köftesi (Sivas) |
|
acı reçete
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.08.2016
Mesajlar: 65 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc135349
Gönderme Tarihi: 08.Tem.2018
972 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://sivas-yemekleri.com
500 gram ince bulgur
250 gram kıyma
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
Karabiber
Kimyon
Tuz
Kırmızıbiber
Sosu için:
Yoğurt
Sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
Sıvıyağ
Plastik bir kaba 500 gram ince bulgur konularak üzerine sıcak su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz eklenerek 10 dakika bekletilir. Suyunu çeken bulgurun üzerine 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı tuz eklenir. Ardından 1 yumurta bulgurun üzerine eklenerek ilave olarak 3 kaşık un eklenerek karıştırılır. İyice yoğrulan harcın içine 250 gram 2 kez makineden çekilmiş dana kıyma da katılarak yoğrulmaya devam edilir. Avuç içi su ile ıslatılarak un serpiştirilen tepsiye yarım parmak boyunda ve inceliğinde köfteler yerleştirilir. Büyük boy tencere orta ocak ateşe konularak kaynamış olan 1,5 litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya mirik köfteleri bırakılarak haşlanır. Ortalama 5 dakika kaynatılır. Orta boy kaseye yoğurt konularak arzuya göre sarımsak dövülerek yoğurda eklenir. Sarımsakları yoğurda eklemeden önce içine 1 tatlı kaşığı su katılır. Orta ocak ateşinde küçük bir tavada 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek eritilip kaynatılır. İçerisine 1 çay kaşığı pul biber atılarak pembeleştirilir. Haşlanan köfteler süzülüp soğuk sudan geçirilerek servis tabağına alınır. Ardından üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile eritilen yağ dökülerek servis edilir.
|
Mirik Köfte (Sivas) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc167970
Gönderme Tarihi: 17.Ekm.2022
194 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://esenler.bel.tr/
1/2 su bardağı ince bulgur
1 adet bayat ekmek
1 çorba kaşığı un
100 gram kuzu kıyma
1 kase yoğurt
4 diş sarımsak
1/2 demet maydanoz
1 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı tuz
Ekmeği ikiye bölün. Yarısını dilimleyin ve kenarlarını çıkartın. Diğer yarısını rondoda ufaltın. Karıştırma kabında ince bulgura şişmesi için bir miktar su dökün. Bulgur şişince ufaltılmış ekmeği, yumurtayı, ince kıyılmış maydanozu, unu, kıymayı, zerdeçalı, tuzu koyup sıkı bir hamur yoğurun. Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparın, yuvarlayın. Tencerede kaynayan suya köfteleri atın. Servis tabağına ekmek dilimlerini dizin. Üzerine yumuşaması için köftenin suyundan dökün. Onun üzerine de sarımsaklı yoğurdu ekleyin ve yayın. Pişen köfteleri üstüne ilave edin. Tereyağında biberi soteleyerek üstüne dökün. Nane serperek servis yapın.
|
Mirik Köfte (Sivas) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc171946
Gönderme Tarihi: 09.May.2023
238 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet yumurta
1 kase ince bulgur
3 diş sarımsak
1 kase yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
1/2 kase un
1 çimdik karabiber
1 çimdik pul biber
1 çimdik kimyon
1 çimdik nane
1 çimdik tuz
Öncelikle bulguru bir kabın içerisine alın ve sıcak su ile ıslatın. Üzerini tepsi ile kapatarak şişmesi için 15 dakika bekleyin. Bulgur şiştikten sonra içerisine yumurta, un ve baharatları ekleyin.
Bulguru diğer malzemelerle özdeşleşene kadar yoğurun. Arada elinizi suya batırmayı unutmayın. Yoğurma işleminin ardından bulguru 10 dakika buzdolabında bekletin.
Bir tepsinin içerisine un koyun. Bulgurlu harçtan minik parçalar kopartın ve elinizle yuvarlayın.
Hazırladığınız köfteleri unlu tepsinin içerisine koyun. Bulgur tamamen bittiğinde tepsiyi hafifçe sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayın.
Bir tencereye su koyun ve orta ateşte kaynatın. Su kaynamaya başladığında içerisine hazırladığınız mirik köfteleri bırakın.
Köfteler haşlanırken sarımsakları ince ince doğrayın ve bıçağın kenarlarıyla ezin.
Bir kaseye yoğurt koyun. Ezdiğiniz sarımsakları yoğurda ekleyerek karıştırın.
Sos tavasına tereyağını koyun ve eritin. İçerisine istediğiniz miktarda pul biber ve nane ekleyerek karıştırın.
Su yüzeyine çıkan mirik köfteleri, kevgirle toplayın. Köftelerin suyunu güzelce süzdükten sonra servis tabağına alın.
Köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyin. Hazırladığınız tereyağlı sosu mirik köftelerin üzerinde gezdirin.
|
|