Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Mırra (Şanlıurfa)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Adıyaman Yemekleri
Batman Yemekleri
Diyarbakır Yemekleri
Gaziantep Yemekleri
Kilis Yemekleri
Mardin Yemekleri
Siirt Yemekleri
Şanlıurfa Yemekleri
Şırnak Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Mırra (Şanlıurfa)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc32354
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
9,429 defa indirildi / yazdırıldı




Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Yeterli miktarda çekirdek kahve
kahve tavası
kahve kaşığı
kahve dibeği
kahve tokmağı
2 kahve gümgümü
kahve fincanı
kahve ibriği

Kahve günlük kullanı ma yetecek kadar kavrulur, dibekte dövülür. Gümgümde bir miktar kaynatılır dinlendirilir ve süzülerek diğer gümgüme alınır; tekrar kaynatılır ve süzülür. Dinlendirilen sıvıya yeniden kahve atılarak tekrar kaynatılır. Bu kaynatma işlemi birkaç kez devam eder ve kontrol edilerek içilecek kıvama geldiği anlaşılınca kahve ibriğine alınır ve ikram edilir. Önce kahve sahibi içer ve tadına bakar.

Not: İyi bir kahve fincanda iz bırakır ve fincanı tutar. Her misafire iki kez ikram edilir. Her defasında fincana az miktarda kahve konulur. Burada amaç, kahvenin mideye ulaşması değil, ağızda kahve tadı bırakmaktır.
Acı kahvenin kendine özgü kuralları vardır. şöyle ki; kahveyi içen, fincanı yere koymamalı ve mutlaka dağıtana geri vermelidir. Kahveyi içenin, fincanı yere veya masaya koyması, kahveyi verene büyük hakaret sayılır. Eskiden bunun cezası, kahveyi dağıtan bekarsa evlendirilmesi ya da fincanın altınla doldurulup ona verilmesi imiş. Bu kuralı bilmeyen misafirler, kahve fincanını yere koyarsa, bu kural hatırlatılır ve de hoş görülür.

Not: Mırra, Arapça " Murr " yani acı kelimesinden gelmektedir.



Mırra (Şanlıurfa)

külhan
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 27.08.2011
Mesajlar: 53
Şehir: Manisa
Kısa URL: https://ml.md/lc67404
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2011
2,249 defa indirildi / yazdırıldı




Cezve içerisindeki kaynamış suya 3 yemek kaşığı iri çekilmiş kahve ilave ettikten sonra 1/3 oranında buharlaşıncaya kadar tekrar kaynatılır. Kaynamış kahve, posası dibe çökünceye kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra başka bir cezveye dikkatlice süzülür ve alttaki posa dökülür. Süzülen kahve tekrar 3-4 dakika kaynatılır. Kaynama esnasında 3-4 adet kakula tanesi atılır ve kahvenin köpüğü yok oluncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Servise hazır olan kahvenin kıvamını anlamak için bir fincana biraz dökülerek fincan elde çevirilir. Kahve fincana bulaşıyorsa kıvamı olmuş demektir. Mırra Kahvesi, özel kulpsuz fincana üç yudum konularak bir kişiye iki kez ikram edilir.

Not: Kakula bulunamadığı takdirde, 2 - 3 dakika fazladan kaynatabilirsiniz.


Acı Kahve (Şanlıurfa)

kadife
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 08.12.2017
Mesajlar: 29
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc130352
Gönderme Tarihi: 10.Arl.2017
1,330 defa indirildi / yazdırıldı




Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi

1 kg kahve çekirdeği
Su
Kahve Dibeği

Kahve tavasında karıştırılarak kavrulan çekirdek kahve soğuduktan sonra dibekte iyice dövülür. Gümgüm adı verilen kaplarda su ilave edilip kaynatılarak telvesi çökünceye kadar dinlendirildikten sonra bu işlem gümgümlerde bir kaç kez tekrarlanır ve kahvenin hulâsa (=öz) haline gelmesi beklenir. Yoğunlaşmış bu öz, boşaltıldığı cezveden mekkâvî denilen özel kulpsuz fincanlara genellikle iki yudumluk konularak sıcak olarak içime sunulur.
Bir kilogram çekirdek kahveden 200 kişiye ikram edilecek kahve çıkabilir.

Not: Acıkahve'ye Arapça hakimiyetindeki bölgelerde “acı” anlamına gelen mırra denilmektedir.



Mırra (Şanlıurfa)

develi
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 19.11.2014
Mesajlar: 35
Şehir: Kayseri
Kısa URL: https://ml.md/lc136009
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2018
1,040 defa indirildi / yazdırıldı




Kahve çekirdeği - 50 gr.
Su-100 ml.

Kahve çekirdekleri kahve tavasında karıştırılarak kavrulur.
Soğuduktan sonra dibekte (taş öğütücü) iyice dövülerek gümgüm adı verilen kaplara alınır.
Su eklenerek kaynatıldıktan sonra telvesi çökünceye kadar dinlendirilir.
Gümgümle yapılan bu işlem birkaç kez tekrarlanır ve kahvenin hulasa (öz) haline gelmesi beklenir.
Yoğunlaşmış bu öz cezveden, mekkavi denilen özel kulpsuz fincanlara genellikle iki yudumluk miktarda boşaltılır.
Cezveden boşaltılır boşaltılmaz sıcak olarak servis edilir.



Mırra (Şanlıurfa)

perver
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 19.11.2019
Mesajlar: 28
Şehir: Çorum
Kısa URL: https://ml.md/lc146870
Gönderme Tarihi: 20.Kas.2019
661 defa indirildi / yazdırıldı




Mırranın yapımı, yeşil kahve çekirdeklerinin iyice kavrulup, havanda öğütülmesiyle başlıyor. Daha sonra "gümgüm" adı verilen büyük cezve içinde mangaldaki közde yaklaşık 2 saat kaynatılan kahve, belli aşamalarda telvesinden ayrıştırılıyor.
Kaynadığı sırada birkaç kez süzme, kahve ve su ekleme işlemi gören karışım, tortusundan ayrıldıktan sonra kaküle ile bir süre daha kaynatıldıktan sonra servis için bakır işlemeli, ibriğe benzeyen cezveye aktarılıyor. Bu işlemler dolayısıyla mırranın hazır hale gelmesi 3 saati aşıyor.

Not: Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde saygıya önem veriliyor. Mırra, yaşlıdan gence doğru sunuluyor, böylece birlik duygusunun pekiştiğine inanılıyor. Zahmetli yapımı nedeniyle her zaman bulunamayan, geçmişte düğün, taziye gibi özel günlerde ikram edilen mırra, talep üzerine artık kafe ve benzeri işletmelerde yer almaya başladı.







Mırra (Şanlıurfa) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri



(5 adet Mırra (Şanlıurfa) 222,448 defa bakıldı)

1 2 3 4 5

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort