|
Morney Sos |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc95820
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2014
2,011 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kaşık sıvıyağ 1 kaşık julienne kuru soğan ve 1 diş sarımsak birkaç dakika kavrulur. 1 iri domates (kabukları soyulmuş-ince kıyılmış) ve tuzla suyu çekene kadar pişirilir. 1 tatlı kaşığı tereyağında 16 çekirdeksiz yeşil zeytin sote yapılıp domates sosuna eklenir.
Not: Bu sos ızgara barbunya balığı ile verilir. Ayrıca sos Morney fırında hazırlanan graten türü balık yemeklerinde de kullanılabilir.
|
MORNEY SOS |
|
Sokrates
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc33450
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2009
15,063 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu sos, bütün sebze ve makarna gratenlerde kullanılır
40 gram margarin (2 çorba kaşığı)
1 tatlı kaşığı tuz
40 gram un (3/4 kahve kaşığı)
Karabiber ve muskat (hindistancevizi)
500 gram süt (1 - 2 bardak)
50 gram (2. kahve fincanı) rende gravyer ya da kaşar peyniri
1 Küçük bir kaba 2 silme çorba kaşığı yağ koyarak, orta kuvvetteki ateşte yağı eritmeli, sonra buna üç çeyrek kahve fincanı da un ilâve ederek, tel ya da kaşıkla karıştırmak suretiyle unu sarartmadan ancak 2 dakika kadar kavurmalıdır.
2 Sonra bu karışıma, azar azar olmak üzere 1 bardak da ılık süt katmak ve bir taraftan hızlıca karıştırmak suretiyle sütü yağlı una yedirmeli ve karışım mahallebi kıvamına gelinceye dek karıştırarak pişirmeye devam etmelidir. En son rendelenmiş peyniri katmalı, peynir tamamen eriyince ocaktan almalıdır.
|
SOS MORNAY |
|
mesutbey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.10.2007
Mesajlar: 55 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc18859
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2007
8,490 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
2 bardak süt,
1 kahve fincanı un,
2 çorba kaşığı tereyağı,
1 su bardağı rende grevyer peyniri,
1 cimcik tuz,
2 bardak et suyu veya çiğ krema.
Yapılışı:
Küçük bir kaba yağ koyun. Eriyince unu ilave edin ve sarartmadan kavurun.
İçine tuz ekilmiş ılık sütü azar azar unu topak olmasını önleyerek ilave edin.
Suluca bir muhallebi kıvamında karıştıra karıştıra pişirin.
Buna etsuyunu veya kremayı katın.
Beş dakika daha pişirdikten sonra kabı ateşten alın, rende peyniri ilave edin.
Bu sos genellikle yumurta yemeklerinde, gamütür olarak makarnalarda, haşlanmış sebzelerle kullanılır.
|
Morney Sosu |
|
scarlett
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.07.2007
Mesajlar: 42 Şehir: Çeşme |
Kısa URL: https://ml.md/lc16059
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2007
3,621 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 su bardağı süt
1 çay bardağı un
1 adet yumurta
1 su bardağı rende kaşar
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı hindistancevizi
Küçük bir tencereye un konur, üzerine 1 su bardağı süt konarak bulamaç yapılır, 5 dakika sonra kalan süt kaynar durumda eklenir, iyice çırpılır, tuz ve hindistanceviz katılır. Ateşe yerleştirilir, bir taşım kaynatılır, ateşten alınır, ılıyınca yumurta ve peynir konur, karıştırılır.
|
MORNAY SALÇASI |
|
zafira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2007
Mesajlar: 276
|
Kısa URL: https://ml.md/lc13769
Gönderme Tarihi: 15.May.2007
2,984 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme :
2 bardak (1/2 litre) süt,
1 kahve fincanı (50 gram) un,
2 çorba kaşığı (40 gram) tereyağı,
80 gram rendelenmiş parmesan peyniri veya gravyer peyniri,
1 tutam tuz,
4/5 bardak (200 santilitre) beyaz et suyu veya krema.
Yapımı : Küçük bir kaba yağ konur ve orta ısıdaki bir ateşte eritilir. Sonra buna un dökülür. Tel veya kaşıkla karıştırarak sarartılmadan iki dakika kavrulur. Yağlı un kavrulunca tuzlu sıcak süt azar azar dökülerek çabuk çabuk karıştırılan yağlı una yedirilir. Sonra salça vakit vakit karıştırılarak koyu olmayan bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Buna beyaz bir et suyu ya da krema katılır. Karıştırarak 4-5 dakika daha pişirilir. Kap ateşten indirilince rendelenmiş peynir serpili, bir iki defa daha karıştırdıktan sonra salça hazır duruma getirilir.
Bu salça genel olarak yumurtaların garnisinde, sebzelerde ya da gratirie olacak makarnalarda kullanılır. Malzemesindeki beyaz sığır eti suyunun veya tavuk suyunun yerine balık suyu konursa gratine olacak balık yemeklerinde kullanılabilecek güzel bir salça olur.
|
Morney Sos |
|
mAsUm
Aşçıbaşı
Kayıt: 27.07.2005
Mesajlar: 20 Şehir: Gölcük |
Kısa URL: https://ml.md/lc5158
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2006
3,478 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet yumurta sarısı
5 su bardağı kaynar süt (1 litre)
2 çorba kaşığı su Vı yaprak defne
120 gram yağ
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı un (100 gram)
50 gram rende pravyer
1) Küçük bir tencereye 4 yumurta sarısını ve 2 kaşık suyu koyunuz ve tencereyi sıcak suyun içine oturtunuz.
2) Devamlı ve dikkatlice yumurtayı pişirmeden koyu bir hal alınca kadar bir yumurta çırpma teliyle karıştırıp sıcak sudan çıkarıp, kendi haliyle pişmemesi için 1 dakika daha karıştırınız ve bekletiniz.
3) Yağı bir tencereye koyup eritiniz ve unu ilâve ederek orta ateşte 2 dakika kavurup ateşten alınız.
4) İlk sıcaklığı geçince kaynar olarak sütü ilâve edip iyice karıştırınız. Defne yaprağı ile tuzunu ekleyerek tekrar ateşe koyunuz, orta ateşte bir yumurta çırpma teliyle devamlı karıştırıp kaynatarak 15 dakika pişirip, ateşten alıp süzdürünüz.
5) Tekrar çırpma teliyle karıştırarak yumurtanın içine akıtarak yedirip benmaride muhafaza ederek arzu ettiğiniz zaman üzerine gravyer peyniri serperek kullanınız.
Not: Bu sos, kullanılma zamanına yakın yapılmalıdır. Özellikle yumurtası anında karıştırılmalıdır; zira, çabuk sulanabilir. Sıcak suyun içinde dururken altında bir bez olursa daha iyi olur ve nerede kullanılırsa kullanılsın, üzerine gravyer peyniri serpilir.
|
|