|
Müceddere (Kilis) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178344
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2024
118 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pilav için:
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı biber salçası
2 tatlı kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
1/2 çay kaşığı karabiber
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı su
1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış)
Servis için:
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
5 dal maydanoz
3 yemek kaşığı nar taneleri
Yemeği pişirmeye başlamadan önce pilav için olan soğanı ufak küpler halinde, üzeri için olan soğanı orta kalınlıkta piyaz doğrayıp kenarda bekletin.
Pirinçleri de sıcak suda 15 dakika bekletip, ardından yıkayıp süzün.
Pilav için geniş bir tencerede zeytinyağı ve tereyağı karışımında, küp doğranmış soğanları tuz da ilave ederek yumuşayana kadar kavurun.
Soğanların üstüne salçaları, ezilmiş ya da ufak doğranmış sarımsakları ve karabiberi de ekleyip salçaların kokusu çıkıp yumuşayana kadar kavurun.
Tencereye bulgur ve yıkanmış pirinçleri de ilave edip, diğer malzemelerle bütünleşene kadar 3-4 dakika kavurduktan sonra sıcak suyu ve haşlanmış mercimekleri ilave edin, karıştırın, tencerenin kapağını kapatıp ocağın altını en kısık konuma getirin.
Pilav pişerken geniş bir tavada servis için kullanacağınız soğanları zeytinyağı ve tuzla yumuşayıp, tüm suyunu çekip, koyu bir renk alana kadar kavurun.
Pilav suyunu çektikten sonra altını kapatın, kenarlardan ortaya doğru bir defa karıştırıp kapağı kapalı şekilde 10 dakika dinlendirin.
Dinlenen pilavı servis tabağına alın, üstüne kavrulmuş soğanları ilave edin, süslemek için de ince kıyılmış maydanoz yaprakları ve nar tanelerini ekleyin.
Müceddere pilavınız hazır.
|
Müceddere (Kilis) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc108574
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2024
1,808 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mehmet Şahiner
1/2 kg bütün yeşil mercimek
3 su bardağı bulgur
2 baş kuru soğan
Pul kırmızıbiber
Tuz
Zeytinyağı
Mercimek duru suda pul kırmızıbiber ve tuz ile haşlanır.
Pişince bulgur eklenir.
Suyunu çekip pilav kıvamına geldiğinde halka doğranmış soğanlar zeytinyağında kızartılır.
Pilavın üzerine dökülerek servis edilir.
Not: Soğanın bol olması önemlidir, lezzeti belirler. Sağlıklı ve ucuz bir yemektir. Kızdır kızdır ye müceddere sözü; sürekli aynı şeylerin tekrarlanması nedeniyle müceddere yemeğinin çokça yapılan ve yenilen bir yemek olduğuna gönderme yapan yöresel bir deyiştir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 23.05.2024
|
Müceddere (Kilis) |
|
uçan şef
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.12.2016
Mesajlar: 39 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc140820
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2019
1,577 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yeşil mercimek
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 su bardağı bulgur
2 adet soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı pulbiber
Yeteri kadar su
Tuz
Karabiber
Yeşil mercimeği tencereye alıp, üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin ve haşlayın. Üzerine biber salçası, bulgur ve tuz ekleyin. Pilav suyunu çekip, göz göz olana dek pişirin. Ayrı bir yerde soğanı piyazlık doğrayıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Pulbiber ve karabiber ilave edip, ocaktan alın. Pilavı servis tabağına alın. Kavrulan soğanın yağını kevgirle süzüp, pilavın üzerine gezdirin. Pilavı soğanlarla süsleyip, servis yapın.
|
Müceddere (Kilis) |
|
Baki
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.07.2008
Mesajlar: 20
|
Kısa URL: https://ml.md/lc25548
Gönderme Tarihi: 19.Tem.2008
2,865 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yeşil mercimek
6 su bardağı su
2 küçük boy soğan
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşığı salça
2 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı bulgur
1/2 tatlı kaşığı
1 kırmızıbiber
1/3 tatlı kaşığı karabiber
Mercimeği yıkayın, bir gece önceden 2 su bardağı su ile ıslatın. 1/2 su bardağı su ekleyip taneler yumuşayıncaya değin, yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Soğanı soyup ince ince doğrayın. Yağla birlikte tencereye koyun, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 5-6 dakika kavurun. Salçayı, mercimeği ve tuzu ekleyin. Kalan suyu da ekleyerek karıştırın. Kaynamaya başlayınca bulguru ilave edin ve tekrar karıştırın. Önce orta, sonra kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Daha sonra baharatı serpin, üzerine peçete koyup 15-20 dakika dinlendirin.
|
Müceddere Pilavı (Kilis) |
|
annebebek
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.01.2008
Mesajlar: 100 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc22718
Gönderme Tarihi: 22.Mar.2008
14,798 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 adet orta boy kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
3,5 su bardağı su
Tuz, pul biber ve karabiber
Mercimek akşamdan ıslatılır, ertesi günü haşlanır. Soğanlar yarım daire şeklinde doğranır, zeytinyağında kahverengine yakın renkte kavrulur. Üzerine yıkanmış bulgur katılır, birkaç kez çevrilir. Sonra haşlanmış suyu süzülmüş mercimek ilave edilir. Tuz, karabiber, pul biber serpilir ve suyu eklenir. Kapaklı olarak orta ateşte 15-20 dakika pişirilir. 15 dakika dinlendirilir, karıştırılır. Ilık olarak servise sunulur.
ML® Kilis Kebabı için tıklayın
|
Müceddere Pilavı ( Kilis ) |
|
serdarzaimoğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 29.11.2007
Mesajlar: 20 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc19615
Gönderme Tarihi: 29.Kas.2007
3,714 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı bulgur
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet iri kuru soğan
3 su bardağı su
Tuz
Karabiber
Yeşil mercimek düdüklüde haşlanır, suyu süzülür. Tencereye zeytinyağı konur. Üzerine yarım daire şeklinde doğranmış soğan katılır. Soğan neredeyse kahverengi olana kadar kavrulur. Üzerine su, tuz ve karabiber eklenir. Su kaynayınca yıkanmış, süzülmüş bulgur ve mercimek atılır. Tencerenin kapağı kapatılır. Kısık-orta ateş arası konumda 15 dakika pişirilir. Ilık servis yapılır.
|
Müceddere (Kilis) |
|
selvinaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.09.2007
Mesajlar: 40 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18115
Gönderme Tarihi: 29.Eyl.2007
3,944 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı yeşil mercimek
4 çorba kaşığı zeytinyağı
3 soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 su bardağı su
Tuz, karabiber, kırmızı pulbiber
Yeşil mercimeği üzerini örtecek kadar suyla dolu bir tencerede içine kırmızıbiber serpip haşlayın. Suyunu süzün ve bekletin.
Soğanları soyup halka şeklinde doğrayın ve zeytinyağında sararın-caya kadar kavurun. I çorba kaşığı su ile sulandırılmış salça ilave edip kavurmaya devam edin. Üzerine 2 bardak su, tuz ve karabiber ekleyip kaynattıktan sonra bulguru ilave edin. 4-5 dakika kadar pişirip haşlanıp süzülmüş mercimeği ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Pilavı 10 dakika kadar demlendirdikten sonra harmanlayın. Sıcak servis yapın.
ML® Müceddere için tıklayın
|
|