Kısa URL: https://ml.md/lc95618
Gönderme Tarihi: 04.Şub.2014
1,499 defa indirildi / yazdırıldı
Muhallebi süt anlamına gelen "halip" sözcüğünden türemiş Arapça bir kelimedir. Bütün dünyada görülebilecek en basit tatlı türüdür. Sadece pirinç unu ya da nişasta süt ve şekerden meydana gelmiştir. Orijinal olarak fıstıklı ve sakızlı iki tipi çok tanınsa da, içine eklenebilecek çeşitli malzemelerle çok farklı muhallebiler yapmak mümkündür.
Aşağıdaki yöntemlerle de hazırlanabilir:
Muhallebi pişirilirken içine 23 adet damla sakızı ezilip konulursa sakızlı muhallebi adını alır.
Muhallebi yaparken toz şeker atmadan hemen önce çekilmiş yeşil fıstık katılırsa fıstıklı muhallebi adını alır.
Muhallebi piştikten sonra ıslatılmış bir tepsiye dökülüp soğuduktan sonra üzerine yarım su bardağı su gezdirip dolapta iyice katılaştıktan sonra kesilip özel şekerli su dökülüp suyu ile servisi yapılırsa su muhallebisi adını alır. Bazı yörelerde şekerli su yerine pekmez dökülerek de servisi yapılır.
Sütün içine taze meyve püreleri katılarak meyveli muhallebi yapmak mümkündür.
Muhallebi pişirirken şeker miktarını çok az koyup piştikten sonra soğutulup servisi yapılırken üzerine pudra şekeri serpilirse şekersiz muhallebi adını alır.
Yaz aylarında dondurma ile servisi yapılabilir.
Yine muhallebinin üzerine tanesi bol reçel konularak servisi yapılabilir.
Pişirmede Dikkat Edilecek Noktalar:
Soğuk süt ile pirinç unu pürüzsüz hale gelinceye kadar ezilmelidir.
Dibinin tutmaması ve kabarıp taşmaması için pişirme işlemi tamamlanıncaya kadar karıştırılmalıdır.
Servise Hazırlama:
Sıcak olarak kaselere doldurulur. Soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra tarçın serpilerek servisi yapılır.
Pişirilen Üründe Aranılan Özellikler:
Süt ve şeker lezzeti taşımalı, pirinç unu kokmamalıdır.
İç yapısı homojen olmalıdır.
Görüntüsü düzgün olmalıdır.
Şekli bozulmayan katılıkta olmalıdır.
Beyaz renkli olmalıdır.
Kısa URL: https://ml.md/lc172039
Gönderme Tarihi: 14.May.2023
125 defa indirildi / yazdırıldı
Nişasta kolay topaklanan bir gıda maddesidir. Muhallebiyi hazırlamaya başlarken ilk adımınız, mutlaka başka bir kap içinde kullanacağınız nişastayı az miktarda süt ile çırparak açmak olmalıdır. Muhallebinizi pişirirken pürüzsüz olması için ocaktan alıncaya kadar sürekli karıştırmanız ve topakları ezmeniz gerekir. Muhallebi kıvam aldıktan sonra üzerinde baloncuklar oluşmaya başlamışsa eğer, kaselere paylaştırabilirsiniz. Muhallebi yapılışı tamamlanıp kaselere doldurulduktan bir süre sonra üzerinde kaymak gibi bir tabaka oluşur. Bunu engellemek için kaplara paylaştırılan muhallebiler henüz soğumadan üzerine streç film sararak kapatın ve bu şekilde soğumaya bırakın. Hazırladığınız muhallebiyi vanilya özütü ya da küçük bir parça damla sakızı katarak aromalı hale getirebilirsiniz; renk ve kıvam vermesi için de 1 adet yumurta sarısı ekleyebilirsiniz. Nişastanız kalmadıysa da orta boy tencerede süt, un ve şekeri çırpın. Daha sonra kısık ateşte kaynayana kadar pişirin. Topaklanma olmaması için pişerken sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra ocağı kapatmadan tereyağı ve vanilya eklenerek ocaktan alın. Kıvamı normal muhallebiden biraz daha farklı olsa da günü kurtaracaktır.