Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Öksüz Helvası (Alanya Antalya)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Marmara Yemekleri
Ege Yemekleri
Akdeniz Yemekleri
Adana Yemekleri
Antalya Yemekleri
Burdur Yemekleri
Hatay Yemekleri
Isparta Yemekleri
Kahramanmaraş Yemekleri
Kıbrıs Yemekleri
Mersin Yemekleri
Osmaniye Yemekleri
İç Anadolu Yemekleri
Karadeniz Yemekleri
Doğu Anadolu Yemekleri
Güneydoğu Anadolu Yemekleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Öksüz Helvası (Alanya Antalya)

ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc145862
Gönderme Tarihi: 24.Eyl.2019
2,228 defa indirildi / yazdırıldı




Milli Eğitim Bakanlığı

Bir su bardağı üzüm veya keçi boynuzu pekmezi
½ bardak su
1 su bardağı elenmiş un
500 gram tereyağı

Bir ölçek üzüm veya keçi boynuzu pekmezi, ½ ölçek su ile karıştınlır.
Bu karışımın beşte biri bir kaba ayrılır, kalanı ise bir tencerede kaynatılır.
Kaynayan karışımın içine elenmiş un yedirilerek iyice karıştırılır.
Hamur haline gelen karışımın tencereye yapışmaması için tereyağı ilave edilir.
Kalan karışım yavaş yavaş pişen hamura eklenerek karıştırılmaya devam edilir.
Bir tepsiye alınan pişmiş helvaya elle şekil verilir.
Şekillendirirken kabın ortasına bir silindir konulur, kenarları ise bir kaşıkla bastırılarak yayılır.
Diğer tarafta kızdırılan tereyağı, kabın ortasındaki delik doluncaya kadar gezdirilerek dökülür ve servis edilir.



Öküz Helvası (Alanya Antalya)

ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752
Şehir: Samsun
Kısa URL: https://ml.md/lc146153
Gönderme Tarihi: 08.Ekm.2019
1,035 defa indirildi / yazdırıldı




http://alanya.bel.tr

Üzüm pekmezi, tereyağı ve undan yapılan helva oldukça besleyici olup 5 kişilik miktarı yaklaşık 4278 kcal değerine sahiptir. Bu helva evde pişiyorsa muhakkak misafir olmalıdır çünkü helvanın aynı zamanda bir ritüeli vardır. Pekmez, sıcak suyla kaynatılır ve una yavaş yavaş eklenerek macun kıvamında bir macun elde edilir ve kavrulur. İyice kavrulan helva, ortasında bir havuz oluşturacak şekilde tabağa alınır. Havuz yapılan kısma eritilmiş tereyağı doldurulur. Tabağın kenarlarından alınan helva lokmaları, tereyağı havuzuna batırılıp yenerek havuzun olduğu kısma kadar gelinir. Ritüel burada kendisini gösterir çünkü ‘’Havuzu yıkan lokmayı kim alırsa bir sonraki helvayı o kişi yapar’’. Malzemesi az diye yapımı kolay zannedilmesin, oldukça leziz olan bu helvanın yapımı emek ve bilek gücü ister. Pekmez eklendikçe helva ağırlaşır ve kavrulması güçleşir. Dolayısıyla havuzu yıkan kişinin cezası da bir sonraki helvayı yapmaktır.

Not: Öküz helvası nam-ı diğer öksüz helvası, çocuklarına yedirecek bir şey bulamayan bir annenin evdeki son malzemelerle hazırladığı rivayet edilen bir helvadır. Adı zamanla değişime uğramış Öksüz Helvası zamanla Öküz Helvası olarak da anılır olmuştur.


Fotoğraf "Domates Perisi" tarafından gönderildi. 08.12.2021


Öksüz Helvası (Alanya Antalya)

hemşiranım
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 06.10.2019
Mesajlar: 38
Şehir: Konya
Kısa URL: https://ml.md/lc146221
Gönderme Tarihi: 11.Ekm.2019
1,045 defa indirildi / yazdırıldı




http://alanya.bel.tr

2 su bardağı üzüm pekmezi
2 su bardağı su
4 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı un
Üzerine;
200 gr tereyağı (helvanın üzerine kızartmak için)

Üzüm pekmezi ve su helva yapılacak tencerede kaynatılır.
Elde edilen karışımın 1 su bardağı ayrılır. Kalan pekmezli suya yavaş yavaş un eklenerek sürekli karıştırılır. Hamur elde edilir.
Elde edilen hamura ayrılan sudan azar azar dökerek hamur pişirilir bu işlem su bitene kadar 5-6 kez devam etmelidir.
Su bittikten sonra 4 yemek kaşığı tereyağından yarım yemek kaşığı alınır hamuru eklenerek karıştırılır bu işlem 8 kez tekrar etmelidir.
Elde edilen helvanm pişirme işlemi devam eder.
Kıvamını anlamak için hamuru kaşığı hızlıca vurunca hamur kesiliyor ise helva pişmiş demektir.
Pişen helva yuvarlak tepsiye alınır.
Orta kısmına, havuz formu verilerek kızartılan tereyağı dökülür, yüzeyi süslenerek servise sunulur.



Öksüz Helvası (Alanya Antalya)

OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211
Şehir: Sincan
Kısa URL: https://ml.md/lc152343
Gönderme Tarihi: 15.Ağu.2020
729 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.sabah.com.tr

1.5 su bardağı pekmez
1.5 su bardağı un
1 su bardağı su
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzeri için:
4 yemek kaşığı tereyağı
Ceviz

Pekmez, su ve zeytinyağını teflon bir tavaya alıyoruz. Bu karışımın dörtte birini ayırıyoruz. Tavadaki karışım kaynayınca unu ekleyip topaklanmaması için karıştırıyoruz. Ayırdığımız pekmezli karışımı ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Helva kendini toparlayıp hamur kıvamını alınca oldu demektir. Helvamızı düz bir tepsiye alıp ortasına kaşık yardımıyla küçük bir havuz yapıyoruz ve erittiğimiz kızgın tereyağını önce bu havuza, sonra etrafına gezdirip cevizle süslüyoruz.

Not: Kulaktan kulağa anlatılan hikayeye göre yoksul bir ana-oğul, neredeyse her gün yan evlerinde yaşayan varlıklı ailenin mutfağından gelen helva kokuları arasında yaşarmış. O zamanlar şeker pahalı bir ürün olduğundan zenginlik simgesi olarak görülürmüş. Yoksul ailenin oğlu da her gün annesinden helva istemeye başlar olmuş. Bunun üzerine anne, o an evinde olan pekmezi sulandırmış, unla karıştırıp bir helva yapmış. Tadı güzel olmuş ama oğlu helvayı görünce "Bu helva neden kara, komşunun helvası beyaz" demiş, annesi de "Bu öksüz helvası da ondan. Üstelik bu helvanın ortasındaki havuzu yıkan ilk kişiye öküz deniyor, ceza veriliyor." Öksüz helvasına 'Öküz helvası' da denmesinin nedeninin bu olduğu söyleniyor.







Öksüz Helvası (Alanya Antalya) Tarifleri Akdeniz Yemekleri



(4 adet Öksüz Helvası (Alanya Antalya) 54,480 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort