|
|
Omaç (Gaziantep) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc86395
Gönderme Tarihi: 02.Şub.2013
4,206 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.gaziantepmutfagi.org
3 adet kuru açma ekmek (yufka)
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak (istenirse)
4 adet iri domates
2 adet Antep peyniri
1 demet maydanoz
½ yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası (istenirse)
3 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
½ yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
½ tatlı kaşığı tuz
½ tatlı kaşığı karabiber
Yufka ekmekleri madeni para büyüklüğünde kırıp bir tarafa koyun.
Maydanozu irice doğrayıp bir tarafta bekletin.
Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın ve yoğurmak için uygun bir tepsi veya leğen içine koyun.
Domateslerin kabuklarını soyup küçük küçük doğrayın.
Antep peynirini de ufak küpler halinde kesin.
Tepsiye ekleyin.
Bütün bunların üstüne sadeyağ, tuz, karabiber, domates ve biber salçası ile toz kırmızıbiberi ekleyerek birbiriyle karıştırın ve iyice yoğurun.
Son olarak ekmek parçalarını ekleyin.
Maydanozu da katın ve ancak karışacak kadar yoğurarak avucunuzda sıkarak şekil verin.
Hemen servis yapın.
Not: Antep peyniri bulamazsanız, örgü peyniri, hellim peyniri, dil peyniri gibi peynirlerden birini kullanabilirsiniz. İlkbahar ve yaz aylarında maydanoz yerine 10-15 adet kıyılmış körpe asma yaprağı koyarak bambaşka bir lezzet elde edebilirsiniz.
Kat kat, yaprak yaprak kuru ekmek, Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir.
Kış için hazırlanan kuru ekmek, el altında çabucak bir şeyler hazırlamak gerektiğinde her zaman imdada yetişir.
Omaç kıvamını kuru ekmekten alır.
Bekletilirse ekmek hamurlaşır ve tadını kaybeder, bu yüzden hemen tüketmek gerekir.
Omaç bekletilirse çok kısa zamanda hamur olur ve istenen lezzeti vermez.
Dilerseniz sadeyağ yerine birkaç kaşık sızma zeytinyağı da kullanabilirsiniz.
Mevsiminde taze tarhun otu da katabilirsiniz.
|
Omaç (Gaziantep) |
|
ceviz
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.12.2016
Mesajlar: 28 Şehir: Ordu |
Kısa URL: https://ml.md/lc121823
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2016
2,876 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
5 adet kuru yufka ekmeği
Yarım su bardağı Komili Sızma Zeytinyağı
300 g Antep peyniri
3 adet sof domatesi (yerli)
5 adet yeşil biber
3 adet kırmızı biber
1 adet kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Yarım demet taze nane
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
Kaya tuzu
Derin bir karıştırma kabına kuru yufka ekmeklerini parçalayın.
Ekmeklerin üzerine domatesi rendeleyin.
Daha sonra ince ince kıydığınız tüm sebzeleri ve peyniri ekleyin.
Bu malzemeleri güzelce harmanladıktan sonra Komili Sızma Zeytinyağı, salçalar ve kaya tuzunu ilave edin.
Güzelce yoğurup elle şekil vererek servis edin.
Not: Özellikle bağ evlerinde ve tarlalarda çalışırken bolca yapılan bir köfte çeşididir. Kuru olursa domates, fazla ıslak olursa da ekmek ilave edilmelidir
|
|
Omaç (Gaziantep) Tarifleri Adıyaman Yemekleri
|
|