|
|
Ordu Mutfak Kültürü |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179168
Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2024
60 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Bu yörede ot ve turşu çok tüketilmektedir. Fasulye turşusu gibi turşu çeşitleri yöre halkı tarafından yapılır ve genellikle yağda kavrularak tüketilir.
Kuru fasulye de çeşitli mutfaklarda kullanılmaktadır. Geleneksel lezzetlerden biri de mısır unu hamuruyla yapılan pancar dolması, pancar ve fasulyeden hazırlanan dibledir.
Düğünlerde genellikle keşkek yapılır.
Bir diğer yöresel gelenek de kapalı pide ekmeklerini yerel fırınlarda pişirip hafta sonları kahvaltıda tüketmektir.
Bu yörenin en dikkat çekici yanları arasında galdirik, sakarca ve melocan gibi çok sayıda yabani ottan yapılan yemeklerdir.
|
Ordu Mutfak Kültürü |
|
çevreli
Aşçı
Kayıt: 17.08.2015
Mesajlar: 15 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc110773
Gönderme Tarihi: 18.Ağu.2015
1,578 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Ordu mutfağı, yörenin coğrafi özelliklerine göre şekillenmiştir. Ordunun balık, sebze, meyve yönünden zengin Karadeniz kıyısında,dağ - yayla ve deniz kültürünün iç içe olduğu bir yörede bulunması mutfağını zenginleştirmiştir. Balıkçılık, fındık, mısır tarımına, arıcılık ve yaylacılığa bağlı ekonomi Ordu mutfağının oluşmasında önemli etkendir.
İl içerisinde kıyı kuşağı ve kıyı ardı (yüksek kesimler) gibi yörelerde coğrafi koşullardaki değişikliğe bağlı olarak halkın yiyecek ve içeceklerinde farklılıklar görülmektedir.
Kıyı kuşağı yağışlı ve ılıman iklime sahip olduğundan bitkisel ve hayvansal (özellikle balık) temelli beslenmektedir. Özellikle Perşembe, Gülyalı, Fatsa ve Ünye ilçeleri balık, bal, et, köfte ve ekmeği ile ünlüdür. Perşembe Karadenizin doğal liman özelliğine sahip nadir kıyılarına sahiptir. Bölge genelinde Perşembe kıyılarında olta ve ağlar ile avlanan mezgit balığı çok talep görmektedir. Beyaz etli mezgit balığının tavası ve buğulaması lezzetli bir şekilde yapılır. Her tür balığın avlandığı Perşembede son yıllarda kültür balıkçılığı da gelişmiştir. Buna bağlı olarak hamsi, levrek ve somon balığı günümüzde sofralarda çok sık görülmektedir.
Yükseklere çıkıldıkça iklimin nispeten sertleştiği (kar daha fazla yağmakta, daha uzun yerde kalmakta vs.) yayla kültürüne geçilmektedir. Mesudiye, Kabadüz, Kumru, Gölköy, Korgan, Gürgentepe, Aybastı, Kabataş, Akkuş yörelerinde yaylalara bağlı olarak yapılan hayvancılık uzun yıllardır temel geçim kaynaklarından biridir. Bu nedenle etlihamurlu, mısır, patates ve buğday ürünlerinin bu yörelerde sofraya gelme sıklığı fazladır. Kıyı kuşağında sığır eti, yükseklerde özellikle yaylalarında ise koyun eti tüketimi daha fazladır. Kapalı toplum yapısına sahip yüksek rakımlı coğrafyalarda yakın zamana kadar geleneksel mutfak kültürünün korunduğu görülmektedir.
Ordu mutfağı, tarihsel gelişim süreci içerisinde aldığı göçlerle zenginlik ve çeşitlilik kazanmıştır. Yörede yaşayanların örf ve adetleri, gelenek ve görenekleri ile şekillenmektedir. Özellikle gürcü yemekleri ile Ordu mutfağı zenginleşmiştir.
Ordu mutfağına, balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakimdir.
|
|
Ordu Mutfak Kültürü Tarifleri Diğer Konular
|
|