|
Örgü Çörek |
|
amator
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.04.2006
Mesajlar: 147 Şehir: Kecioren |
Kısa URL: https://ml.md/lc5199
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2006
2,526 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
2 Su Bardağı Un
250 gr. Rendelenmiş Kaşar Peyniri
160 gr. Margarin veya Tereyağı
1 Tatlı Kaşığı Tuz
1 Çay Kaşığı Pudra Şekeri
1 Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
Üzerine
1 Adet Yumurtanın Sarısı
YAPILIŞI
Unu hamur yoğurma kabına alın. Ortasını havuz şeklinde açın.
Rendelenmiş kaşar peynirini, margarin veya tereyağını, tuzu pudra şekerini ve kırmızı toz biberi ekleyin. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene dek yoğurun.
Avucunuzun büyüklüğünde yuvarlaklar yapın. Bu yuvarlakların her birini 20 cm uzunluğunda, bir kalem kalınlığında çubuk olacak şekilde hazırlayın.
Çubukları 3 eşit parçaya ayırın. Bu üç parçanın bir tarafını birleştirin.
Açıkta kalan uçlarını örün. Açılmaması için uçlarını birleştirin. Üzerlerine yumurtanın sarısını sürün. Çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış orta ısılı fırında üzerleri kızarana dek pişirin.
ML® Örgü Çörek için tıklayın
|
ÖRGULU ÇÖREK |
|
Hasibe
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.05.2007
Mesajlar: 53 Şehir: Siirt |
Kısa URL: https://ml.md/lc14939
Gönderme Tarihi: 28.May.2007
2,283 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
250 gr. margarin
1 çay bardağı su
1 paket kabartma tozu
1/2 limonun suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Üzerine sürmek için:
2 adet yumurtanın sarısı
1/2 çay bardağı susam
1/2 çay bardağı çörekotu
HAZIRLANIŞI
İlk olarak 250 gr. margarin eritilip soğumaya bırakılır. Soğumuş olan margarinin içine kabartma tozu, su, limon suyu ve tuz eklenerek karıştırılır. Üzerine alabildiği kadar un ilave edilip yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır. Parçalar avuç içinde yuvarlanarak uzatılır. 2 ucu yan yana getirilerek bükülür. Saç örgüsü gibi şekil verilir. Saç örgülü çörekler yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp, çörekotu ve susam serpilir. 200 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirilir.
ML® Kopça Çöreği için tıklayın
|
Örgülü Çörek |
|
korel
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.08.2009
Mesajlar: 28 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc41832
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2009
2,630 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER
1 YUMURTA (AKI, SARISI AYRILIR)
1/2 PAKET MARGARİN VEYA TEREYAĞI
1/2 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
3/4 SU BARDAĞI SÜT
1 KABARTMA TOZU
4 SU BARDAĞI UN
TUZ
İÇİ İÇİN
200 GR. BEYAZ PEYNİR VEYA LORPEYNİRİ
1 DEMET MAYDANOZ
Elenmuş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine eritip ılıttığımız margarini, sıvı yağı, sütü, yumurta akını, kabartma tozunu, tuzu ekleyip özlü bir hamur yoğuralım. Hamuru 1/2 cm. kalınlığında açalım. Hamurun kenarlarını bıçakla kesip dilediğiniz büyüklükte bir dikdörtgen oluşturalım. Dikdörtgen hamurun orta kısmına peynirli may-donozlu içi yayalım. Peynirli için kenarlarında kalan hamura verev kesikler yapalım. Kesiklerle oluşan kanatları üst tarafta örerek kapatalım. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek ısıtılmış 200° ısılı fırında altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim.
NOT: Aynı hamurdan poğaça veya çörek hazırlayabilirsiniz. Dikdörtgen kestiğiniz hamurun kenarlarından artan hamuru yeniden yoğurup kullanın.
ML® Galetalı Çörek için tıklayın
|
Örgülü Çörek |
|
kanat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.10.2010
Mesajlar: 31 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc56849
Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2010
6,065 defa indirildi / yazdırıldı
|
Emine Beder
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
6 su bardağı un
1 paket yaş maya (40 gr.)
1 çorba Kaşığı şeker
1 yumurta sarısı
tuz, çörekotu ve haşhaş tohumu
İçi için;
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
1 çorba kaşığı acika (çemenzar) baharatı veya birer çay kaşığı kimyon, karabiber, yenibahar, pulbiber
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 /2 su bardağı sıvı yağ
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım İçine mayalı sütü, sıvı yağı ve tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örterek ılık bir ortamda hamur iki misli kabarana dek mayalandıralım. Bu arada çöreğin iç harcını hazırlayalım. Bir kabın içine domates salçasını, biber salçasını, iri dövülmüş cevizi, acika (çemenzar) baharatını ve sıvı yağı ekleyip karıştıralım. Mayalanan hamuru 4 eşit parçaya ayırarak beze yapalım. Bezelerden ikisini ayrı ayrı unlanmış bir zeminde 0.3 mm. kalınlığında açalım. Açılan her iki yufkanın üzerine salçalı harcı düzgünce sürelim. Her iki hamuru da rulo yaparak saralım. Hamur rulolarını yan yana getirip birbirine dolayarak margarinle yağlanmış fırın kabına dizelim. Diğer iki hamuru da aynı şekilde hazırlayalım. Hamurların ikinci kez mayalanması için, oda sıcaklığında 1/2 saat daha bekletelim. Hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp haşhaş tohumu serperek, önceden ısıtılmış 190° ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim.
|
ÖRME ÇÖREK |
|
ruşeym
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.11.2010
Mesajlar: 321 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc58272
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2010
3,102 defa indirildi / yazdırıldı
|
Necip Usta
500 gr. elenmiş un
20 gr. maya
200 gr. süt
100 gr. yağ
4 adet sarı yumurta
50 gr. pudra şekeri
1 silme çay kaşığı tuz
Sütü hafif ılıtıp çukur bir kaba dörtte birini koyup içine mayayı ve bir çay kaşığı pudra şekeri ilâve ederek maya ezilinceye kadar karıştırıp unun dörtte birini ilâve ederek karıştırarak yumuşak bir hamur yapınız. Üzerine biraz un serpip ağzını kapatarak 20 dakika mayalandırınız. Sonra teker teker içine yumurta sarılarını ve yağı ilâve ederek karıştırıp iki dakika kadar çırpıp kalan unu, tuzu, şekeri ve sütü ilâve edip 3-4 dakika çırparak bir hamur yapınız ve ağzını kapatarak ılık bir yerde 45 dakika mayalanmaya bırakınız. Sonra hamurun uçlarını ortasına toplayıp hafifçe bastırın ve 30 dakika daha mayalanmaya bırakınız. Sonra bir hamur masasına hafif un serpip hamuru çıkarıp 3 müsavi parçaya kesiniz. 25 kuruş kalınlığında hamurları küçük birer sopa gibi yuvarlayıp hamurların başlarını bir araya getirerek saç örer gibi örünüz ve bir yağlı kâğıt üzerine koyarak bir fırın tepsisine koyunuz. Üzerini kurumaması için hafif yağlayıp 25 -30 dakika daha mayalanmaya bırakınız. Sonra üzerini fırça ile yumurtalayıp 200 derece ortadan hızlı fırında 30 -35 dakika pişiriniz.
|
Örgü Çörek |
|
abi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.10.2016
Mesajlar: 62 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc141796
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2019
578 defa indirildi / yazdırıldı
|
5-6 su bardağı elenmiş un
20 gram yaş maya
4 çorba kaşığı kaymak
150 mililitre sıvı yağ
2 adet yumurta
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
Beyaz peynir
Dilediğiniz pizza malzemeleri
Dilerseniz zeytin ezmesi
Üzeri için:
Susam
Chia tohumu
Oda sıcaklığında beklettiğiniz malzemeleri un hariç yoğurma kabına alın. 1 adet yumurta sarısını ayırın. Malzemelerin üzerine yavaş yavaş unu eleyerek yoğurmaya başlayın. Yumuşak hamuru tezgaha alın ve üzerine unu serperek 10 dakika daha yoğurun. 3 ya da 6 beze yapın. Bezelerin üzerini örterek 30 dakika bekletin.
İç malzemeleri hazırlayın.
Yumurta sarısına 1 kaşık soğuk su ekleyin ve çırpın. Bezenin birini hafif unlanmış tezgahta uzun pide şeklinde açın, ortasına uzun şekilde iç malzemesini yerleştirin, üzerini kenarlardan ortaya doğru kapatın. Rulo şeklindeki çöreği ek yeri alta gelecek şekilde fırın tepsisine alın. 2 adet daha rulo hazırlayıp saç örgüsü gibi örün, üzerine yumurta sarısı sürün.
Fırını açın, fırın 180-190 derecede ısınırken çöreklerin üzerine susam ve chia tohumu serpin. Fırın derecesini 150-160 dereceye getirip 30 dakika kadar yavaş yavaş içini çekerek kabaran çöreği 190 dereceye getirerek pişirin. Üzerini örtün, ılındığında dilimleyerek servise alın.
|
Örgülü Çörek |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159780
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2021
343 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
250 gram margarin
1 su bardağı yoğurt
1 çay kaşığı karbonat
Bir tutam tuz
1 adet yumurta
Bir tutam toz şeker
Aldığı kadar un
İçi için:
4 adet patates
1 adet soğan
50 gram margarin
2 çorba kaşığı salça
Tuz
Karabiber
Nane
Üzeri için:
1 adet yumurta
Çörekotu
Öncelikle patatesli harcı hazırlayın. Patatesleri haşlayıp rendeleyin. Yemeklik doğranmış soğanla birlikte margarinde kavurun. Salçayı, baharat ve tuzu ekleyin. Tencerenin altını kapatıp, patatesli harcı soğumaya bırakın. Bu arada hamuru hazırlayın. Bunun için oda sıcaklığında margarin, yoğurt, karbonat, tuz, toz şeker, yumurta ve aldığı kadar unu yoğurun. Hamuru 10 dakika dinlendirin. Ardından, hamurdan ceviz iriliğinde 20 parça koparıp, çay tabağı büyüklüğünde oval olarak açın. Kenarlarını bıçakla çizikler atarak kesin (kesikler hamurdan kopmamalı). Hazırladığınız patatesli harçtan üzerine koyun. Kesilen kenarları yukarıdan başlayarak örün. Bütün hamurları bu şekilde hazırlayın. 1 adet yumurta sarısını üzerlerine sürün. Çörekotu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişirin.
|
|