Hamuru için:
Üç buçuk su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
2 çorba kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 adet soğan
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
150 gram kıyma
5-6 dal maydanoz
Tuz
Karabiber
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Çörekotu
Öncelikle hamur için unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, tereyağı ve tuzu katıp, iyice yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve 15-20 dakika dinlenmeye bırakın. Hamuru üç eşit bezeye ayırın ve bir kenara alın. İç malzeme için kıyılmış soğan ve sıvı yağı bir tavaya alıp, hafif kavurun. Kıyma, tuz ve karabiber ekleyip 2-3 dakika daha kavurduktan sonra kıyılmış maydanozu katın. Tavayı ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Bezelerden birini oklava yardımıyla ince açın. Soğumuş iç malzemenin üçte birini yufkanın uç kısmına yayın ve rulo şeklinde sarın. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayın ve üç rulonun uç kısımlarını birleştirip, saç örgüsü şeklinde örün. Yağlanmış fırın tepsisine alın. Saç örgüsü tepsinize uzun gelirse ikiye kesip, bu şekilde yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Dilimleyip servis yapın.
|