|
|
ÖZBEK PİLAVI (Gaziantep) |
|
TUBA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2005
Mesajlar: 153
|
Kısa URL: https://ml.md/lc6592
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2006
2,697 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
150 gr. iri kıyma
400 gr. pirinç
100 gr. haşlanmış nohut
100 gr. salça (50 gr. domates, 50 gr. biber karışık)
Tuz, karabiber
2 adet havuç
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet çarliston biber
250 gr. margarin yağı
Yeteri kadar su
Ayıklanmış pirinç ılık suya konur, bir yemek kaşığı tuz atılarak (5-10 dk.) ıslanmaya bırakılır. Bir tencereye et ve yağ koyarak kavrulur. Hafif kavrulduktan sonra havuç, soğan ve biber ince bir şekilde doğranıp ete ilave edilir. 5 dk. kavrulduktan sonra ıslanmış pirinç, yıkanıp süzgece boşaltılır. Kavrulmakta olan ete ve havuca pirinç ve haşlanmış nohut ilave edilir,
5 dk. kavrulduktan sonra salça ve kaynamış et suyu ilave edilir. Kapağın altına yağlı kağıt koyarak kapatılır. 10 dk. sonra servise sunulur. (Fikret MAVİYILDIRIM - Mazıcıoğlu Et Lokantası)
ML® Molhatalı Aş için tıklayın
|
Özbek Pilavı (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88179
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2013
2,109 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
2,5 bardak pirinç
750 g kuşbaşı et
750 g havuç
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
3 yemek kaşığı sadeyağ veya tereyağı
1,5 tatlı kaşığı tuz
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
2'şer yemek kaşığı Antep fıstığı ve badem
Pirinci biraz tuz ile kaynara yakın sıcak suda ıslatın ve ılınıncaya kadar bekleyin.
Soğanları ince ince kıyın. Havuçları soyun, rendeleyin. Antep fıstığı ve bademi üstünü geçene kadar suda bir taşım kaynatın, soğutun ve süzün, yumuşayan kabuklarını soyun.
Eti tencerede suyunu salıp çekinceye kadar çevirin. Etin üstüne yağın yarısını, soğan ve havucu ekleyin. Soğan sararıp, havuç renk değiştirinceye kadar kavurun. Domates salçası, tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyip karıştırın. Yaklaşık 5 bardak kadar sıcak su ekleyin ve pişmeye bırakın.
Et tamamen pişip yumuşayınca, pirinci süzün ve iyice yıkayın. Tenceredeki et üstüne ekleyin.
Bu arada tenceredeki etin suyu biraz azalmış ve pirincin miktarına denk gelecek gibi yaklaşık 4 bardak kadar kalmış olacaktır. Su miktarını pirincin su kaldırma kapasitesine göre ayarlayabilirsiniz. Hafif ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
Pilav kendini çekince üstü için kalan yağı eritin, fıstık ve bademleri yağda biraz renk alana kadar çevirin ve pilavın üstüne dökün. Ocaktan alın ve kapağının altına temiz bir bez veya kâğıt havlu koyarak tekrar kapatın ve 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Kaynar sıcaklığı geçmiş ve demlenmiş pilavı servis tabağına alın.
Not: Özbek pil avı tadını pirinç ile birlikte pişen et, soğan ve havuçtan alır. Yapılışı evden eve farklılık gösterebilir. Kimisi kuşbaşı et, kimisi bıçak kıyması kullanır. Havuç pilava rendelenerek eklenebilir veya dilim dilim konulabilir. Bazen baharatı bol kullanılır, bazen az tutulur. Bu tarifte havuçlar rendeleniyor ve pilavın içinde adeta kayboluyor.
|
Özbek Pilavı (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88180
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2013
1,748 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
2,5 bardak pirinç
750 g yağsız kuşbaşı et
1 kg havuç
2 adet soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
4 yemek kaşığı sadeyağ
1 yemek kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı tuz
Pirinci biraz tuz ile kaynara yakın sıcak suda ıslatın ve ılınıncaya kadar bekleyin.
Soğanları ince ince kıyın, havuçları soyun, 3-4 cm uzunluğunda kuşbaşı et gibi kesin veya halka halka doğrayın.
Eti tencerede suyunu salıp çekinceye kadar çevirin. Yağın yarısını ve soğanı ekleyin. Soğan sararıncaya kadar kavurun. Domates salçası, tuz, karabiber ve yenibaharı ekleyip karıştırın. Yaklaşık 5-6 bardak kadar sıcak su ekleyin ve pişmeye bırakın.
Pişen etleri bir tabağa alın ve havuçları tencerede kalan et suyuna koyun. Havuçlar yumuşayıncaya kadar et suyunda pişirin. Pişen havuçları da etin üstüne alııı.
Islatılmış pirinci süzün, iyice yıkayın ve tencerede kalan et suyuna ekleyin. Bu arada tenceredeki et suyu biraz azalmış ve pirincin miktarına denk gelecek gibi yaklaşık
4 bardak kadar kalmış olacaktır. Su miktarını pirincin su kaldırma kapasitesine göre ayarlayabilirsiniz. Hafif ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirin.
Pilav suyunu çekince ocaktan alın ve kapağının altına temiz bir bez veya kâğıt havlu koyarak tekrar kapatın ve 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Kalan yağı eritin, et ile havuçları yağda çevirerek ısıtın ve yarısını pilav ile harmanlayın. Pilavı servis tabağına alın, kalan et ve havuçları üstüne yerleştirin, isterseniz biraz daha karabiber ve yenibahar ekerek servis yapın.
Not: Özbek pilavı çok çeşitli şekillerde yapılır. Bu tarifte havuçlar kuşbaşı et gibi dilim dilim pilava konur ve tadı daha belirgin algılanır. Dilerseniz diğer Özbek pilavı tarifindeki gibi badem, fıstık ve tarçın da ekleyebilirsiniz.
|
|
ÖZBEK PİLAVI (Gaziantep) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|