|
|
Özbek Pilavı |
|
ahahhhh
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 21
|
Kısa URL: https://ml.md/lc152222
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2020
421 defa indirildi / yazdırıldı
|
"Kitabüt Tabbahin" 13. yy. el yazması yemek kitabı
Günümüze Uyarlayan: Osman Güldemir
Pirinç 1 su bardağı 180 gr. (Üç kez yıkanmış, süzülmüş)
Kuzu kuşbaşı - 213 gr.
Su 4 su bardağı 800 ml
Tuz 3 tatlı kaşığı 18 gr.
Tereyağı 3,5 yemek kaşığı 35 gr.
Et suyu 1,5 su bardağı 400 ml (Etin haşlandığı sudan)
Fıstık 1,5 yemek kaşığı 15 gr. (Dolmalık)
Kuş üzümü 1,5 yemek kaşığı 15 gr. (Sapları ayıklanmış ve yıkanmış)
Tarçın ½ tatlı kaşığı 1 gr. (Toz)
Karanfil ¼ yemek kaşığı 0,5 gr. (Toz)
Kakule ½ tatlı kaşığı 1 gr. (Toz)
Kıyma - 100 gr. (Kavrulmuş)
Et su ile beraber kaynatılır, köpüğü alınır, biraz pişince 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek biraz daha pişirilir.
Suyu süzülür.
Uygun bir tencerede, etler tereyağı ile kavrulur.
Üzerine et suyu, tuz, fıstık, kuş üzümü, tarçın, karanfil, kakule ve kıyma eklenir.
Kaynayınca pirinç salınır, kısık ateşte suyu çektirilir.
Bir saat demlendikten sonra tüketilir.
|
Özbek Pilavı |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc160820
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2021
289 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tuğrul Şavkay
300 gr. baldo pirinci (1+1/3 su bardağı)
50 gr. kuşüzümü (1/4 su bardağı)
500 gr. kıvırcık koyun eti (1 cm.’lik kuşbaşı doğranmış)
150 gr. tereyağı (10 çorba kaşığı)
100 gr. çamfıstığı (1/2 su bardağı)
300 gr. kuzu kıyması
Tuz
1/3 çay kaşığı tarçın
1/3 çay kaşığı toz karanfil
1/3 çorba kaşığı kakule (tohumları çıkarılıp, dövülmüş)
Pirinci ayıklayın. Soğuk su ile üç su yıkayıp, bulanık, nişastalı suyunu dökün. Yıkama suyu berraklaşınca pirinci bir süzgece çıkarıp süzdürün. Kuşüzümlerini bir tel süzgecin içine koyup, sertçe ovalayarak saplarının ayrılmasını sağlayın. Yıkayıp, süzdürün ve soğuk suya koyarak biraz şişmeye bırakın.
Etleri yıkayıp tencereye koyun, üzerini aşacak kadar su içinde orta ateşe oturtun. Etler pişince fazla suyunu temiz bir kaba süzdürüp, birkaç dakika daha pişirin.
Et tümüyle suyunu çektikten sonra tencereye tereyağını ve fıstıkları koyup etlerle biraz kızartın. Etin pişme suyundan 1 litre (4 su bardağı) ekleyin. Kıymayı kuşüzümünü, tuzu, tarçını, karanfili, kakuleyi katarak bir taşım kaynatın.
Kaynayan et suyuna pirinci salın, Ateşi kısıp, kapağını kapatarak pirinçler suyunu çekinceye kadar yaklaşık 15 dakika daha pişirip, pilavı ateşten alın.
Pişen pilavı tahta bir kaşıkla, pirinçleri ezmemeye özen göstererek karıştırıp tepsiye dökerek servis yapın.
|
|
Özbek Pilavı Tarifleri Osmanlı Yemek Tarifleri
|
|