|
Pancar Çarpması (Kırşehir) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166001
Gönderme Tarihi: 11.Tem.2022
145 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 adet şeker pancarı
1 bardak yeşil mercimek
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça
3 bardak su
Tuz
Karabiber
Pul biber
Pancar yıkanıp ayıklanır ve ince dilimler halinde kesilir. Doğranmış pancar ve yeşil mercimek sıvı yağda kavrulur. Üzerine 3 su bardağı su eklenir, haşlamaya bırakılır. Baharat ve salça ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir ve servis edilir.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 13.12.2023
|
Pancar Çorbası (Sivas) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116079
Gönderme Tarihi: 11.Nis.2016
2,055 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
1 Su Bardağı Yarma
1 Su Bardağı ince doğranmış Pancar Yaprağı (Pazı Yaprağı)
4 Su Bardağı Yoğurt
1 Çorba Kaşığı Un
3 lt. Su
Tuz
Soharıç (Yağ - Soğan - Nane)
2 Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Yemek Kaşığı Kuru Nane
Akşamdan, yarma suyu konularak bir taşım kaynatılır ve sabahleyin iyice pişirilir. Yıkanmış ve ince kıyılmış pancarlar kaynayan yarmaya katılır, tuzu atılır ve bir taşım kaynatılır. Üzerine bir yemek kaşığı un ile özelenmiş (bulamaç haline getirilmiş) yoğurt katılarak kaynayana kadar karıştırılır. Tuzu, suyu kararlanır. (Pancar yerine, aynı şekilde doğranarak ıspanak, maydanoz, hatta asma yaprağı bile kullanılabilir. Yarma yerine pirinç de konabilir.) Yüzüne çorbanın soharıcı (yağ-soğan-nane karışımı) ekilir. Bu karışım, ayrı bir tavada yağın içinde küçük doğranmış bir baş soğan pembeleştirildikten sonra bir yemek kaşığı kuru nane ilavesiyle hazırlanır. Soharıcın çorba üzerinde durması için, ekilmeden önce soharıç tavasına biraz soğuk su konur.
Not: Çorbanın, pancar yaprakları konulmadan yapılanına Ayran Çorbası veya Yoğurt Çorbası da denir.
|
Pancar Çorbası (Sivas) |
|
fincan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2009
Mesajlar: 57 Şehir: Kırklareli |
Kısa URL: https://ml.md/lc38999
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2009
3,339 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sivas Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Çekilmiş yarma su ile pişirildikten sonra pancar adı verilen bitkinin yaprakları ince ince doğranıp tencerenin içine atılır. Pancarlar pişince bir tarafta bir kaşık unla özelenmiş yoğurt karıştırıla karıştırıla çorbaya konur. Tuzu da atılıp bir taşım kaynatılır. Yoğurt konulduktan sonra kaynatılmaz çünkü yoğurt ekşi olmasın. Pişen çorbaya soharıç yapılır. Tavaya sadece yağ konur. Küçük soğan küçük küçük kareler halinde tavaya doğranır. Yağda soğanlar hafif pembeleşince üstüne nane ekilip çorbanın yüzüne konur.
|
|