Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
170 gr. Un (Kastamonu bülyesi)
Aldığı Kadar Su
100 gr. Pastırma (Kastamonu pastırması)
1 Çorba Kaşığı Tereyağı (Ilgaz eteklerinden)
100 gr. Soğan
1 Çay Kaşığı Kırmızı Toz Biber
Kastamonuda hemen hemen her evde evin erkeği tarafından yapılan pastırma elle çok ince kesilir.
Soğanlar piyaz büyüklüğünde doğranır. Sonrasında pastırma soğana katılır.
Açılan yufkanın yarısına iç konulur. Diğer taraf üzerine kapatılır.
300 §C kızdırılmış odun fırınında yaklaşık 4-5 dakika pişirilir.
Pişirilen ekmekler tercihe göre, kesilmeden üstü tereyağı ile yağlanarak elle bölünüp yenmek üzere servis edilir.
Kastamonuda pastırmalı ekmek her mevsim yapılmaz.
Özellikle kış aylarında çok rağbet görür ve bahar aylarında son bulur.
Not: Pastırmalı Ekmek geçmişten günümüze ulaşan Kastamonuya özgü lezzetlerden bir diğeridir. Pastırmalı Ekmek, geçmişte özellikle soğuk ve karlı kış mevsiminde Pazar günleri sabah kahvaltısında tüketilir imiş. Hemen her evde yapılan pastırma, evin erkeği tarafından ince ince dilimlenir, bolca soğanla harmanlandıktan sonra mahalledeki pişirme fırınına getirilir imiş. Usta fırıncıların özenli pişirimleri sonrasında isteğe göre üzerine tereyağı sürülen Pastırmalı Ekmekler kâğıtlara sarılıp, tepsiye dizilir, soğumaması için de üzerlerine sofra bezi ile örtülerek zaman yitirmeden evlere ulaştırılırmış. Yetişkin, çocuk tüm hane halkının damak şöleni olan bu gelenek günümüzde de hâlâ devam etmektedir. Ayrıca eskiden olduğu gibi eğşi ve turşu eşliğinde tüketilmesi, üzerine de sade tahin helvası yenilmesi önerilir.
|