4 adet orta boy patates
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
İsteğe bağlı: Yarım çay kaşığı muskat rendesi
Patatesleri soyun ve büyük parçalar halinde doğrayın. Tencereye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyin ve tuz ilave ederek patatesler yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 20-25 dakika).
Haşlanan patatesleri süzün ve bir patates ezici ya da çatal yardımıyla pürüzsüz bir kıvama gelene kadar ezin.
Sıcak sütü ve tereyağını ezilmiş patateslere ekleyin. İyice karıştırarak kremsi bir kıvam elde edin.
Tuz ve karabiberi ekleyin. İsteğe bağlı olarak muskat rendesi de ilave edebilirsiniz.
Sıcakken servis yapın. Üzerine ekstra tereyağı dilimi koyarak da sunabilirsiniz.
Kısa URL: https://ml.md/lc182622
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2025
51 defa indirildi / yazdırıldı
950 gram altın patates
120 ml tam yağlı süt
120 ml krema
8 diş sarımsak
Yarım su bardağı tuzsuz tereyağı
2 çay kaşığı tuz
İnce kıyılmış taze soğan
Karabiber
Kesme tahtası üzerinde patateslerinizi soyun. Soyulmuş patateslerin renginin solmaması için geniş bir kase içerisinde soğuk ya da buzlu suyun içine koyun.
Patatesleri küpler halinde doğrayın. Doğradığınız patatesleri büyük bir tencerenin içine koyun ve üzerine soğuk su ekleyin. Suyu yüksek ateşle kaynattıktan sonra ısıyı en aza indirin ve 12 dakika boyunca pişirin. Sarımsaklarınızı ezdikten sonra küçük bir tencereye krema, sarımsak ve sütü ekleyin.
Malzemeleri kısık ateşte kaynattıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve kremayı ince bir süzgeçten süzün. Patatesleri bir kevgir yardımıyla tencereden boşaltın. Daha sonra su eklemediğiniz yeni bir tencereye alın. Bir patates ezici veya spatula yardımıyla patatesleri tortu kalmayana kadar ezin.
Hazırladığınız küp soğuk tereyağını ve tuzu ekleyin. Malzemelerin birleşmesi için iyice karıştırın. Krema karışımını yavaş yavaş patateslere tamamen karışana kadar azar azar ekleyin ve bu sırada karıştırmaya devam edin. Pürenizi pürüzsüz hale gelene kadar karıştırdıktan sonra üzerine karabiber serpin. İsteğe bağlı olarak öncesinde ince ince doğradığınız taze soğanlarla süsleyin.
Kısa URL: https://ml.md/lc184306
Gönderme Tarihi: 11.Ağu.2025
18 defa indirildi / yazdırıldı
4-5 adet orta boy nişasta oranı yüksek patates
100 ml süt (isteğe bağlı sıcak krema ile de zenginleştirebilirsiniz)
50-60 gram tereyağı
Tuz
Karabiber (isteğe bağlı)
Kabuklarını soyduğunuz patatesleri iri iri doğrayın ve bol tuzlu suda iyice yumuşayana kadar haşlayın. Patateslerin çok yumuşak olması, pürenizin pürüzsüz olmasını sağlar.
Haşlanan patatesleri süzün. Ardından birkaç dakika tencerede kısık ateşte bekletin ki fazla nem buharlaşsın. Bu adım, pürenizin sulanmasını önler.
Patatesleri pürüzsüz hale getirmek için klasik ezici yerine tel süzgeçten geçirmek ya da patates ricer (ezici pres) kullanmak harika sonuç verir. Böylece topak kalmaz.
Sütü veya kremayı ısıtın ve tereyağıyla birlikte patateslerin üzerine ekleyin. Karıştırırken hızlı değil, nazikçe karıştırarak ipeksi bir kıvam elde edin. Tuzunu ve dilerseniz karabiberini de ekleyin.
Sıcak olarak, üzerine biraz daha tereyağı gezdirerek veya taze otlarla süsleyerek servis yapın.
Not: Patateslerin nişasta oranı yüksek türlerini (örneğin sarı patates) tercih edin. Süt ve tereyağını mutlaka sıcak ekleyin; soğuk malzemeler pürenin kıvamını bozar. Mikser kullanmayın; patates fazla işlenirse elastik ve yapışkan olur.