|
Patates |
|
müzeci
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.10.2011
Mesajlar: 87 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc69294
Gönderme Tarihi: 26.Ekm.2011
1,963 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patatesin anayurdu, Güney Amerika'nın And Dağları bölgesi kabul ediliyor.
Tarihçiler bu bölgede MÖ 3700-3000 yılları arasında patates yetiştirildiğine dair bulgulara rastlamış.
Patates ülkemizde ilk olarak 19. yüzyılda yetiştirilmeye başlamış. Ticari olarak ilk ekim de Sakarya Irmağı vadisi, İstanbul Boğazının Karadeniz çıkışı yakınları ve Adapazarı'nda yapılmış.
Patlıcangiller familyasının bir üyesi olan patates, tütün, domates ve patlıcanla da akraba sayılıyor.
Amerika'nın keşfiyle birlikte patates Avrupa'ya ulaşmış. 16. yüzyılda italya, İngiltere, Belçika, Almanya, Avusturya ve Fransa'da iyice yaygınlaşmış.
Bilmedikleri için ışığa maruz kalıp yeşillenip klorofil oluşturan patatesleri yiyen ve zehirlenen Avrupalılar uzun süre patatesin şeytani bir bitki olduğunu düşünmüşler.
|
Patates'in Tarihçesi |
|
ERTOSUN
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.08.2006
Mesajlar: 32 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc7040
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2006
2,252 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bundan 200 sene öncesinden önce patates yoktu. Patates ilk defa Şili'de keşfedildi. Yerliler tarafından kullanılan bu bitki 1577 yılında Sir Francis Drake tarafından güney Şili'den alınarak İspanya'ya getirildi. Buradan bütün Avrupa'ya yayıldı. 1800 yıllarının başında Osmanlı topraklarında yetiştirilmeye başlandı. Kısa sürede sevilerek yaygınlaştırıldı. Osmanlı'nın ilk yemek kitaplarından Mehmet Kamil tarafından yazılan Melceü't-Tabbahin adlı kitapta ve Ali Eşref Dede'nin Yemek risalesi adlı kitaplarında patates ve domates yer almamaktadır.
|
|