Kısa URL: https://ml.md/lc146564
Gönderme Tarihi: 06.Kas.2019
517 defa indirildi / yazdırıldı
Yarım çuval un
10 kilogram patates
500 gram ekşi maya
2 avuç tuz
Aldığı kadar su
Ekşi mayayı bir kaseye alın.
Üzerine un ve ılık su ilave edin ve üzerini kapatıp bir gece dinlendirerek mayalanmasını bekleyin.
Ekmeği yapacağınız zaman patatesleri haşlayıp soyun ve rendeleyin.
Mayayı patateslere ekleyip karıştırın.
Unu da azar azar ilave edin ve karışıma yedirin.
Unun geri kalanını da suyla karıştırıp patatesli hamura ilave edin.
Tüm malzeme özleşene kadar yaklaşık 1 saat yoğurun.
Hamura un serpin ve üzerini örtün.
1 saat dinlendirdiğiniz hamuru parçalara bölüp yuvarlayarak fırına verin.
Fırından çıkan ekmekleri temiz bir örtünün üzerinde dinlendirip soğuyunca tüketin.
Kısa URL: https://ml.md/lc166472
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2022
177 defa indirildi / yazdırıldı
Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) tarafından 30.07.2018 tarihinde Afyonkarahisar Patatesli Ekmeği ismiyle menşe adı Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan ürün; Afyonkarahisar'a özgü geleneksel tat olan, yapımının her aşamasında özel usuller gerektiren, bayatlama süresi uzun, doyurucu ve besleyici, katkı maddesi kullanılmayan sadece patates ile çeşnilendirilmiş, ekşi mayalı, büyük yuvarlak somun şeklinde ve kendine has kızarmış renginde bir ekmek çeşidi” olarak tanımlanmıştır.
Patatesli ekmeğin içerisinde Afyonkarahisar'da yetişen buğday unu, yine ilde yetiştirilen patates, ekşi maya, tuz ve su kullanılmaktadır. Ekmek özelliğini taş fırınlarda odun ateşinde yavaş yavaş pişirilmesi yöntemiyle tamamlamış olur ve tazeliğini uzun süre koruyabilmektedir.