|
Patlıcan Dolması Turşusu |
|
Banu Atabay
Yazar
Kayıt: 26.05.2005
Mesajlar: 1489 Şehir: Beşevler ÇANKAYA |
Kısa URL: https://ml.md/lc264
Gönderme Tarihi: 03.Eyl.2005
5,312 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. küçük körpe patlıcan
1 Baş sarımsak
8 ? 10 Dal lahana yaprağı
2 Adet havuç
2 Adet etli kırmızı biber
2 Çorba kaşığı kaya tuzu
1 Çorba kaşığı limon tuzu
Sirke
Su
maydanoz sapı
# Patlıcanlar yıkanır, baş kısımları kesilir, kaynamakta olan limonlu suya patlıcanlar atılır, yarım olarak haşlanır.
# Sudan çıkan patlıcanlar, tepsi gibi düz bir zemine dizilir, üzerine acısı çıkması için ağırlık konur. Bu şekilde 1 gece bekletilir.
# Ertesi günü tuzla ovulmuş ince, kıyılmış lahana, kırmızı biber, havuç, bir kaç diş sarımsak , acısı çıkmış ortası karnıyarık gibi yarılmış patlıcanlara doldurulur.
# İçi doldurulmuş patlıcanlar maydanoz saplarına sıkıca sarılarak bağlanır.
# Kavanoza aralarına dövülmüş sarımsak konarak, patlıcan dolmaları yerleştirilir.
# Patlıcan dolması dizilmiş kavanozun yarısına sirke diğer yarısına su konur.
# Sirke ve su kavanozdan, çukur bir kaba boşaltılır, üzerine kaya tuzu ve limon tuzu konur iyice karıştırılır.
# Tuzlu karışım, kavanozda bulunan patlıcanların üzerine dökülür.
# En üste iyi yıkanmış taş gibi bir ağırlık konur, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
# Patlıcan dolmaları turşu suyunu çok çabuk çeker, bu yüzden turşuyu kurduktan 5 gün sonra kavanozun eksilen kısmına sirke eklenir.
Not: Turşu yaparken mutlaka kaya tuzu kullanılmalıdır
Bu tarif Mütevazı Lezzetler® Türk ve Dünya Mutfağından Yemek Kitabı Sayfa: 445 alınmıştır. Sevgiler
ML® Patlıcan Dolması Turşusu için tıklayın
|
Patlıcan Dolması Turşusu |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc7584
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2006
4,283 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet taze patlıcan
3 lahana yaprağı
1 bağ kereviz yaprağı
2 adet salçalık kırmızıbiber
1 su bardağı sirke
1 demet maydanoz
yarım tatlı kaşığı limon tuzu
tuz
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 baş sarımsak
Taze ve diri patlıcanların sapları kesilir ve yumuşayıncaya dek haşlanır. El yardımıyla sıkılarak iyice suyu süzülür. Geniş bir kabın içine lahana yaprakları, kereviz yaprakları, maydanoz, sarımsaklar ve salçalık biberler ince ince doğranır. Patlıcanların ortası yarılır içi bu karışımla sıkıca doldurulur. Patlıcanlar temiz bir iple bağlanarak uygun büyüklükte bir kavanoza yerleştirilir. Kavanozun içine sirke, tuzlu su ve limon tuzu ilave edilir. Üzeri küf yapmaması için ağzına sıvıyağ gezdirilir ve sıkıca kapatılır. Buzdolabında veya serin bir yerde saklanır.
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 31.03.2015
|
Dolma Patlıcan Turşusu |
|
pıtırcık
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.01.2008
Mesajlar: 20 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc20902
Gönderme Tarihi: 24.Oca.2008
4,866 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. küçük turşuluk patlıcan
1 çay kaşığı toz şeker
1 küçük lahana
1 orta boy havuç
3-4 defne yaprağı
3-4 etli kırmızı biber
10-15 dal kereviz
1 demet maydanoz
1 su bardağı sirke
1 çorba kaşığı tuz
1 baş sarımsak
Patlıcanları yıkayıp sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak bıçağın ucu ile uzunlamasına 4 eşit parçaya bölünüz, (parçaların uçları bir birinden ayrılmamalıdır.) Kaynar tuzlu suda yumuşayıncaya kadar pişiriniz. Üst üste dizerek üzerine ağırlık koyup acılığının gitmesi için 1 gece bekletiniz.
Lahana, biber, kereviz yaprağı ve maydanozu yıkayıp incacik kıyınız. Havucu rendeleyip kıyılmış sarımsak ve tuz ilavesi ile hepsini karıştırınız. Patlıcanların kesik kısmına doldurup kereviz sapı ile sararak cam kavanoza yerleştiriniz. 4 su bardağı suya şeker ve sirke katıp karıştırınız.
Patlıcanlara döküp üzerine ağırlık koyarak kapağını öttünüz. 1 ay bekletiniz. (Patlıcanların aralarına defne yapraklarını koyunuz).
|
PATLICAN DOLMASI TURŞUSU |
|
aylinakışık
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.04.2008
Mesajlar: 48 Şehir: Muğla |
Kısa URL: https://ml.md/lc23213
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2008
3,703 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. turşuluk patlıcan
1 demet maydanoz
Kereviz sapları
1 baş sarımsak
Yarım kg. beyaz lahana
8-10 tane etli kırmızı biber
Sirke
Tuz
Patlıcanların saplarını kısaltıp, yıkayın. Karnıyarık gibi orta kısımlarını yarın. Patlıcanları bol tuzlu suda haşlayın. Kâfi derecede yumuşayınca kâğıt havlu üzerine koyup hafifçe bastırarak fazla suyunu alın. Lahanayı bol tuzlu suda haşlayıp ince kıyın. Kırmızı biberleri de aynı şekilde doğrayın. Kıyılmış sarımsak ve maydanozu lahana ve kırmızı biberlerle güzelce harmanlayın. Bu içi patlıcanların yarıklarına doldurun ve açılmaması için kereviz saplarıyla sıkıca sarın. Patlıcanları cam bir kavanoza aralık bırakmadan istif edip üzerini örtecek kadar sirke dökün. Patlıcanların üzerine ağırlık vermesi için kalın bir cam kâse veya benzeri birşey ile sıkıştırın. Kapağı kapalı olarak çok serin olmayan bir yerde yaklaşık bir ay bırakın.
Fotoğraf "Düzağaç" tarafından gönderildi. 08.02.2021
|
Patlıcan Dolması Turşusu |
|
kumsal
Aşçıbaşı
Kayıt: 13.06.2008
Mesajlar: 22 Şehir: Antalya |
Kısa URL: https://ml.md/lc24588
Gönderme Tarihi: 13.Haz.2008
3,752 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. patlıcan
2 adet havuç
10 adet kereviz sapı ve yaprağı
1 adet kök kereviz
15 diş sarımsak
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber
1 litre sirke
1 kahve fincanı tuz
YAPILIŞI:
Turşuluk, küçük, çekirdeksiz patlıcanlar sıcak suya atılarak iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sudan çıkarılan patlıcanlar süzülerek bir tepsiye konur. Küçük bir tepsinin üstüne ağırlık konularak bastırılır. Böylece acı sularının çıkması sağlanır. Bu durumda bütün bir gece ve gündüz bırakılır. Ertesi gün, patlıcanların uzunluğuna karınları yarılır. Bu arada patlıcanlara dolduracağınız iç hazırlanmış olmalıdır. Sarımsaklar dövülmüş, kereviz yaprakları kıyılmış, kök kereviz soyulup haşlanmış ve küçük küçük kıyılmış, hepsi birden pul biberle karıştırılmış olmalıdır. Hamur haline getirdiğiniz iç patlıcanlara doldurulur. Kereviz sapları ince ince bölünerek ip haline getirilir ve bunlarla patlıcanlar sarılır. Dolma patlıcanlar kavanoza istif edilir. Aralarına havuç dilimleri sıkıştırılır. Üzerine ağırlık konup, tuzlu sirke dökülerek örtülür. Gün aşırı suyu savrularak ekşimeye bırakılır. Bir hafta sirkesini değitirirseniz, bir yıl süreyle bu turşuyu saklayabilirsiniz.
|
PATLICAN DOLMA TURŞUSU |
|
ihtiyar fırıncı
Aşçıbaşı
Kayıt: 05.09.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Konya |
Kısa URL: https://ml.md/lc27038
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2008
3,786 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ:
20 adet turşuluk patlıcan
1 adet lahana
2 bağ kereviz sapı
5 adet kırmızı dolmalık biber
1 baş sarımsak
1 kilo sirke
tuz.
HAZIRLANIŞI:
Patlıcanların sapına yakın yapraklı kısımları kesilir, sapları üzerinde bırakılır, iyice yumuşayana kadar haşlanır iki tahta arasına konup bir ağırlıkla basılır, suyunun akması sağlanır. Lahana, biber sarımsak çok ince kıyılır ve patlıcanların ortası açılıp içine doldurulur. Haşlanmış kerevizle güzelce sarılıp bağlanır. Kavanoza yerleştirilir. Tuzlu soğuk sirke üzerine dökülür. Bir hafta sonra turşu hazırdır.
|
PATLICAN DOLMA TURŞUSU |
|
mobil
Aşçı
Kayıt: 18.11.2009
Mesajlar: 19 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc43792
Gönderme Tarihi: 18.Kas.2009
3,981 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
10 Adet ufak turşuluk patlıcan
1 Adet küçük lahana
1 Bağ yaprak kereviz
2 Adet kırmızı dolmalık biber
1 Baş sarımsak
1 Litre sirke
YAPILIŞI
1 Patlıcanları, çok kısa sap bırakarak, yapraklarını ayıklayınız.
2 İyice yumuşayıncaya kadar haşlayınız.
3 İyice bastırarak suyunu akmasını sağlayınız.
4 Temizce yıkanmış lahana yapraklarını, kerevizi, biberi ve sarmısağı çok ince kıyınız.
5 Patlıcanların ortasını bıçakla açarak içlerini iyice doldurunuz.
6 Patlıcanları, haşlanmış kreviz saplarıyla sarıp bağlayınız.
7 Kavanoza yerleştiriniz ve üzerine tuzlu soğuk sirke dökünüz, ağzını kapatarak bir hafta bekletiniz.
|
DOLMA PATLICAN TURŞUSU |
|
bakır güğüm
Aşçıbaşı
Kayıt: 26.01.2011
Mesajlar: 25 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc61115
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2011
4,863 defa indirildi / yazdırıldı
|
Patlıcan (lüzumlu miktarda)
Sarımsak
Maydanoz
Kereviz
Kırmızı biber
Lâhana
Turşuluk patlıcanların saplarını hafif eğri olarak kesip, yıkayınız. Yanlarından uzunlamasına keserek karnıyarık yapar gibi biraz açınız. Bol tuzlu suda haşlayınız. Haşlanmış pathcanları sudan çıkarıp temiz bir bezin arasına koyunuz. Hafif hafif bastırarak suyun bir kısmını alınız. Kıyılmış sarımsak, maydanoz, tuzlu suda haşlanmış ve kıyılmış lâhana ve, kıyılmış etli kırmızı biberleri harmanlayarak karıştırınız. Hazırladığmız bu içi, patlıcanların yarık kısımlarına doldurunuz. Bunlarm açılmaması ve aynı zamanda turşuya lezzet vermesi için üstünü kereviz sapları ile sıkıca sararak bağlayınız. Sonra patlıcanları kavanozlara aralık bırakmadan dizerek istif ediniz. Üstünü örtecek kadar bolca sirke döküp, çok serin olmayan bir yerde 3-4 hafta bırakınız.
|
DOLDURULMUŞ PATLICAN TURŞUSU |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc70309
Gönderme Tarihi: 30.Kas.2011
4,030 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 küçük patlıcan (sapları ayıklanıp, her biri ortadan hafifçe yarılmış)
2 limonun suyu
1 kg beyaz lahana (ince doğranmış)
1 demet dereotunun yaprak kısımları (ince kıyılmış)
1 demet dereotunun sap kısımları
4 çorba kaşığı pul kırmızıbiber
1 baş sarımsak (dövülmüş)
2 litre (10 su bardağı) su
1 litre (5 su bardağı) sirke
1/4 su bardağı rafine yağ
Büyükçe bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup, harlı ateşe oturtunuz.
Su kaynayınca ateşi hafifçe kısıp, limon suyunu ekleyerek birkaç kez karıştırdıktan sonra, patlıcanları katarak 3 dakika haşlayınız. Bir delikli kepçeyle patlıcanları tencereden alıp, bir kenara bırakınız. Tencereye 2-3 su bardağı daha su ekleyip, yeniden kaynatınız. Bu kez lahanaları katıp, 3 dakika haşladıktan sonra tencereyi ateşten alınız. Lahanaları da bir delikli kepçeyle tencereden çıkarıp (tenceredeki haşlanma suyunu atınız), bir kenara bırakınız.
Lahanalar ve patlıcanlar soğuduktan sonra, lahanaları büyük bir kaseye koyup, kıyılmış dereotu yaprakları, pul kırmızıbiber ve sarımsağı ekleyerek karıştırınız. Hazırladığınız bu harcı patlıcanların içine doldurup, her patlıcanı sicimle bağlayınız. Doldurulmuş patlıcanları temiz bir cam kavanoza diziniz.
Büyük bir tencereye su ve sirkeyi koyup, orta ateşe oturtunuz. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, rafine yağı ekleyerek bir kenarda ılınmaya bırakınız.
Karışım ılınınca kavanozdaki patlıcanların üstüne döküp, dereotu saplarını serpiştiriniz. Ağırlık yaparak kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir yerde bir ay beklettikten sonra, turşunuzu servis ediniz.
|
DOLMA PATLICAN TURŞUSU |
|
güvey
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.02.2013
Mesajlar: 36 Şehir: Maltepe-Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc87140
Gönderme Tarihi: 26.Şub.2013
3,882 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. turşuluk patlıcan
1 litre sirke
500 gr. Havuç
500 gr. Domates
3 baş sarımsak
1 Demet kereviz yaprak
500 gr. Etli kırmızı biber
500 gr. Yeşil biber
500 gr. Küçük lâhana
Tuz
Patlıcanların sap kısmı dibinden kesilir, yıkanır. İki tarafından 1,5 - 2 santim mesafe bırakılarak aradaki kısım 4 eşit parçaya bölünür. Sonra kaynamakta olan tuzlu ve sirkeli su karışımına atılır. Biraz haşlanır. Sonra bir süzgeç içine alınır. Renkli ve acı suyunun çıkması için üzerlerine ağırlık konur. Birkaç saat bekletilir. İçine iç doldurulur ve Kereviz dalları ile sıkıca bağlanır. Kavanoza yerleştirilir. Üzerine sirkeli ve tuzlu su doldurulur. Hava temasından korumak için üstüne üzüm veya lahana yaprakları kapatılır. 1015 günde turşu olur.
İÇİNİN HAZIRLANMASI: Sarımsak, havuç, kırmızı ve yeşil biber 3-4 milimetre, küçüklükte doğranır veya rendelenir. Biraz tuz ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan patlıcanlara doldurulur.
|
Patlıcan Dolması Turşusu |
|
varta 62
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.11.2020
Mesajlar: 25 Şehir: Beypazarı |
Kısa URL: https://ml.md/lc154122
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2020
381 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg küçük turşuluk patlıcan
1 küçük boy beyaz lahana
1 havuç
3 salçalık kırmızıbiber
1 demet maydanoz
Kaya tuzu
1 su bardağı üzüm sirkesi
1 baş sarımsak
1 çay kaşığı toz şeker
3-4 defne yaprağı
Öncelikle yıkayıp süzdüğünüz patlıcanların sap ve uç kısımlarından birer parmak bırakarak uzunlamasına 4 eşit parçaya bölün.
Geniş bir tencereye su ekleyerek kaynatın. Kaynayan suya patlıcanları ilave edin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Haşlanan patlıcanları bir kabın içine üst üste dizin. Üzerine bir ağırlık koyarak acı suyunu bırakması için 3-4 saat bekletin.
Kıyılmış lahana, biber, maydanoz, sarımsak ile küçük küpler şeklinde doğradığınız havuçları karıştırın.
Acı suyunu salan patlıcanların kesik kısımlarına hazırladığınız karışımı doldurup, maydanoz sapları ile sarın ve kavanoza yerleştirin.
Turşunun suyu için kavanozun alacağı kadar suyu hesaplayın. Bu suya her litresine 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu gelecek şekilde tuz ekleyip kaynatın ve soğumaya bırakın.
Su soğuyunca sirkeyi de suya ekleyerek turşunun üzerini örtecek şekilde dökün. Kavanozun kapağını sıkıca kapatarak 1 ay bekletin.
|
Patlıcan Dolma Turşusu |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc157431
Gönderme Tarihi: 23.Nis.2021
329 defa indirildi / yazdırıldı
|
7-8 adet patlıcan
3-4 adet biber
2-3 adet havuç
1-2 adet iri domates
7-8 diş sarımsak
3-4 yaprak lahana
Yarım demet maydanoz
2-3 adet kereviz sapı
Öncelikle patlıcanların sap kısımlarını tam dipten kesin.
Büyük bir tencerenin içerisine bir avuç tuz katarak, kaynayan suda yumuşayana ve rengi değişene kadar yaklaşık 10 dakika kaynatın.
Patlıcanların içini doldurmadan önce temiz bir bezle iyice kurulayın.
İçlerindeki suyun iyice boşalmasını sağlayın.
Patlıcanların içlerini dolduracağınız tüm sebzeleri rendeleyin.
Tüm malzemenin içine uzun jülyen usulü kesilmiş havuçları da dahil edin.
Hepsini elinizle harmanlayın.
Harmanladığınız bu iç malzemeleri patlıcanların içine doldurun.
Malzemelerin çıkmaması için patlıcanları bir iple bağlayın.
Arzu ederseniz en üstüne de maydanoz koyabilirsiniz.
Turşunuzun suyunu hazırlamak için kavanozun alacağı kadar su ekleyin.
Litre başına 1,5 kaşık kaya tuzu gelecek şekilde, ayarlayarak suyunu da kaynatın.
Soğuduktan sonra yaklaşık 5 kiloluk cam turşu kavanozuna %10 kadar su ilave edin.
Ortalama 1-2 su bardağı sirke yeterli gelecektir.
Turşu patlıcanları kavanozunuza yerleştirin.
Soğuyan sirkeli tuzlu turşu suyunu kavanoza doldurun.
Kapağını kapatmadan önce maydanoz ve kereviz saplarını ve sarımsakları ekleyin.
Yaklaşık olarak 25 gün sonra turşunuz hazır olacaktır.
|
|