|
|
PATLICAN GRATEN |
|
ilker24
Aşçıbaşı
Kayıt: 10.02.2009
Mesajlar: 20 Şehir: Eskişehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc34536
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2009
2,450 defa indirildi / yazdırıldı
|
1000 gram patlıcan
110 gram çiçekyağı (1/2 bardak)
3/4 bardak et suyu
İçi: 150 gram kıyma
40 gram sadeyağı, ya da margarin (2 çorba kaşığı)
150 gram soğan (2 orta)
200 gram domates (1 büyük)
Tuz
ÜSTÜNÜN SALÇASI:
20 gram sadeyağı, ya da margarin (1 çorba kaşığı)
20 gram un (1/2 kahve fincanı)
200 gram süt (3 kahve fincanı)
25 gram rende gravyer (1 kahve fincanı)
Tuz
1 Bir kuşaneye; 2 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin ile, küçük kesilmiş 2 orta soğan koyarak, soğanlar az pembemsi bir renk alıncaya kadar kavurmalı ve sonra bunlara; 150 gram da kıyma katarak kıymalar sularını salıp da tekrar çekinceye kadar soğanlarla kavurmalı, sonra bu soğanlı kıymalara; kabuk ve çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış 1 büyükçe domates ile 1 tatlı kaşığı da tuz katarak, domatesler de sularını çekinceye kadar kıymaları bir 15 dakika daha pişirmeli kuşaneyi ateşten alarak bir tarafa ayırmalıdır.
2 Kıyma pişmekte iken, diğer taraftan da 1000 gram patlıcanın kabuklarını, alaca denen, yani birer parmak kabuk bırakmak ve birer parmak tıraş edercesine ince kesmek suretiyle soyduktan sonra bunları, yarım parmak inceliğinde uzun dilimlere kesmeli ve üstlerine 1 çorba kaşığı tuz serperek, acı sularının çıkması için yarım saat bir tarafta bek-letmeli ve yarım saat sonra bu patlıcanları sıkmak suretiyle acı sularını çıkardıktan sonra bunları, içinde kızdırılmış yarım bardak çiçekyağı olan tavaya atarak, patlıcanların her iki tarafları pembe bir renk alıncaya kadar kızartmalı ve bir delikli kepçe ile tavadan çıkararak, yanyana olmak üzere bir tepsiye yerleştirmelidir.
3 Patlıcanların tepsiye yerleştirilmeleri sona erince, bunların üstlerine, pişirerek bir tarafa bırakmış olduğumuz kıymayı düzenli bir şekilde yaydıktan sonra bunlara; iki defada olmak üzere üç çeyrek bardak da et suyu katarak, tepsinin kapağı kapatılmış olarak patlıcanlar suyunu tamamen çekinceye kadar küçük ateşte pişirmelidir.
4 Patlıcanlar ateşten ineceğine yakın, bir kuşaneye 1 silme çorba kaşığı sadeyağı, ya da margarin ile yarım kahve fincanı un koyarak, sarartmadan, ancak 2 dakika kadar kavurmalı, sonra bunlara; 3 kahve fincanı sıcak süt ile, 1 tatlı kaşığı da tuz katmak ve bir taraftan da dövercesine karıştırarak bunları birbirleriyle eritmeli, sonra da karışım boza kıvamında bir koyuluğa gelinceye kadar aşağı yukarı 10 dakika daha karıştırarak pişirmeli, sonra bu, karışımı, sularını çekmiş olan kıymalı patlıcanların üstlerine dökerek salçayı düzenli bir şekilde patlıcanların üstlerine yaymak suretiyle patlıcanları görünmez bir hale getirmeli, salçanın üstüne de 1 kahve fincanı rende gravyer peyniri serptikten sonra tepsiyi fırına sürerek üstleri kızanncaya kadar aşağı yukarı 15 dakika fırmlamalı ve fırından alarak özenle kesmeli ve Servis yapmalıdır.
|
Patlıcan Graten |
|
supernova
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2007
Mesajlar: 60 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc11792
Gönderme Tarihi: 07.Şub.2007
2,675 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg patlıcan
1 bardak ayçiçek yağı
150 gr kıyma
2 orta boy soğan
1 orta boy domates
Tuz-karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Beyaz sos:
1 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı un
1 bardak süt
biraz tuz,
1 kahve fincanı rendelenmiş kaşarpeyniri
Patlıcanları alacalı soyup yarım parmak inceliğinde dilimleyin. Tuzlu suda bekletin. Peçeteyle suyunu alın. Yağda kızartın. İnce doğradığınız soğanı 1 kaşık yağla börttürün; kıymayı, sonra da domatesi katıp karıştırarak pişirin. Tuz ve karabiber katın. Bir fırın kabına önce patlıcanları sıralayın, üzerine kıymalı içi yayın; bir bardak su katıp suyunu çekene dek pişirin. Hazırladığınız beyaz sosu üzerine yayıp kaşar peyniri serpin. Fırında 15 dk kızartın.
|
PATLICAN GRATEN |
|
laleli
Aşçıbaşı
Kayıt: 16.08.2006
Mesajlar: 25 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc8705
Gönderme Tarihi: 19.Kas.2006
2,576 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. patlıcan
1/2 bardak margarin
3/4 bardak et suyu
İÇİ:
2 orta soğan
2 çorba kaşığı tereyağı
150 gr. kıyma
1 büyük, domates
tuz
ÜSTÜNÜN SALÇASI:
1 çorba kaşığı tereyağı
1/2 kahve fincanı un
3 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı rende kaşar peyniri
tuz
Bir tencereye, 2 kaşık tereyağı ile küçük kesilmiş 2 orta soğan koyarak, soğanları az pembemsi bir renk alıncaya kadar kavurun ve sonra bunlara, 150 gram da kıyma ilâve ederek, kıymalar sulannı salıp da tekrar çekinceye kadar .pişirin, Sonra bu soğanlı kıymalara, kabuk ve çekirdekleri çıkarılmış ve küçük parçalara doğranmış 1 büyükçj domates ile 1 tatlı kaşığı da tuz koyarak domatesler de sularını çekinceye kadar kıymaları 15 dakika daha-pişirin, sonra kabı ateşten alarak bir tarafa bırakın. Kıyma pişmekteyken, diğer taraftan da 1 kg. patlıcanın kabuklarını, alaca şekilde soyun. Sonra da bunları yanm parmak inceliğinde uzun dilimlere kesin ve üstlerine 1 çorba kaşığı tuz serperek, acı sularının çıkması için yarım saat bir tarafa bırakın ve yarım saat sonra bu patlıcanları sıkarak sulannı çıkartın ve içinde yanm bardak kızdırılmış margarin olan tavaya atın. Patlıcanların her iki tarafları pembe bir renk alıncaya kadar kızartın ve bir delikli kepçe ile tavadan çıkararak yan-yana olmak üzere bir tepsiye yerleştirin. Patlıcanların tepsiye yerleştirilmeleri sona erince bunların üstlerine, pişirerek bir tarafa bırakmış olduğunuz kıymayı muntazam bir şekilde yayın ve bunlara, iki seferde olmak üzere üç çeyrek bardak da et suyu ilâve ederek, tepsinin kapağını kapatın Patlıcanlar suyunu çekinceye kadar hafif ateşte pişirin ve ateşten alın. Patlıcanlar ateşten ineceğine yakın bir kaba 1 silme çorba kaşığı tereyağı ile yarım kahve fincanı un koyarak, sarartmadan, 2 dakika kadar kavurun, sonra bunlara 3 kahve fincanı sıcak süt ile, 1 tatlı kaşığı da tuz katın ve bir taraftan da dövercesine karıştırarak bunları birbirleriyle halledin. Sonra da boza kıvamına gelinceye kadar aşağı yukarı 10 dakika daha karıştırarak pişirin. Ve bu karışımı, sularını çekmiş olan kıymalı patlıcanların üstlerine yaymak suretiyle patlıcanları görünmez bir hale getirin. Salçanın üstüne de 1 kahve fincanı rende kaşar peyniri serptikten sonra tepsiyi fırına sürerek üstleri kızarıncaya kadar 15 dakika kadar fırınlayın. Fırından alarak itinalı bir surette kesin ve servis yapın.
ML® Fırında Patlıcan için tıklayın
|
Patlıcan Graten |
|
OSMANLI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.03.2006
Mesajlar: 56 Şehir: Bilecik |
Kısa URL: https://ml.md/lc3532
Gönderme Tarihi: 07.May.2006
2,843 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg patlıcan
1 bardak ayçiçek yagi
Içi: 150 gr kiyma
2 orta boy soğan
1 orta boy domates
Tuz-karabiber
1 yemek kasigi tereyağı Beyaz sos:
1 tepeleme yemek kasigi margarin
2 tepeleme yemek kasigi un
1 bardak süt
biraz tuz
Patlicanlari alacali soyup yarim parmak inceliginde dilimleyin. Üzerine tuz serperek yarim saat bekletin. Yikadiktan sonra peçeteyle suyunu alin.
Yagda kizartip süzgece çikartin.
Ince dogradiginiz soğani 1 kasik yagla börttürün; kiymayi sonra da domatesi katip karistirarak pisirin. Tuz ve karabiber katin.
Bir firin kabina önce patlıcanlari siralayin, üzerine kiymali içi yayin; bir bardak su veya et suyu katip suyunu çekene dek pisirin. Hazirladiginiz beyaz sosu üzerine yayip kasar peyniri serpin. Firinda 15 dk kizartin.
ML® Patlıcan Graten için tıklayın
|
|
Patlıcan Graten Tarifleri Sebze Yemekleri
|
|