|
Patlıcan Kebabı (Gaziantep) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178727
Gönderme Tarihi: 23.Tem.2024
140 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
3 adet büyük boy patlıcan
500 gram kıyma (tercihen dana-kuzu karışık)
1 adet büyük kuru soğan (rendelenmiş)
2 diş sarımsak (ezilmiş)
1 adet yumurta
1/2 su bardağı galeta unu veya ekmek kırıntısı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kırmızı biber (isteğe bağlı)
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 adet domates (dilimlenmiş)
2-3 adet yeşil biber (bütün halde)
1 su bardağı su
Patlıcanları yıkayın ve alacalı olarak soyun.
Patlıcanları yaklaşık 2 cm kalınlığında dilimleyin ve tuzlu suya koyarak acılığını almak için yaklaşık 30 dakika bekletin.
Süre sonunda patlıcanları sudan çıkarıp kurulayın.
Bir karıştırma kabında kıymayı, rendelenmiş soğanı, ezilmiş sarımsağı, yumurtayı, galeta ununu veya ekmek kırıntısını ve baharatları (tuz, karabiber, kimyon, kırmızı biber) iyice yoğurun.
Hazırlanan kıyma harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve köfte şekli verin.
Fırın tepsisine veya borcama bir dilim patlıcan, bir köfte olacak şekilde sıra sıra dizin.
Üzerine dilimlenmiş domatesleri ve bütün yeşil biberleri yerleştirin.
Zeytinyağını patlıcanların üzerine gezdirin.
Su ekleyerek tepsiyi önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirin. (Ara ara kontrol ederek suyu azaldıkça biraz daha su ekleyebilirsiniz.)
Fırından çıkan patlıcan kebabını sıcak olarak servis edin. Yanında pilav veya yoğurt ile sunabilirsiniz.
|
Patlıcan Kebabı (Gaziantep) |
|
anaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2017
Mesajlar: 32 Şehir: Paris |
Kısa URL: https://ml.md/lc130719
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2017
1,074 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi
750 g Kebaplık Zırh Kıyması (Tuzu eklenmiş)
500 g Olgun Domates
2 Kg Taze Kemer Patlıcan (Eğri Olmayan)
250 g Taze Yeşil Biber.
Sapları kesilen patlıcanlar, 5-6 cm uzunluğunda enine düzgün olarak doğranır. Şişe önce patlıcan, aralarına iri ceviz büyüklüğünde kıyma olmak üzere 4-5 patlıcan ve 3-4 kıyma şeklinde, mangalın boyuna göre saplanır. Kebabı saplarken yağlanan el şişteki patlıcanların yüz kısmına sürülerek, pişerken kabuklarının kısmen yanmaması sağlanır. Patlıcan kebabı kuşbaşı ve kıyma kebabına göre biraz daha harı geçmiş kuvvetli ateşte pişirilmelidir. Böylece patlıcanlar daha güzel pişer. Domatesler büyüklüğüne göre 3-4 parçaya bölünüp şişe saplanır. Yine bütün saplanan biberler de pişirilip kebap üzerine ilave edilip ağzı kapatılır. Üzerine bir fincan su eklenip 10dk hafif ateşte terletilir. Pişen kebap ince kebaplık ekmek içine, patlıcanların ve domateslerin kabukları soyularak yatırılır. İçine et parçalanarak ilave edilir. Üzerine karabiber ve tuz eklenip dürüm yapılır. Terleme sonucu tepside oluşan kebabın suyu kebapla birlikte kaşıkla yenir.
Not: Patlıcan kebabının eti biraz daha yağlı olur. Aslında patlıcan kebabı, mangalda çok iyi pişirilerek (firik denen şekilde) tepside terletilmeden, dürüm yapılarak yenmesi güzeldir. Bu kebapta et kadar patlıcan da önemlidir. Güzel ve taze patlıcanın rengi koyu, parlak ve yumuşak olur. Özellikle mevsim sonu sert, açık renkli olan kemer türü patlıcanlar güzel pişmez ve tohumlu olur. Pide ekmek içine dürüm yapılarak, yeşil biber ve ayran ile yenilmesi tavsiye edilir.
|
PATLICAN KEBABI (Gaziantep) |
|
Kezban
Editor
Kayıt: 14.08.2005
Mesajlar: 165 Şehir: Balgat/ANK |
Kısa URL: https://ml.md/lc87398
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2013
3,237 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
750 g kebaplık zırh kıyması (1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulmuş)
500 g olgun domates
2 kg taze kemer patlıcan (eğri olmayan)
250 g taze yeşil ve kırmızı biber
Kebaplık kıymayı hazırlamak için, et ve kuyruk yağını tuz ile zırhta kıyın. Evde bunu yapamayanlar kasaba hazırlatabilir. Patlıcan kebabı etinin diğer kebaplara göre biraz daha yağlı olması gerekir. Bu yüzden kebaplık zırh kıymasını çekerken veya kasaba ısmarlarken kuyruk yağı oranını biraz fazla tutmaya gayret edin.
Patlıcanların saplarını kesip atın ve 5-6 cm uzunluğunda parçalar halinde enine düzgün olarak doğrayın.
Kuşbaşı şişine önce patlıcanı, sonra kıymadan alınan ceviz büyüklüğünde parçayı, sırayla bir patlıcan, bir et olarak dizin. Elinizle düzelterek kıymanın şişin etrafına eşit oranda geçirilmesine özen gösterin. Şişe geçirilen kebabın mangala sığacak şekilde dizilmesine dikkat edin. Şişe dizmeyi en son patlıcan ile bitirin.
Kebabı saplarken yağlanan elinizi şişteki patlıcanlara sürün, böylece pişerken kabukları kavrulup yanmayacaktır. Patlıcan kebabı, kuşbaşı ve kıyma kebabına göre biraz daha kuvvetli ateşte pişirilmelidir. Böylece patlıcanlar daha güzel pişer.
Domatesleri büyüklüğüne göre 3-4 parçaya bölüp şişe saplayın. Biberleri bütün olarak şişe dizin. Domates ve biber şişlerini ateşte ayrı ayrı pişirin.
Patlıcan kebabını düzgün bir şekilde şişten çıkararak bir tepsiye dizin. Domates ve biberleri de şişten çekerek üstüne yerleştirin. Bir fincan kadar su serperek üstünü kapatın. 10 dakika kadar hafif ateşin kenarında terlemeye bırakın.
Pişen kebabı ince kebaplık pide içine yatırın. Patlıcanların ve domateslerin kabuklarını sıyırıp atın. Biberlerin saplarını alıp boylamasına koyun. Üzerine karabiber ve tuz ekleyip dürüm yapın.
Not: Terleme sonucu tepside oluşan kebabın suyunu kebapla birlikte kaşık kaşık yemek çok lezzetli olur. Ayrıca yanına yeşil Antep biberi ve ayran yakışır. Kebap için Birecik patlıcanı da makbuldür. Patlıcan kebabını, simit kebabı gibi fırında da yapabilirsiniz.
Gaziantep'te balcan kebabı olarak da anılan patlıcan kebabı dürüm yapılarak yenince tadına doyum olmaz. Patlıcan kebabında, et kadar patlıcan da önemlidir. Güzel ve taze patlıcanın dokunuşu yumuşak, rengi koyu ve parlak olur. Özellikle mevsim sonu sert ve açık renkli olan kemer türü patlıcanlar genellikle tohumludur ve güzel pişmez. Zırh kıyması ise diğer kebaplara göre biraz daha yağlı olmalıdır. Bu tarifte et ve patlıcan ayrı, domatesler ve biberler ayrı ayrı şişlere dizilir ve ayrı ayrı pişirilir. Sonra hepsi bir arada tepside terletilip, dürüm yapılıp yenir. Mangalda çok iyi pişmiş ve tepside terletilmeden, firik denen şekilde hazırlanmış patlıcan da ayrı güzel olur.
|
Patlıcan Kebabı (Gaziantep) |
|
yakın yıldızlar
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.08.2011
Mesajlar: 53 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc67032
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2011
3,385 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 adet orta boy patlıcan
300 gr. dana kuşbaşı
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy domates
6 diş sarımsak
2 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet çarliston biber
2 kaşık domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
2 su bardağı sıcak su
Tencereye 2 su bardağı sıcak su koyun ve 300 gram iri kuşbaşı doğranmış dana etini içine atıp haşlamaya bırakın. Etleri köpükleri çıkana kadar haşlayın. Köpüğünü tamamen bırakan etleri süzgeçten geçirerek soğuk suyla yıkayın. 2 adet orta boy soğanı ve 6 diş sarımsağı kuşbaşı doğrayın. Tencereye 2 çorba kaşığı margarin ya da tereyağını alıp ısıtın. Kuşbaşı biçiminde doğradığınız soğan ve sarımsakları yağa atarak pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine 2 çorba kaşığı salça ekleyerek biraz daha kavurun. Haşladığınız etleri ekleyip 1 dakika daha kavurun. 2 su bardağı sıcak suyu da ekleyerek tencerenizi kapatın ve yaklaşık yarım saat kaynamaya bırakın. Bir tavaya 1 su bardağı sıvı yağ alıp iyice ısıtın. 5 adet orta boy patlıcanın, kabuklarını siyah beyaz şeritli biçimde soyun. Parmak şekilde her patlıcanı 6-8 parçaya bölün. Isınan yağa doğradığınız patlıcanları koyun. 4-5 dakika süre ile patlıcanların altını ve üstünü çevirerek patlıcanlar altın sarısı bir renk alana kadar yani yaklaşık 8-10 dakika kızartın. Bir kevgir yardımı ile kızarttığınız patlıcanların yağını süzdürerek tavadan alıp kağıt peçete üzerine koyarak yağının iyice süzülmesini sağlayın. Tencerede kaynamakta olan etlerinizin üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı pul bibe ekleyerek bir dakika daha kaynatın. Bu sürenin sonunda etleri fırın tepsisine ya da servis yapacağınız derin ve geniş bir metal kaba kevgir yardımı ile süzdürerek alın. Üzerine kızarmış patlıcanları düzgün bir biçimde dizin. Patlıcanların üzerine önceden doğradığınız 2 adet biberi ve 2 adet domatesi dizin. Üzerine tencerede kalan sosu da dökerek önceden ısıtılmış fırında 170 derece ısıda 10-12 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Patlıcanlı Antep Kebabı |
|
iz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.03.2011
Mesajlar: 54 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc65405
Gönderme Tarihi: 05.Tem.2011
4,359 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 adet patlıcan
400 gram kıyma
1 adet soğan
5 dal maydanoz
Tuz, karabiber
4 çorba kaşığı sıvı yağ
1 çorba kaşığı salça
2 adet sivri biber
2 adet domates
3 diş sarımsak
Köftesini yapmak için soğanı rendeleyin, içine kıyma, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber koyup iyice yoğurun. Patlıcanları alacalı soyup 1 parmak kalınlığında kesin ve 10 dakika tuzlu suda bekletin. Sonra suyunu sıkıp üzerine 4 çorba kaşığı sıvı yağ döküp karıştırın. Kıymalı karışımdan yuvarlak küçük köfteler yapın ve fırın tepsisine 1 patlıcan 1 köfte şeklinde dizin. Bir kap içinde salça, rendelenmiş domates, ezilmiş sarımsak ve kıyılmış sivri biberi koyup üzerine 1 çay bardağı su koyup karıştırın. Bu karışımı da köftelerin üzerine gezdirip 200 derecedeki fırında 30 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
|
PATLICANLI ANTEP KEBABI |
|
ikona
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.01.2010
Mesajlar: 61 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc46548
Gönderme Tarihi: 24.Oca.2010
3,440 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
1 kg. patlıcan
250 gr. kıyma
1 soğan
1 kaşık salça
1 kaşık yağ
karabiber
tuz
maydanoz
YAPILIŞI
Patlıcanları alacalı soyunuz. Bir parmak kalınlığında doğraymız. Acılığının gitmesi için tuz atıp biraz bekletiniz. Kıymaya soğan rendeleyip tuz, karabiber, maydanoz, koyup küçük küçük köfteler hazırlayınız. Patlıcanların tuzunu gidermek için yıkayınız. Küçük, fırına konabilecek bir kaba bir patlıcan, bir köfte olmak üzere yan yana diklemesine diziniz. Üzerlerine biraz yağ gezdirip bir çay bardağı salçalı su koyup kabınızı fırına koyunuz. Orta hararetli fırında 30-40 dakika pişiriniz. Fırından alıp sıcak servis yapınız.
|
Patlıcan Kebabı |
|
mükerrem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 30.10.2008
Mesajlar: 37 Şehir: Manisa |
Kısa URL: https://ml.md/lc29632
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2008
3,390 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 adet patlıcan
Yarım kilo kuşbaşı eti
2 sivri biber
4 adet domates
1 baş soğan
2 kaşık yağ
Yarım kaşık salça
1 çay bardağı sıvıyağ
2 bardak su
Tuz
Karabiber
1 küçük demet maydanoz
1- Et, çentilmis soğan ve bir kasık yağla ateşe konur. Ara sıra karıştırılarak kavrulur. Salça ilave edilir, iki üç dakika karıştırarak kavrulur.
2- Kavrulan ete iki bardak su, tuz eklenir. Patlıcanlar soyulur. Birkaç santim kalınlığında doğranır, tuzla ovulur. Onbes dakika bekletilir, yıkanır, bir bezle kurulanır. Sonra ayrı yağdı kızartılır.
3- Patlıcanlar tepsinin kenarına gelecek şekilde sıralanır. Ortada bos kalan kısma pişen et, suyu ile konur. Üzerine dilimler halinde domatesler döşenir.
4- Aralarına, uzunlamasına kesilerek, çekirdekleri temizlenmiş biberler konur. Tepsi, fırına sürülür.
5- On veya onbeş dakika kadar pişirilip fırından çıkarılır. Üzerine kıyılmış maydanoz eklenerek servis yapılır.
|
Patlıcan kebap |
|
alara
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.07.2008
Mesajlar: 24 Şehir: Muş |
Kısa URL: https://ml.md/lc25895
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2008
3,392 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme: (6 kişilik)
1 kg kuşbaşı et (dana),
1/2 kg patlıcan,
3 adet patates,
10 yeşil biber,
2 soğan,
1 bağ maydanoz,
3 domates,
250 gr. margarin,
tuz,
karabiber.
Yapılışı:
Önce domates, soğan ve biber yağda beraber kavrulur. Daha sonra bu karışıma et ilave edilerek yarım saat pişirilir. Öte yandan patatesler halka halka kesilerek kızartılır. Bu arada patlıcanlar da ince uzun dilimler halinde kesilerek kızartılır. Kızartma işlemleri bittikten sonra bir tepsiye çapraz durumda yerleştirilen patlıcanların üzerlerine et, domates ve soğan karışımı konulur. Bohça gibi patlıcanlar kapatılır. Bunların üzerlerine kızarmış patates ve biber yerleştirilir ve bir kürdan saplandırılır. Daha sonra tepsi komple fırına verilir. 20 dakika sonra servis yapılır.
|
PATLICAN KEBABI |
|
ismileyla
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.03.2008
Mesajlar: 35 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc22680
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2008
3,182 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 kg. patlıcan
2 adet soğan
4 adet domates
3 kaşık yağ
4 adet biber
Maydanoz
Tuz
1/2 kg. kıyma
Yapılışı:
Patlıcanların acılarını çıkartmak için alaca şeklinde soyup, yuvarlak kesin, tuzlu suya batırın. Yanm saat bekletin. Maydanoz, kıyma, soğan ve tuz ile köfteyi hazırlayın. Patlıcanları sıkarak sudan çıkarıp, yayvan bir tepsiye dizin. Üzerine köfte ve domatesleri sıralayıp, biberlerle süsleyin. Biraz su katıp, fırınlayın.
|
PATLICAN KEBABI |
|
Atlantis
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.01.2008
Mesajlar: 39 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc20470
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2008
8,291 defa indirildi / yazdırıldı
|
1/2 Kg. Orta yağlı kıyma
5 Orta boy patlıcan
3 Çorba kaşığı sıvıyağ
1 Tartlı kaşığı tuz
1 Büyük boy domates
1/2 Çay kaşığı karabiber
4-5 sivribiber
Patlıcanı yıkayıp 2 parmak genişliğinde enine halkalara kesiniz.
Kıymaya tuz, karabiber katıp yoğurunuz. 1,5 ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp yassıltmız. (Patlıcan genişliğinde) ince köfteler yapınız. Diğerlerini de ayni büyüklükte hazırlayınız.
Küçük boy tepsiye patlıcan halkalarını dikine duracak şekilde aralarına birer köfte yerleştirerek yan yana diziniz. Boş kalan aralara küçük domates dilimleri yerleştiriniz. Patlıcanların üzerine biraz yağ döküp orta hararetli fırında pişmesine yakın biberleride bütün olarak koyarak pişiriniz. (Biber önceden konursa yanar)
ML® Soğan Aşı için tıklayın
|
Patlıcan kebabı |
|
Tamer Karadogan
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.06.2007
Mesajlar: 20
|
Kısa URL: https://ml.md/lc15360
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2007
3,593 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 kişilik
Gerekli malzeme:
1 kg patlıcan
Yarım kg kuşbaşı koyun eti
4 çorba kaşığı margarin
3 soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 su bardağı zeytinyağı
7 sivribiber,
3 domates
2 su bardağı su
Tuz, karabiber
Patlıcanları yıkayıp kabuklarını alacalı kesin. Dörde bölün ve parmak uzunluğunda kesin. Acısının çıkması için tuzlu suda yarım saat bekletin. Suyunu sıkıp kağıt havluyla kurulayın.
Eti yıkayıp 10 dakika haşlayın. Başka bir tencerede margarini eritip ince doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavurun. Et, salça, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırın. 2 su bardağı su ekleyip orta ateşte 25 dakika pişirin.
Bir tavada zeytinyağını kızdırıp patlıcanları kızartın. Küçük bir tepsiye kızarmış patlıcanları dizin. Sivribiberlerin ortasını bıçakla çizerek aynı yağda kızartın.
Tepsideki patlıcanların üzerine etli karışımı yayın. Sivribiberleri ve dilimlenmiş domatesleri ekleyin. Önceden ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
ML® Patlıcan Kebabı (Sivas Usulü) için tıklayın
|
Patlıcan Kebabı (Gaziantep) |
|
TUBA
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.06.2005
Mesajlar: 153
|
Kısa URL: https://ml.md/lc6597
Gönderme Tarihi: 03.Ağu.2006
4,720 defa indirildi / yazdırıldı
|
(Balcan Kebabı)
1.5. kg. (5-6 tane uzun, iri kemer patlıcanı)
1 kg. az yağlı kıyma
5-6 adet domates
5-6 adet yeşil biber
Karabiber
Tuz
Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 2.5-3 cm. uzunluğunda enine kesilir. Bu arada kıyma; tuz ve karabiber ile iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Şişlere bir patlıcan, bir top yuvarlanmış kıyma saplanır, elle biraz yassılaştırılır. Domatesler ve biber ayrı ayrı şişlere geçirilir. Şişlere saplanmış patlıcan, biber ve domatesler alevsiz orta harlı mangal ateşinde çevrile çevrile pişirilir. Pişirilen patlıcanlar sırası bozulmamak kaydıyla düzgün bir şekilde tepsiye çıkartılır. Üzerine pişmiş domates ve biber yerleştirilir ve ağzı bir kapakla kapatılarak ateş üzerinde demlendirilir. 5-10 dakika sonra pide ekmekle servis yapılır. (Burhan ÇAĞDAŞ)
Kebap yaparken dikkat edilecek hususlar:
1 Erkek koyun eti olacak ve yaşlı olmayacak,
2 Kuşbaşı için küsneme, daraklık, gülle ve kapak kısımları kullanılmalıdır.
3 Kebap yapılmadan önce etin sinir kısımları temizlenmeli ve 1 gün terbiye içinde dinlendirilmelidir.
4 Kıyma kebap eti mümkünse zırhta çekilmelidir.
5 Meşe kömürünün ateşi tercih edilmelidir.
6 Ateş alevli olmamalıdır.
|
|